Terugblik

2019 zit er bijna op en 2020 staat voor de deur. Tijd om terug te blikken en bovenal: vooruit te kijken. In 2019 hebben we gezien dat video een nóg belangrijkere rol is gaan spelen in ons dagelijks leven. Wat verwachten we voor 2020? Van TikTok tot video podcasts en data gedreven content, we leggen het uit!

Trend 1. Hello TikTok

TikTok wordt vandaag de dag veelal gebruikt door kinderen en tieners: de zogenaamde generatie Z. Nog niet zo lang geleden stond de app bekend als Musical.ly, waarmee gebruikers korte muziekvideo’s kunnen maken en delen en sinds 2017 gaat de app verder onder de naam TikTok. In de app zijn video’s van maximaal een minuut te bekijken. Korte films, muziek, challenges, pranks en andere pakkende korte content: de app staat er vol mee.

Inmiddels telt de app over 500 miljoen gebruikers wereldwijd. Marketeers voorspellen dat korte video formats, zoals te zien is in TikTok, meer en meer worden overgenomen door andere platformen. Dat betekent dat merken en bedrijven die hierop willen meebewegen, gaan inzetten op korte, entertainende verticale video’s die de kijker direct weten aan te trekken door opvallende content.

Trend 2. Video podcasts

2019 was hét jaar van de podcast. Het vervolg hiervan? De video podcast, ofwel de vodcast en videocast. Het begrip vertelt simpelweg wat het betekent, namelijk een video-opname van een podcast. 

Zo zien we al dat onder andere bekende YouTubers op hun YouTube kanaal video opnames delen van hun podcast. Daarnaast bestaat visual radio al geruime tijd, waarbij een camera in de radiostudio de interactie tussen presentatoren en gasten vastlegt.

Kijkers voelen zich meer betrokken bij persoonlijke content waarin mensen en hun omgeving bekeken mag worden. Ze willen graag een kijkje achter de schermen krijgen, gezichtsuitdrukkingen en reacties waarnemen, en voornamelijk zien wat er zich afspeelt.

Bedrijven en merken realiseren zich dan ook steeds meer dat events, ondanks dat hier wellicht de focus in eerste instantie ligt op audio of andere ervaringen, tevens vastgelegd zullen moeten worden door middel van video. Op deze manier kunnen mensen die niet op het event zijn geweest wel een sfeerimpressie te zien krijgen en het merk of bedrijf beter leren kennen. 

Trend 3. Virtual Reality

Wanneer marketeers het verkopen van een beleving voorop stellen, is het inzetten van virtual reality in videomarketing onmisbaar. De tool virtual reality (VR) maakte dan ook een opmars afgelopen jaren.

VR stelt ons in staat om bijvoorbeeld een jurk te dragen die we nog niet gekocht hebben, door een bijzonder landschap te wandelen waar we nog niet eerder zijn geweest of een presentatie te oefenen voor een grote groep mensen.

De game-industrie heeft VR ruimschoots geïntegreerd in de productontwikkeling, waardoor gamers hun spel intensiever beleven. Veel merken bevinden zich in een experimenterende fase waarin ze hun klanten gedurende een virtuele productbeleving de mogelijkheid bieden om een aankoop te doen. 

De vraag die hierbij opkomt is: hoe snel consumenten gewend zijn aan het virtueel passen van een jas, voordat de daadwerkelijke aankoop plaatsvindt.

Trend 4. Datagedreven content

Hoewel storytelling experts moeite hebben met het ontwikkelen van content op basis van cijfers, zien we dat de inhoudelijke keuze voor videocontent meer en meer wordt gemaakt op basis van data.

Targeting en re-targeting wordt ingezet op de doelgroep die daadwerkelijk interesse toont in de content. Online marketing experts optimaliseren campagnes naar aanleiding van de resultaten. Door het continue bijsturen van marketingcampagnes, wordt uiteindelijk het hoogst haalbare resultaat voor de adverteerder bereikt.

In het nieuwe jaar verwachten we dat voorafgaand aan videocreatie data wordt geanalyseerd. Door bijvoorbeeld vragen te stellen als: Welke content doet het goed? Welke video’s leiden tot conversie? Met welke video’s houden we de kijker lang vast? Op basis van het kijkgedrag van de doelgroep, worden vervolgens nieuwe video formats ontwikkeld.  

Gaat dit ten koste van de creativiteit? Integendeel, meer focus zorgt voor een kwalitatief betere content!