We weten allemaal dat video een extreem populair format is, alleen al het woord ‘video’ in het onderwerp van een email zorgt ervoor dat 13% meer mails geopend worden, en het embedden van een video in een email zorgt voor 21% meer conversie dan emails die alleen statische beelden bevatten, volgens een onderzoek van Experian. Video is zó geliefd dat Cisco zelfs voorspelt dat 80% van alle het wereldwijde internet verkeer in 2019 bestaat uit video.

Voor iedereen die nog twijfelt over de kracht van video, kijk dan nog even naar het 2016 Content Marketing Association (CMA) Video Engagement report.

De CMA ondervroeg merken, media eigenaren en creatieve bureau’s. Met de antwoorden stelden ze een rapport op dat vol staat met goede statistieken. Hier een aantal:

  •    92% zei dat video content belangrijk of erg belangrijk is voor hun content marketing strategie
  •    55% zei dat mobiel, meer dan desktop of tablets, het hoofdkanaal is voor video content
  •    95% zei dat de optimale lengte van een brand video onder de drie minuten is
  •    55% zei dat brand storytelling de hoofdreden was van video in de content marketing

Snackable Content 

Iedereen is zich bewust van het feit dat video engaging is en zelfs de meest complexe berichten makkelijk te verteren maakt. Dit is een kritieke factor wanneer men wil opvallen in een rommelig content landschap. Heidi Cohen schrijft in haar Actionable Marketing Guide dat makkelijk en snel te consumeren informatie het publiek toestaat om een bericht te ontvangen, en de kans kleiner is dat ze de informatie aan zich voorbij laten gaan. We moeten de content ‘snackable’ maken en ze benadrukt het belang van het gebruik van korte visuele content om de on-the-go consumptie te voeden.

“De liefdesaffaire van onze klanten met video is aan het groeien en we gaan verder met werken aan grote projecten waar video ofwel het leidende component is of een integraal onderdeel van de campagne. Het klopt dat er amper een dag voorbij gaat waarin we niet een gesprek voeren met een (potentiële) klant over video content. Velen zijn bereid om grote budgetten te investeren in een ‘video campagne’ maar, zoals Andy Greenhouse (Co-fouder van Swhype Media) zei: “Of video een essentieel onderdeel van de marketing activiteit moet zijn, is afhankelijk van wat er gecommuniceerd moet worden, door welke platformen, en naar welke specifieke doelgroep.”

Obstakels tot success 

Abcend2 kwam in 2015 met een onderzoek waaruit naar voren kwam dat de grootste uitdaging om video marketing succesvol te maken zit in het gebrek aan een effectieve strategie, volgens 48% van de ondervraagde bedrijven. Ze noemde dat een strategie met goede onderzoeken en budget om aantrekkelijke content te produceren essentieel is voor succes.

Vooral het belang van aantrekkelijke content is erg belangrijk, daarom is het belangrijk om tijd in te plannen om voor ieder video project goed te bepalen wat de doelgroep is en om het bericht dat overgebracht moet worden te destilleren. We weten allemaal dat het begrijpen van het publiek de eerste stap is om effectief met ze te communiceren, maar wanneer het om video gaat vergeet men soms de basis en denken mensen dat simpelweg iets visueels creëren kijkers garandeert.

Niet echt, hier een aantal tips:

– Bedenk goed wie u wilt aanspreken met de video. Wie zijn ze, wat zijn de beste kanalen om ze te bereiken? Wees zeker dat video het juiste medium is om ze te bereiken. Het kan goed zijn, maar het kan nooit kwaad om de overduidelijke vragen te stellen.
– Denk over wat gezegd moet worden en destilleer vervolgens het bericht tot kernpunten. Volgens CMA’s onderzoeken is de optimale lengte van een video minder dan 3 minuten. De grootste successen zijn met klanten die hun bericht echt tot de essentie weten te krijgen en daarmee video’s creëerden rond de anderhalf tot twee minuten. De grootste uitdaging is wanneer één van de grootste voordelen van video – de mogelijkheid om complexe berichten simpel te vertellen – niet wordt gebruikt. Probeer niet alles te zeggen in een film van 10 minuten. Zo verdwijnt het publiek.
– Werk aan een duidelijke strategie. De eerste twee punten zijn duidelijk onderdeel daarvan, maar bedenk of dit de start is van een reguliere online video aanwezigheid; gaat het door op vorige campagnes of is het een one-off? Is het de bedoeling om de originele doelgroep uit te bereiden en  tegen wie praten jullie over zes maanden tot een jaar?
– Bedenk of video een onderdeel is van een reeks en plan de serie goed vooraf. Het is de moeite waard om vooraf een deel van het budget te besteden aan serie van storyboards zodat men weet dat ‘video één’ direct geldt als opening van de serie.
– Denk goed na over het budget en weest realistisch over wat er bereikt kan worden. Grootse dingen kunnen gedaan worden met kleine budgetten, maar een duidelijk budget vanaf het begin helpt met het bedenken van ideeën en oplossingen die betaalbaar zijn.
– Woorden, mensen, muziek, animatie? Vraag af wat u aangesproken heeft het afgelopen jaar. Het is een goede manier om gedachten te verzamelen over de aanpak. Kijk ook naar de kracht van animatie in de video mix. Het kan een goede manier zijn om serieuze berichten over te brengen. Het lijkt vooral erg effectief bij interne communicatie en voor bedrijven dat lastige of complexe berichten of veranderingen willen uitleggen.
– Welke reactie is gewenst van het publiek na het zien van de video? Denk er goed over na en ook over de verschillende manieren om de reactie te meten om te zien welke percentage van het publiek reageert op de bedoelde manier.
– Voegt video waarde toe voor de kijker en hoe? Helpt het ze hun werk beter te doen? Is het educatief? Is het inspirerend? Maakt het ze aan het lachen?
– Denk aan de KPI’s. Bedenk wat de indicatoren van een goede prestatie van een video moeten zijn, want duidelijk moet een video meer bereiken dan slechts een aantal keer bekeken worden.

Als u nog niet geëxperimenteerd heeft met video als een manier om uw verhaal te vertellen, wat het verhaal ook is, is nu duidelijk het moment. Maar overhaast niet. Bedenk goed wat u wilt bereiken en zorg dat u met het videoproductiebedrijf de beste ideeën voor het publiek kan komen. Video is een veelzijdig medium en biedt vele manieren om met uw publiek te verbinden. Met planning, een duidelijke strategie en een nog duidelijker bericht zouden er een stuk minder barrières moeten zijn voor succes.