Video recruitment

Een grote ontwikkeling op het gebied van recruitment is het inzetten van video voor het vinden van nieuwe medewerkers. Platte teksten, simpele stock afbeeldingen of koude acquisitie lijkt verleden tijd. Potentiële medewerkers willen een kijkje kunnen nemen in het bedrijf, eventuele collega’s zien en de sfeer proeven. De voordelen van recruitment met behulp van video marketing? Wij zetten ze voor je op een rij. 

Concurrentie, waar?

De arbeidsmarkt ontploft van het aanbod van banen, maar aan goede potentiële medewerkers is vaak juist een tekort. Op dit moment zetten nog niet veel bedrijven videomarketing in als middel om de recruitment te versterken. Zij focussen zich veelal op tekst en het vakkundig uiteenzetten van de vacature vereisten: net zoals de 95% van de bedrijven die zich positioneren op de arbeidsmarkt. 

Des te meer reden om op te gaan vallen zodat werkzoekenden de vacature en het bedrijf te zien krijgen. Vooral de jongere generaties zijn meer geboeid bij het zien van visuele content welke laat zien dat het bedrijf in beweging is en meegroeit met de tijd.

Een sterk merk

Video’s zijn een perfecte gelegenheid om de buitenwereld een kijkje te laten nemen binnen een bedrijf en een sterk merk neer te zetten. Op deze manier kan een bedrijf bijvoorbeeld een gemiddelde werkdag op een originele manier laten zien en daarbij tonen waarom zij anders zijn dan anderen. Deze facetten kunnen een sollicitant overtuigen om contact op te nemen. Want, dankzij een video kan op een gemakkelijke en snelle manier een beeld geschetst en overgebracht worden van de organisatie. 

Gemakkelijk te vinden

Bij het maken en het online plaatsen van een video moet daarbij wel gelet worden op de  optimalisatie, oftewel de SEO, van de video en de targeting, oftewel de doelgroep die je aan wilt spreken. 

Een video optimaliseren wordt gedaan door het inzetten van metadata waarbij gekeken wordt naar een juiste titel, omschrijving, bepaalde tags, keywords, ondertiteling wanneer nodig en bijvoorbeeld een aparte landingspagina om de video op te plaatsen. Ook YouTube is een belangrijke factor bij het inzetten van video marketing voor het versterken van de recruitment. Want, sinds YouTube een onderdeel is van Google zelf, wordt het platform hoog geïndexeerd door Google wat leidt tot een hoge vindbaarheid. 

Wordt de recruitment video met behulp van online advertentie mogelijkheden gepushed op bijvoorbeeld social media kanalen? Let dan goed op de doelgroep die samengesteld wordt. Op deze manier kan de video heel gericht aan de juiste mensen getoond worden. 

Call to action

Online platformen en haar bezoekers waarderen video vanwege de visuele stimulatie. Een goede recruitment video, gericht op het juiste publiek levert dan ook hoge conversies op. Een conversie wordt sneller bereikt met een duidelijke call to action. Dit kan een simpele ‘solliciteer hier’ knop zijn onder de video of, zoals een interactieve video als mogelijkheid biedt, een knop verwerkt in de video. Deze laatste optie wordt vooral ingezet bij een publiek welke veelal op een mobiele telefoon te vinden is en dus een touchscreen optie heeft. 

Een extra pluspunt: wanneer een recruitment video op de verschillende kanalen (zoals de website en de social media platformen) verspreid is, kan de conversie naar de uiteindelijke sollicitatie omgeving goed gemeten worden en de targeting, waar nodig, aangepast worden. 

Mogelijkheden

Video biedt de mogelijkheid om oneindig veel mogelijkheden uit te proberen. Lange -, korte -, interactieve -, lineaire -, kleurrijke – en informatieve video’s zijn hier pas een greep uit. Recruitment draait daarbij om het aanspreken van verschillende doelgroepen met specifieke eigenschappen. Beide vakgebieden versterken elkaar dan ook.

Opvallen? Dat doe je met video recruitment.