Facebook wordt tegenwoordig gezien als een geloofwaardige concurrent van YouTube. Toch het heeft een probleem: Vrijwel alle actie vindt plaats in de vorm van een momentopname.

Een video gepost door een merk wordt de komende week aan 95% van de volgers getoond, volgens video analytics platform Visible Measures. De reden: Facebook’s nieuwsoverzicht, gedreven door algoritmes, is geoptimaliseerd voor nieuwe, frisse content en gebruikers denken niet over Facebook als een plek om video’s te zoeken. In dat geval staat YouTube nog ver vooruit.

Facebook heeft verbeteringen gemaakt om het voor mensen makkelijker te maken om de content te vinden die ze willen zien. Het staat gebruikers toe links naar content op te slaan, en het is momenteel een video suggestie functie aan het testen.

“Er was een tijd dat Facebook geen nieuwsoverzicht had. Om updates te vinden van wat mensen aan het doen waren, moest je naar hun pagina gaan.” zegt Brian Shin, oprichter en CEO van Visible Measures. “Wat de nieuwspagina deed was het verzamelen van dit alles en maakte het gemakkelijk voor mensen om op de hoogte te blijven.”

“Het zoekvak is vrijwel het eerste ding dat je ziet op Facebook voor mobiel en desktop,” zegt Shin. “Maar mensen gebruiken de Facebook zoekfunctie alleen voor namen; de mogelijkheid om te zoeken op keyword of onderwerp zou ervoor zorgen dat er een manier is dat marketeers hun hele portfolio (van video’s) kunnen laten zien.

“Het probleem is niet van korte termijn,”  zei Noah Mallin, hoofd van social afdeling bij MEC Noord Amerika. “Maar ik denk dat terwijl het platform zich ontwikkelt, ze op zoek zullen gaan naar een meer robuuste functie – het is in hun belang om Facebook video niet alleen een lean-back ervaring te geven, maar ook tot een on-demand platform te maken.”

Ook is Facebook bezig met het bouwen van een zoekmachine. Maar het is niet een product dat ze verwachten de komende jaren klaar te hebben, volgens het commentaar dat CEO Mark Zuckerberg begin vorig jaar gaf.

“Google heeft een zoek-eerst mentaliteit: Alles dat ooit gecreëerd is beschikbaar binnen handbereik. Facebook is aan het andere eind van het spectrum, met een grotere focus op wat recentelijk gedeeld of leuk gevonden wordt door je vrienden en de mensen die je volgt.” zei Shin. “Als je een scenario kan voorstellen waarbij informatie geconsumeerd wordt op beide manieren, dan begrijp je waar Google en Facebook naartoe lijken te werken. Dat wordt een grote strijd.”