Tweederde van de Nederlanders van 14 t/m 65 jaar kijkt online video’s. Hoe jonger men is, hoe vaker men kijkt. En mannen kijken meer video’s dan vrouwen. Gemiddeld kijkt men 12 video’s per week en veruit de meeste video’s worden bekeken op de pc of laptop, gevolgd door tablet en smartphone.
Dit blijkt uit onderzoek naar het gebruik van online video in Nederland, uitgevoerd door Motivaction in opdracht van Sanoma/SBS begin dit jaar. Online video kijken, gebeurt vooral tijdens primetime. Zowel doordeweeks als in het weekend. Ouderen beginnen wat vroeger (rond 15 uur) en kijken wat minder op prime-time dan jongeren. Jongeren kijken aanzienlijk vaker tussen 18 en 22 uur.
Voor een exclusieve activiteit
Voor ruim de helft van de Nederlanders is het kijken naar online video op primetime een exclusieve activiteit. 4 van 10 combineren het met tv-kijken. Online video kijken is hiermee complementair aan het reguliere televisie kijken op primetime. De meeste online videos worden thuis bekeken en doet men vooral alleen. Een kwart kijkt ook wel eens met hun partner en ongeveer 1-op-7 met de kinderen.
YouTube is de meest bezochte gratis site/app voor online videos gevolgd door Uitzending Gemist en Facebook. De meest gebruikte betaalde online videodiensten zijn: Netflix, RTLXL en UPC.
Mannen en jongeren kijken vaker
Gemiddeld kijkt men 12 online videos per week en de meeste online videos worden helemaal afgekeken. Mannen kijken gemiddeld meer online videos dan vrouwen, vooral in de leeftijdscategorie 25-34 jaar. Hetzelfde geldt voor jongeren in relatie tot ouderen, hoe jonger hoe meer men kijkt. Mannen kijken vaker op het werk dan vrouwen en jongeren kijken overal vaker online video dan ouderen.
Mannen kijken vaker via Youtube en NOS.nl en vrouwen kijken vaker via Facebook. RTL.nl en RTLXL doen het even goed bij vrouwen en mannen. Uitzending Gemist wordt ongeveer door iedereen even vaak bekeken.
Tablet vooral voor korte video
Veruit de meeste online videos worden bekeken op pc/laptop, gevolgd door tablet en smartphone. PC/laptop wordt voor lange n korte video’s gebruikt. Tablets/smartphones worden vooral gebruikt om korte video’s te kijken. Ouderen bezitten vaker een tablet, maar door jongeren worden tablets intensiever gebruikt voor het kijken van online videos. Jongeren hebben vaker een smartphone en gebruiken deze ook intensiever hiervoor.
De verwachting is dat tablet en smartphone steeds belangrijker worden in online video kijken. Men kijkt ook met name korte videos via deze devices en korte videos maken het grootste gedeelte er van uit.
Top 3: humor/komedie, muziek en film & animatie
Er is een samenhang tussen het motief om te kijken en het type video dat men kijkt. Filmpjes moeten met name leuk zijn en dienen ter ontspanning. Humor/komedie, muziek en film & animatie videos worden dan ook het meest bekeken. Mannen bekijken deze top 3 vaker dan vrouwen, die op hun beurt vaker kijken naar: zo-doe-je-dat, eten & koken en filmpjes van vrienden, familie en kinderen.
Gaming en dierenvideo’s worden vaak bekeken omdat dat leuk is, algemeen nieuws wordt vaak gekeken om tijd te doden en showbizz-/tech-nieuws kijkt men vaak bij toeval. Videos over reizen, evenementen en eten & drinken worden graag gedeeld met anderen. Men kijkt deze videos regelmatig omdat men deze doorgestuurd krijgt of tegenkomt op social media.
Niet langer dan 20 minuten
De meeste videos die men kijkt duren niet langer dan 20 minuten. Videos die langer duren dan dat zijn film & animatie en sport. Onderwerpen die veelkijkers aanspreken zijn films, muziek en tv-series. Mensen die minder dan gemiddeld kijken, hebben meer interesse in lezen, koken en gezondheid. Tv-programma’s worden het meest bekeken als het om langere videos gaat. Mannen kijken minder series dan vrouwen en vice versa kijken vrouwen minder films dan mannen. Hoe jonger hoe vaker men series, films of tv-programmas kijkt online.
Zien van online video leidt vaak tot actie
Na het zien van video gaat men vaak op zoek naar aanvullende informatie. Jongeren tot 34 jaar doen dit meer dan gemiddeld. Ook gaat men relatief vaak op zoek naar de prijs vaneen product. Voor mensen die productvideos kijken, zijn deze videos een belangrijke factor bij het aanschaffen van een betreffend product.
Mannen hebben vaker iets gekocht na het zien van een online video dan vrouwen (44 procent om 34 procent). Zaken die men dan aanschaft zijn zeer divers: kleding en schoenen; DVD, boeken en muziek; make-up en beauty producten; mobiele telefoon/smartphone, camera, tablet en spelcomputer; en elektronica en tv.
Vaker gratis
Een minderheid van de Nederlanders (10 procent) betaalt voor online video. Betalen voor een abonnement, pakket/bundel of ad hoc komen ongeveer even vaak voor. In de groep betalers vallen gemiddeld meer mannen en jongeren in de leeftijd 25-34 jaar. Zij zijn vaak ook kapitaalkrachtiger. Gemiddeld geeft men per maand 27,50 euro uit aan abonnementen of 20,- euro aan ad hoc of een pakket/bundel videos.
Een kwart van de huidige betalers verwacht in de nabije toekomst meer uit te gaan geven aan online videos. Mensen die nu meer online videos dan gemiddeld kijken, verwachten in de toekomst vaker en meer te gaan betalen. Mensen die nu minder dan gemiddeld kijken, verwachten vaak slechts iets meer te gaan betalen hiervoor.
Bekijk hier de volledige infographic: online_video_gebruik_infographic
Bron: http://www.marketingresearchbase.nl/
Onderzoek van Sanoma.