Greg Jarboe, oprichter van SEO-PR, een Amerikaans prijswinnend marketingbedrijf, bezocht onlangs VidCon US 2017. Naar aanleiding daarvan stelde hij een top 7 van de belangrijkste social video platformen van 2017 samen. Hierbij komen ook alle laatste updates van deze platformen aan bod. Deze hebben wij aangepast aan Europese/Nederlandse maatstaven en willen er graag zes met je delen.

YouTube nog steeds leidend

YouTube is nog steeds hét platform op het gebied van social video. In juni maakte het bedrijf bekend dat er per maand 1,5 miljard ingelogde kijkers gebruik maken van YouTube. En dat kijkers gemiddeld meer dan één uur per dag spenderen aan het kijken van YouTube content, op mobiele apparaten alleen al.

Drie andere interessante aankondigen die het bedrijf deed:

  • Er komt een nieuwe functie voor het delen van video’s. Je kunt video’s hiermee makkelijk binnen de app delen met vrienden in een apart chat scherm. Deze functie zal binnenkort beschikbaar zijn in Latijns Amerika, vervolgens in heel de VS. In de toekomst zal de functie ook in Europa uitgerold worden:

  • Verder krijgen de app en desktopsite een nieuwe look. De video player in de app past zich voortaan dynamisch, full screen aan naar het formaat van een video. Het maakt dus niet meer uit of een video horizontaal, verticaal of vierkant is.
  • Ook lanceert YouTube een nieuw formaat, VR180. Dit formaat is de helft van 360 graden video en stelt makers in staat goedkoper een zelfde soort beleving te creëren. Omdat het relatief duur is om 360 graden content te maken is het bedrijf ook betrokken bij het ontwerpen van VR180 camera’s.

Facebook vooralsnog tweede  

Onlangs is Facebook de 2 miljard maandelijks actieve gebruikers gepasseerd. Je zou dus denken dat Facebook een groter bereik heeft dan YouTube. Maar! Volgens de laatste update van het bedrijf kijkt  “slechts” 500 miljoen van deze mensen Facebook video’s. In februari kondigde het bedrijf aan de videobeleving van haar gebruikers aanzienlijk te gaan verbeteren. Met een aantal nieuwe functies. Opvallendste hiervan is het automatisch afspelen van geluid bij video’s.  Nu zou je denken dat dit misschien irritatie oplevert bij gebruikers, maar Facebook denkt daar anders over:

 “Nu mensen meer video’s op hun telefoon kijken, verwachten ze geluid als het volume van het toestel is ingeschakeld”. “We hebben het getest en na positieve feedback rollen we dit langzaam uit onder de gebruikers.”

Met de update start het geluid als je langs een filmpje scrolt en verdwijnt het geluid weer als je verder gaat. In de instellingen kun je trouwens gewoon aangeven dat filmpjes nooit vanzelf met geluid mogen afspelen. Deze nieuwe functies moeten het aantal video kijkers op Facebook gaan vergoten:

Instagram klimt op naar de derde plek

Twitter heeft haar videoplatform Vine afgelopen oktober afgestoten. Sindsdien is de weg vrij voor Instagram om Twitter in te halen. In april kondigde het platform aan gegroeid te zijn tot meer dan 700 miljoen gebruikers. Deze gebruikers delen voornamelijk foto’s, maar het aantal video’s dat geüpload wordt naar Instagram is hard aan het groeien. Dit is mede te danken aan de introductie van ‘Instagram stories’ eind vorig jaar. Daarnaast heeft het platform afgelopen januari ook de functie ‘Instagram Live Stories’ gelanceerd in Nederland. Hiermee kan de gebruiker live video streamen:

Twitter is er ook nog!

Twitter is nog steeds een serieuze, ervaren speler in het sociale video ecosysteem. Maar, ze lijkt haar zenuwen voor de strijd te hebben verloren. Sinds de 360 graden live stream functie, eind vorig jaar, heeft het bedrijf geen nieuwe functies meer uitgerold op het gebied van video. Het implementeren van grote veranderingen aan een platform met een breed publiek, zoals Twitter, is altijd tricky. Maar het bedrijf zal grote risico’s moeten blijven nemen, vooral op het gebied van video, om op te kunnen blijven boksen tegen haar concurrenten.

Snapchat mag zeker niet ontbreken

Jarboe geeft Snapchat in zijn lijst weinig aandacht. Hij zet het social video platform zelfs niet in de lijst van zeven. Het bedrijf verscheen zelf niet op VidCon en de beursgang gaat momenteel nog niet erg goed. Dit vinden wij echter onterecht, in Nederland is Snapchat nog steeds mateloos populair. 1,9 miljoen Nederlandse gebruikers telde de app eind vorig jaar en sinds juni 2017 heeft de zakelijke kant van Snapchat nu ook zijn weg naar Nederland gevonden. Hierdoor word het als bedrijf makkelijker om de app zakelijk in te zetten. Met de Snapchat ‘Ad Manager’ kun je als bedrijf makkelijk je advertenties inkopen, beheren en analyseren. Je kunt als bedrijf bijvoorbeeld ‘Sponsored Lenses’ aanmaken, gebruikers kunnen dan jouw zelf ontworpen filter gebruiken in berichten naar hun vrienden.

Wellicht minder bekend..

Onder jongeren, ook in Nederland, is musical.ly mateloos populair. Musical.ly gebruikers maken video’s van 15 seconden tot 1 minuut. Vervolgens kiezen ze een soundtrack die ze meezingen of playbacken. Zo ontstaan er korte videoclips die binnen het platform gedeeld worden. In minder dan drie jaar tijd is musical.ly is uitgegroeid tot ’s werelds snelst groeiende entertainment sociale netwerk. Met meer dan 200 miljoen ‘musers’, stond musical.ly in meer dan 20 landen op nummer één in de App Store gratis apps ranglijst. In Nederland staat de app momenteel op de 49e plek. Dit lijkt laag, maar in de Verenigde Staten staat de app inmiddels op de 50e plek en in de Nederlandse ranglijst is dit boven Tinder (nr. 72), Airbnb (nr. 66) en Skype (nr. 54).

Social video is gesegmenteerd, niet gefragmenteerd

Elk van deze zes online video platformen heeft een eigen persoonlijkheid en moet op een andere manier ingezet worden. Zelfs met een geweldig creatief marketing idee kun je als bedrijf niet dezelfde video op alle sociale videokanalen plaatsen.  Met andere woorden, de sociale video markt is gesegmenteerd, niet gefragmenteerd.

Bron: TubularInsights