Video is het perfecte medium voor interne communicatie. Video’s kunnen informeren, verbinden en enthousiasmeren. Houd je personeel betrokken, ook wanneer je medewerkers veel thuiswerken. 

Thuiswerken is het nieuwe normaal. Ook na de coronacrisis is de kans groot dat medewerkers gedeeltelijk vanuit huis blijven werken. Maar hoe zorg je er als bedrijf of organisatie voor dat je het contact met je personeel niet verliest? En hoe houd je medewerkers gemotiveerd, betrokken bij het bedrijf én op de hoogte van actuele ontwikkelingen? Het antwoord? Video inzetten als medium voor interne communicatie. 

Dankzij het vele thuiswerken is bijna iedereen inmiddels wel bekend met online vergaderen en video-overleggen. We hebben allemaal wel zo’n collega waarbij er af en toe een kat voor de camera langsloopt, of waar je het malen van koffiebonen hoort op de achtergrond. 

Toch zijn er meer toepassingen voor het inzetten van video binnen een organisatie dan alleen online meetings. We zetten een aantal voordelen van video en mogelijkheden voor interne communicatie via video op een rij. 

Voordelen van video
Video is een levendig medium. Bewegend beeld en geluid spreken gemakkelijk tot de verbeelding en roepen emoties en gevoelens op. Daardoor werkt een video vaak enthousiasmerend. Dit vergroot de betrokkenheid van de kijker met het bedrijf of de organisatie. Zo kan een goede video zorgen voor beter wederzijds begrip tussen collega’s, maar ook tussen het management en de werkvloer. 

Of het nu om een groot bedrijf met honderden medewerkers gaat, of juist een kleine organisatie; video inzetten als intern communicatiemiddel helpt bij het versterken van het teamgevoel. 

Juist wanneer je als organisatie een boodschap wil overbrengen op je medewerkers, kan video een handig medium zijn. Je hoeft je video slechts eenmaal te maken en deelt je verhaal vervolgens makkelijk met zoveel mensen als je maar wil. Daarmee is video ook een efficiënt middel voor interne communicatie. 

Toepassingen van video bij interne communicatie
Er zijn vele mogelijkheden om video in te zetten bij interne communicatie. Bedenk zelf maar eens: lees je graag een saaie, lange instructie van 8 pagina’s of bekijk je liever een verhelderende, pakkende instructievideo? 

Zo kun je video inzetten om nieuw beleid te communiceren naar je personeel. Laat de directie bijvoorbeeld een videoboodschap inspreken, waarin ze het beleid introduceren en de medewerkers meenemen in veranderingen. Je kunt ook kiezen voor een interview, of zelfs voor een live video waarbij medewerkers direct vragen kunnen stellen. Door medewerkers op deze manier een kans te geven zich uit te spreken en vragen te stellen, voelen zij zich betrokken bij het proces. 

Wil je een puur informerende video over bepaalde ontwikkelingen of veranderingen communiceren naar het personeel? Overweeg dan om een animatievideo in te zetten. Met een animatie kun je op een duidelijke, effectieve manier informatie overbrengen.

Wil je zorgen dat thuiswerkende medewerkers zich verbonden blijven voelen met het bedrijf? Denk dan eens aan het inzetten van een videoportret, minidocumentaire of aftermovie. Belicht bijvoorbeeld een bepaalde afdeling binnen je bedrijf en laat medewerkers hun verhaal doen. Dit zorgt voor onderling wederzijds begrip voor elkaars werkzaamheden. 

Is er door je organisatie een succesvol evenement georganiseerd of een product gelanceerd? Maak dan een aftermovie, waarmee je het personeel verbindt aan je organisatie. De emoties die een aftermovie oproept leidt tot een saamhorigheidsgevoel en versterkt de motivatie van je medewerkers. 

Tips voor interne video’s
Ben je inmiddels overtuigd van de kracht van video als intern communicatiemiddel? Dan hebben we nog een aantal tips: 

  • Maak interne videocommunicatie een vast onderdeel van je contentstrategie. Een goede video realiseren vergt voorbereidingstijd en denkwerk. Plan tijdig een brainstorm in, bedenk welke boodschap je wilt communiceren en welk type video daar goed bij past. 
  • Zorg ervoor dat je de huisstijl van de organisatie laat terugkomen in je video. Denk daarbij aan herkenbaar kleurgebruik, lettertype en/of logo. Dit werkt goed voor de herkenning en binding van je personeel. 
  • Tot slot adviseren we om goed te kijken naar je eigen bedrijfscultuur. Het is echt niet altijd nodig om een ontzettend gelikte video te maken. Juist in de tijd van platforms als Snapchat en TikTok is authenticiteit belangrijk. Past het bij je bedrijf om een flitsende, strakke animatievideo te maken? Super, vooral doen! Heb je een informeel, klein team en maak je liever een persoonlijke, korte videoboodschap met je telefoon? Dan kan dat ook prima werken. 

Kortom: de mogelijkheden van video als intern communicatiemiddel zijn enorm! Kies de vorm die het beste bij je organisatie en bedrijfscultuur past om je medewerkers effectief te informeren en betrokken te houden. 

Neem contact op om eens te sparren