Bedrijven en organisaties maken steeds vaker gebruik van video. Het is dan ook belangrijk dat er wordt geanticipeerd op de mogelijke manieren waarop de video content bekeken wordt, om ervoor te zorgen dat de videocontent het beoogde effect heeft. 

Uit onderzoek blijkt dat video vaak zonder geluid worden afgespeeld, mede doordat veel videocontent tegenwoordig op mobiele telefoons gekeken wordt. De kijker bevindt zich vaak in een rumoerige of juist stille openbare plaats en kan of wil hierdoor het geluid niet afspelen. Omdat men geen controle kan uitoefenen op de manier waarop video wordt bekeken, kan er ook niet vanuit worden gegaan dat kijkers gebruik maken van de video audio. 

Daarom: het belang van ondertiteling in de videocontent.

Ondertiteling is misschien wel de meest effectieve en toegankelijke manier om een breder publiek aan te spreken. Het is een krachtige tool om video een extra boost te geven. Wat zijn de voordelen? Clipforce zet ze op een rij!

Geen ondertiteling is een gemiste kans

Ondertiteling toevoegen aan video’s is een goede manier om video’s begrijpbaarder te maken. Bedrijven en organisaties delen video’s steeds vaker via social media. Echter, wat vergeten wordt is dat video’s op sociale media vaak al beginnen met afspelen zonder dat het geluid aanstaat. Ondertiteling zorgt ervoor dat de kijker direct begrijpt waar de video over gaat en alle waardevolle informatie meekrijgt.

Vergroot toegankelijkheid

 Het gebruik van ondertiteling vergroot simpelweg de toegankelijkheid van videocontent. Naast de toegankelijkheid van video, kan ondertiteling van de video ook internationaal publiek aantrekken. Door de video ondertiteling te vertalen in lijn met grote wereldtalen, wordt ervoor gezorgd dat ook anderstaligen video begrijpen. Is het doel internationale bekendheid? Denk dan na over het plaatsen van ondertiteling in verschillende talen. 

Gebruiksvriendelijker

Naast het feit dat video’s met ondertiteling toegankelijker zijn, zijn ze ook gebruiksvriendelijker. Kijkers die video’s met geluid bekijken, zetten vaak alsnog de ondertiteling aan. Video bekijken en luisteren in combinatie met de mogelijkheid mee te lezen, zorgt ervoor dat de video vaak beter wordt begrepen en onthouden. Door gebruik te maken van ondertiteling worden er ook mensen bereikt die beter informatie lezend onthouden, dan alleen horend. Ondertiteling zorgt er simpelweg voor dat deze mensen meer uit de video halen.

Kortom, ondertiteling heeft, in vergelijking met gesproken tekst, de kracht om meer mensen te bereiken en het maakt video gebruiksvriendelijker!

We hebben eerder een artikel geschreven over ondertiteling: clipforce.nl/ondertiteling-onmisbaar-bij-online-video/
Maar ook een artikel over het verschil tussen ondertiteling en een bijschrift: clipforce.nl/het-verschil-tussen-ondertiteling-en-bijschriften/