Een video op youtube plaatsen kan iedereen, maar als je geld wilt verdienen met advertenties, is het belangrijk dat je het advertentiebeleid van YouTube kent en weet hoe adverteerders bepalen waar hun advertenties op YouTube worden weergegeven.

Om haar makers beter voor te lichten over het genereren van reclame inkomsten met YouTube video’s heeft het bedrijf onlangs haar richtlijnen hierover uitgebreid. De transparantie van het bedrijf kwam de laatste tijd veel in opspraak omdat de advertentie inkomsten sitewide daalden. Maar nu neemt het dus een stap in de goede richting door zijn gebruikers grondiger te informeren:

“Elk merk is anders. Het soort content waarbij merken hun advertenties willen weergeven, kan daarom verschillen. Als je weet hoe merken denken over dit soort kwesties, kun je weloverwogen beslissingen nemen over je content en bepalen in hoeverre je bij het maken van nieuw materiaal rekening wilt houden met de wensen en eisen van adverteerders.

 Adverteerders willen de juiste doelgroep bereiken, maar vinden het ook belangrijk dat ze deze doelgroep op de juiste manier bereiken en dat hun advertenties op de juiste plekken worden weergegeven. Aan de hand van onderwerpen, specifieke zoekwoorden, demografische informatie en andere gegevens bepalen ze waar hun advertenties worden weergegeven. YouTube helpt adverteerders de juiste plek voor hun advertenties te kiezen. Dit doen we door naar je videocontent, thumbnails en metadata (titel, beschrijving en tags) te kijken.”

Nieuwe richtlijnen

De nieuwe richtlijnen voor ‘advertentie-vriendelijke’ video’s zijn te vinden op hun website en geven je een inzicht in wat voor content wel en juist niet goed scoort bij bedrijven die reclame willen maken via YouTube. Hiertoe behoren een aantal hand liggende zaken die je moet vermijden, zoals seksuele intimidatie of vernedering, drugs en discriminerende content. Maar YouTube geeft ook tips over wat je juist wel moet toevoegen aan je video’s om aantrekkelijker te worden voor adverteerders.

“Zelfs als een video wordt goedgekeurd voor het genereren van inkomsten, kunnen adverteerders ervoor kiezen hun advertenties niet weer te geven bij content die niet bij hun merk passen. Meestal gaat het hierbij om content die controversiële of lastige onderwerpen behandelt.”

Adverteerders kiezen er bijvoorbeeld vaak voor om de volgende content uit te sluiten van hun campagnes:

  • Gevoelige sociale kwesties: discriminatie en identiteitsrelaties, schandalen en onderzoeken, voorplantingsrechten, vuurwapens en wapens, enz.
  • Tragedie en conflict: overlijdensberichten, uitvaartdiensten, geweld, oorlog, vermiste personen, enz.
  • Sensatiebelust en schokkend: content die choqueert, zoals sensationele, walgelijke en grove content.

Sommige adverteerders vermijden mogelijk ook video’s met:

  • Profanisering en grof taalgebruik: matig of frequent gebruik van grove taal en scheldwoorden.
  • Seksueel suggestieve content: uitdagende foto’s, tekst, enz.

Houd rekening met het volgende als je een zo groot mogelijk aantal adverteerders wilt aanspreken:

  • Beperk profanisering tot een minimum: je kunt profanisering bijvoorbeeld vermijden of wegpiepen.
  • Kijk kritisch naar je contentmix: zoek een balans tussen video’s die onderwerpen voor volwassenen behandelen en video’s over onderwerpen voor een breder publiek.
  • Kruip in het hoofd van adverteerders: bedenk welk type adverteerder graag advertenties bij je content wil weergeven.

Thumbnails en metadata

Het juist gebruiken van thumbnails en metadata worden ook als belangrijke zaken genoemd. Daarnaast is het altijd belangrijk een goede context te schetsen bij video’s die potentieel cotroversiële of aanstootgevende content bevatten.

Zo zorg je voor thumbnails die aantrekkelijk zijn voor adverteerders:

  • Kies voor nauwkeurige thumbnails: het belangrijkste is dat je thumbnails een juiste voorstelling geven van de content van je video.
  • Vermijd seksueel suggestieve, expliciete en schokkende thumbnails: dit soort thumbnails kunnen ertoe leiden dat merken liever niet adverteren bij een video, zelfs als de video zelf niet schokkend, expliciet of seksueel suggestief is.
  • Spreek een brede doelgroep aan: kies een thumbnail die een juist beeld geeft van je video en die tegelijkertijd aantrekkelijk is voor een zo groot mogelijke doelgroep. Dit maakt je thumbnail ook aantrekkelijk voor een grote groep merken.

Tips voor het maken van metadata die aantrekkelijk zijn voor adverteerders:

  • Zorg dat titels, tags en beschrijvingen nauwkeurig zijn: het belangrijkst is dat de metadata een juist beeld geven van de content van je video.
  • Elk woord is belangrijk: als je video’s profanisering of controversiële of seksueel suggestieve woorden bevatten, kan dit ertoe leiden dat sommige adverteerders je video uitsluiten van hun campagnes.
  • Woorden kunnen uit hun context worden gehaald: adverteerders sluiten vaak bepaalde woorden of zinsdelen uit, dus bedenk goed hoe je titels, tags en beschrijvingen kunnen worden geïnterpreteerd.

 

Bron: tubefilter, YouTube