2018 gaat bijna haar laatste week in en 2019 staat voor de deur! Hoog tijd om te reflecteren op het afgelopen jaar en vooruit te blikken naar de trends op het gebied van online video voor het komende jaar. Welke ontwikkelingen waren er in 2018 en welke trends zullen zich in 2019 aandienen en verder uitbreiden? Wij doen een voorspelling aan de hand van voorbeelden en artikelen van het afgelopen jaar.

2018

Vorig jaar voorspelden we dat in 2018 onder andere livestream video, verticale video en AR aan populariteit zouden winnen. Deze voorspellingen zijn allemaal uitgekomen! Steeds meer bedrijven gebruiken live video via Facebook om actief met hun doelgroep in contact te komen. Verticale video content is in 2018 steeds normaler geworden. Steeds meer internationale artiesten kiezen ervoor om, naast een reguliere videoclip, ook een een verticale videoclip uit te brengen. AR en VR toepassingen groeien ook nog steeds hard. Bijna een vijfde van de Nederlanders waant zich weleens in een schijnwerkelijkheid via VR of AR volgens Ruigrok Netpanels onderzoek ‘What’s happening online 2018.’

Populaire Canadese zangeres Carly Rae Jepsen bracht bij haar laatste single ook een verticale videoclip uit.
Zara introduceerde, zoals veel retailers afgelopen jaar, een AR app voor haar klanten.

2019

Volgens onderzoek van cisco zal in 2019, 80% van al het internetverkeer uit video’s bestaan en dit zal verder toenemen tot 82% in 2022. Voor 2019 bespreken we wederom 4 trends waarvan wij denken dat ze centraal zullen staan: mobiele video, social video, m-commerce en recruitment video’s.

Mobiele video

Het kijken van online video via smartphones blijft stijgen en is sinds 2015 zelfs verviervoudigd! Van de jongeren tussen de 14 en 21 jaar keek 59% in 2018 online tv, video’s of films via zijn of haar smartphone. In 2020 bestaat 40% van de grootste wereldmarkten uit deze jongeren doelgroep. Onlosmakelijk verbonden met mobiele video zijn vierkante en verticale video’s. Deze maken optimaal gebruik van het scherm van een smartphone en zorgen daarvoor voor een hogere conversie. Ook kenmerkend voor mobiele video’s is dat ze vaak kort en snel zijn. Dit komt door de kortere concentratiespanne die mobiele kijkers hebben. Belangrijk in 2019 is dus ten eerste dat video’s geoptimaliseerd worden voor mobiel.

View this post on Instagram

Dank je wel dat je lid bent. Want dankzij jou…

A post shared by ANWB (@anwb) on


In opdracht van ANWB maakten we deze bedankvideo om haar leden te bedanken voor hun lidmaatschap en te laten zien wat er daardoor allemaal mogelijk wordt. Dit is de vierkante Instagram versie.
Ook voor ABN AMRO maakten we een mobiele/Facebook versie van een video over de Stadion Spelen. In tegenstelling tot de langere variant is deze korter en vierkant gemaakt.

Social video

Uit een enquête die Animoto hield onder 500 marketeers blijkt dat 93% van de bedrijven  in 2018 een nieuwe klant hebben gekregen dankzij een video op social media. 88% van deze marketeers is tevreden met de ROI van hun videomarketing op sociale media. Sociale media zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en ook merken en bedrijven maken hier steeds vaker gebruik van. 80% van de accounts volgt een bedrijf op Instagram en Facebook telt, ondanks de schandalen van afgelopen jaar, nog steeds ruim 2 miljard actieve gebruikers.

 . 
Een goed alternatief voor social video’s zijn social animaties of gifs. Wij posten elke maandag een video feit in de vorm van een gifje op onze sociale kanalen.
Deze video van de Speld voor spijkerbroekenmerk AMSTERDENIM won de prijs voor beste social video van 2018.

M-commerce

Volgens het Ruigrok Netpanel onderzoek ‘What’s happening online 2018′ heeft M-commerce dit jaar opnieuw een stevigere positie weten te claimen: 38% van de Nederlanders shopt weleens via de smartphone. M-commerce neemt sinds dit jaar binnen elke generatie behoorlijke proporties aan. Onder millenials is mobiel winkelen in het afgelopen jaar zelfs gestegen van 53% naar 70%. Maar ook ouderen kopen steeds vaker online:


Het CBS bracht onlangs deze video uit over het toenemende online koopgedrag van 65+ers.

Het feit dat we massaal online aankopen doen zorgt er ook voor dat bedrijven en merken hun artikelen online beter en vaker moeten laten zien. Veel webshops gebruiken bijvoorbeeld video’s om kopers een nog betere indruk te geven van het product. Maar ook productreviews, shopsessies van influencers en how-to video’s dragen hier aan bij.

Recruitment video’s

Volgens het CBS heeft het aantal openstaande vacatures in het derde kwartaal van 2018 een nieuw hoogtepunt bereikt. Online video wordt steeds vaker ingezet om geschikt personeel te vinden. Online video zorgt ervoor dat je extra opvalt bij werkzoekenden in vergelijking met concurrenten. Een video zorgt er tevens voor dat de werkzoekende al een eerste indruk krijgt van de werkzaamheden, werkplek en werksfeer van een bedrijf. Met de aantrekkende economie verwachten we dat in 2019 het aantal recruitmentvideo’s verder zal toenoemen.

   
In opdracht van Esri maakten we deze recruitment video die zowel personeel als het bedrijf op een creatieve manier in beeld brengt.
ABN AMRO zette afgelopen jaar een combinatie van Augmented Reality en video in voor de werving van nieuw IT-talent met de introductie van The Lockdown: ‘s werelds eerste mobile AR escape room.