Met de voorspelling dat 80% van het wereldwijde internetverkeer in 2019 bestaat uit video content, is er nooit een grotere behoefte geweest voor merken, marketeers en instanties om video te omarmen als de meest effectieve type van communicatie voor hun target publiek. Recente studies hebben aangetoond dat 85% van de bedrijven succes halen uit een video marketing strategie, en er is geen twijfel dat video zorgt voor meer betrokkenheid op een manier dat tekst dat niet kan.

Consumenten wenden zich naar sites zoals YouTube voor ‘how-to’ advies, Facebook video voor breaking nieuws en naar Instagram video voor een achter de schermen clip van hun favoriete merk. Amerikanen tussen de 18 en 34 jaar kijken geen ander netwerk vaker dan YouTube, en met de video consumptie die torenhoog is op alle apparaten, zou het investeren in video content aan de top van iedere digitale marketing strategie van merken moeten staan.

1. Optimaliseer content voor mobiele apparaten

50% van alle YouTube content wordt bekeken via mobiele telefoons. Deze groei gaat zo enorm hard, dat de voorspelling zelfs is dat 72% van al het mobiele verkeer in 2019 zal bestaan uit online video. Merken en makers die video’s hosten op hun site moeten dan ook zeker zijn dat hun content is geoptimaliseerd voor mobiel.
Hoe doe je dat? Door zeker te zijn dat websites ‘responsive’ zijn. Een responsive site is gemaakt zodat alle content op de pagina consistent blijft, ongeacht hoe de kijker de website bekijkt. Wanneer een kijker via de PC of laptop beeldscherm kijkt, krijgen ze natuurlijk het hele beeld van de website. Wanneer ze kijken via tablet of telefoon zal de pagina zich intrekken aan het scherm waarop ze kijken.

2. Werk samen met beïnvloeders

Een aantal van de beste video makers zijn hedendaagse celebrities, wat niet echt als een grote verrassing komt met YouTube die meer volwassenen van de leeftijd 18-34 bereikt dan enig ander kabel netwerk.
Merken en hun marketing afdelingen zouden goed hun aandacht moeten richten op YouTube, Vine, Facebook en Instagram video makers en de invloed die zij hebben, zowel op de platformen als daarbuiten. Een goedkeuring of vermelding van een product door een ‘beïnvloeder’ kan zeer krachtig zijn voor merken op zoek naar aandacht binnen een specifieke doelgroep.
 Merken moeten makers benaderen die in staat zijn de essentie van het bedrijf over te nemen en uit te breiden op een manier dat het publiek herkent en respecteert. Vaak wordt Facebook gebruikt voor het genereren van ‘eendag’ kijkers en YouTube voor de kijkers op lange termijn.
De meeste succesvolle YouTube makers zijn experts in hun vakgebied, en zijn oprechte beinvloeders als het aankomt op hun fans. Ze weten precies de juiste toon te zetten en de juiste soort content te dekken omdat ze constant feedback krijgen via hun eigen YouTube kanalen. Het nieuwe ras van online video makers zijn ook ondernemers. Ze hebben hun kanalen opgebouwd vanaf de grond en hoe meer opties er kwamen om inkomsten te generen, hoe slimmer ze werden.

3. Ontwikkel een cross-platform distributie/promotionele strategie.

Sinds de eerste dagen van online video zijn er dingen verandert die niet eens te meten zijn, en video marketing teams zijn steeds geavanceerder geworden met hun distributie en publicatie strategieën. Elk merk moet nu weten welk social video platform het best werkt voor welk soort type branded content. Ze moeten de voor en nadelen begrijpen van het posten op YouTube, Facebook, Vine en Instagram en wat een cross-platform strategie werkelijk betekent.
Het is niet genoeg om een video te plaatsen/up te loaden op YouTube en hopen dat het honderdduizenden kijkers krijgt. Natuurlijk kan dat soms gebeuren, maar sluwe en ervaren marketeers weten dat er veel betere kansen zijn om betrokkenheid en ROI te krijgen wanneer ze specifieke content plaatsen aan de hand van de behoeftes van hun publiek en op het platform waar ze actief zijn. Zorg ervoor dat je begrijpt hoe het publiek op Instagram verschilt met het publiek op Snapchat of Facebook en post aan de hand daarvan de content.

