Consumenten zijn in de maanden november en december actief op zoek naar inspiratie. De juiste tijd om als bedrijf of merk te zorgen dat er online video beschikbaar is voor deze ‘holiday shoppers’.

In dit artikel halen we een aantal recente onderzoeksresultaten aan die inzicht geven in het gedrag van shoppers tijdens de feestdagen en geven we tips over hoe en waar online video in te zetten om shoppers te bereiken en te inspireren.

  
Warenhuis de Bijenkorf is er op tijd bij met videocontent over hun handgemaakte chocoladeletter assortiment. Ook steeds meer merken spelen in op Halloween. Kledingmerk H&M verspreidde meerdere video’s met daarin haar verschillende Halloween-collecties.

Nieuwe merken en mobiel

Uit onderzoek van Google en marktonderzoeksbureau Ipsos blijk dat 61% van het winkelpubliek tijdens de feestdagen openstaat voor aankopen bij nieuwe winkeliers. Tijdens de feestdagen van 2017 kocht 46% van de shoppers van een nieuwe retailer. Dit jaar staan meer mensen open ​​voor nieuwe ontdekkingen en nieuwe merken dan ooit tevoren. Bewijs hiervoor is te vinden in cijfers over het mobiel zoeken naar de termen ‘merken zoals’ en ‘winkels zoals’. De afgelopen twee jaar is het gebruik van deze zoektermen meer dan 60% toegenomen.

Voortzetting van het verlenen van hulp via mobiel is van cruciaal belang. Shoppers wenden zich tot hun smartphones voor nog meer hulp bij het winkelen. In de afgelopen twee jaar zijn zoekopdrachten naar ‘Shopping-app’ 90% gestegen, terwijl zoekopdrachten naar ‘online winkelen’ in dezelfde periode met 180% zijn toegenomen.

Tot slot is het vermelden waard dat video een favoriet onderzoekstool is geworden voor ‘holiday shoppers’. Bijna tweederde van de klanten zegt dat online video ze ideeën en inspiratie heeft gegeven voor hun aankoop. Meer dan 90% van deze mensen zegt nieuwe producten en merken te hebben ontdekt via YouTube.

Nederlandse cijfers

Dat Nederland behoort tot de voorlopers als het gaat om e-commerce (bron: Emerce 2017) zal volgens Ruigrok NetPanel niemand moeten verbazen. Volgens het marktonderzoekbureau kopen vrijwel alle Nederlanders wel eens online (93%). Zij doen dit nog altijd het liefst via de desktop of laptop, maar m-commerce heeft dit jaar wederom een stevigere positie weten te claimen: 38% van de Nederlanders shopt weleens via de smartphone. Onder ‘millenials’ (22-36 jaar) is mobiel winkelen het afgelopen jaar zelfs gestegen van 53 procent naar 70 procent.


Infographic uit Ruigrok NetPanel onderzoek ‘What’s happening online 2018.’

Sociale platformen

Het is het meest effectief om dit soort video’s te verspreiden via sociale platformen. Op deze platformen kunnen mensen content makkelijk liken, opslaan en met elkaar delen. YouTube heeft een goede zoekfunctie en is hét platform voor langere reviews en vlogs van influencers. Facebook is innovatief en Instagram richt zich vooral op de mobile-first-shoppers.

De afgelopen twee jaar is de kijktijd van holiday shopping-content op YouTube verzesvoudigd! YouTube is als platform vooral aan te raden als je als merk samenwerkt met een influencer en deze een langere review over je producten wilt laten doen. Veel merken en bedrijven kiezen er ook voor om een groot aantal influencers die bij ze past een voorproefje op hun kerstassortiment te sturen zodat deze producten terug zullen komen in meerdere vlogs.

Facebook

Facebook springt goed in op de behoefte van merken en bedrijven om de ‘holiday shopper’ te bereiken. Een van de innovaties die het platform recentelijk deed is het mogelijk maken van AR-advertenties. Hiermee kunnen consumenten met één klik vanuit een advertentie experimenteren met de AR-camera-effecten van een merk. Het is tevens mogelijk een call-to-action op te nemen in deze camera-ervaring. Hierdoor kunnen gebruikers gelijk een aankoop doen of een app installeren.

   
Modehuis Michael Kors was een van de eerste merken die experimenteerde met de nieuwe AR-functionaliteit in Facebook. Gebruikers kunnen hiermee kijken hoe de nieuwe collectie zonnebrillen hen staat. Sephora laat gebruiksters haar nieuwe make-up collectie uitproberen door middel van een AR-advertentie op Facebook.

Instagram

Instagram richt zich naast het geven van inspiratie, vooral op de mobile first shoppers. Dit zijn mensen die verwachten de meerderheid (51% of meer) van zijn inkopen op een mobiel apparaat te voltooien.  Het platform maakt het voor merken mogelijk om door middel van tags meer informatie te verschaffen over producten in een foto of video. Ook kan er een directe link naar een webshop toegevoegd worden, zodat gebruikers deze producten direct kunnen bestellen.

Onlangs kondigde het platform aan een variatie op deze tags ook beschikbaar te stellen voor de razend populaire Instagram Stories. Ook experimenteert Instagram met een gepersonaliseerde shopping-functie in het ‘explorer gedeelte’ van de app.

Maak het persoonlijk

Kortom, bedenk van tevoren goed waar een doelgroep zich bevindt en wat deze wil. Zoeken ze inspiratie? Hulp? Een influencer die de producten test? Of, willen ze gelijk online aankopen doen? Zorg dat huidige en toekomstige klanten geinspireert worden en het ze gemakkelijk gemaakt  wordt om producten aan te schaffen. En, begin op tijd!

Bronnen: Think with Google,  Ruigrok Netpanel & Facebook
Afbeelding: Think with Google