4. Denk over de lengte van de video – het maakt uit!

Er is geen juist antwoord hier, de lengte van de video content dat werkt voor jou is afhankelijk van je industrie, publiek, en video platform. Maar er zijn veel dingen die in overweging genomen kunnen worden wanneer het gaat om de beste ROI en betrokkenheid.
Bijvoorbeeld, wist je dat uit de top 1000 meest bekeken video’s op elk platform, YouTube video’s 8 keer langer zijn dan Facebook video’s? Dat betekent dat langere vorm content het beter doet op YouTube, maar korte, meer snappie clips het beter doen op Facebook. Daarnaast zijn de eerste 3-5 seconde cruciaal voor het krijgen van de aandacht van de kijker, dus zorg ervoor dat dit niet verspilt is aan onnodige branding of een lange introductie. Je hebt nanoseconden om de kijker te betrekken dus begin met een pittige afbeelding of een aantrekkelijke aanbieding. Elk moment dat je niet to the point komt is een mogelijkheid voor het publiek om verveeld te raken en door te gaan naar de volgende video. Sinds Facebook video autoplay en het starten zonder geluid, moet gedacht worden aan het integreren van tekst of iets visueel verleidelijks om te kijker te laten kiezen voor geluid, en verder te kijken.

5. Verwijder slecht presterende video’s.

Het lijkt misschien niet erg productief om video’s te verwijderen waar je tijd en geld in gestopt hebt maar het is iets wat toch overwogen moet worden wanneer ze slecht presteren.
Vooral op YouTube kan een slecht presterende video een nadelig effect hebben op het totale vermogen van het kanaal om een hoge positie te krijgen bij het zoeken. Video’s met een slechte kijktijd, duimen omlaag, of negatieve reacties kunnen aantonen dat je een kanaal ‘killer’ hebt, dus de video verwijderen kan de andere video content beter laten presteren. Neem een diepe duik in de statistieken om te kijken welke video’s niet zo goed werken, ook dan ze eerst deden en maak de beslissing of je ze wil houden of niet.

6. Optimaliseer aangepaste thumbnails voor de klikfrequtentie, titels, beschrijvingen en ondertiteling voor het vinden

Video thumbnails zijn een van de ondergewaardeerde aspecten van video marketing, maar het gebruiken van een unieke aangepaste thumbnail in de zoekresultaten, of als onderdeel van je video archief kan je laten opvallen tussen de concurrentie. Een thumbnail is je ’tijdschrift cover’, het impuls om een kijker te interesseren. Ze moeten niet alleen verleidelijk zijn, het moet ook een goede beschrijving geven van wat de kijker in de video gaat zien, of tenminste daar niet glashard over liegen.
Een aantrekkelijke thumbnail kan helpen het aantal mensen dat doorklikt te verhogen, maar een goed onderzochte titel en omschrijving en het gebruiken van tags helpt om gevonden te worden in zoekresultaten. Probeer titels te schrijven die de waarde van de video pitcht, en niet alleen beschrijft wat de video is en gebruik de beschrijving om de kijker toegevoegde waarde te bieden.
Veel merken en makers falen in het gebruiken van deze basis kenmerken, en missen daarom een grote kans om kijkers te betrekken, beter in zoekresultaten te eindigen en de conversie te verbeteren.

7. Werk in een Hero, Hub, Hygiene strategie

YouTube is de tweede zoekmachine van de wereld en heeft elke maand één miljard unieke bezoekers en om merken te helpen in te spelen op deze enorme betrokkenheid, heeft YouTube een content strategie genaamd “Hero, Hub, Hygiene”. Deze drieledige aanpak schetst de soorten video’s die YouTube adviseert aan merken om te maken om organische kijkers en abonnees van een kanaal te laten groeien. YouTube definieert hero, hub, hygiene video’s als:
– Hero: Grote schaal video’s dat de massa in schaal bereikt. Sprekende, eenmalige video’s die de aandacht van het publiek pakt. Denk viraal.
– Hygiene: Dit zijn ‘altijd aan’ video’s die geoptimaliseerd zijn om te kijkers geïnteresseerd te houden.
– Hub: Regelmatige, consistente content, gericht rondom passies en interesses van consumenten.

8. Gebruik Live-streaming video apps

Meerkat en Periscope kunnen gebruikt worden om live video te streamen op social media sites, zoals Twitter, en vele merken en makers zien de promotionele mogelijkheden die deze apps bieden. Ze zijn ideaal voor product lanceringen, product demo’s, breaking news, aankondigingen en Q&A’s. Een merk kan alles filmen, en mede app gebruikers kunnen eenvoudig en gemakkelijk op de link klikken die je aanbiedt en je live-stream volgen.
 Bron: reelseo