De komst van een betaalde muziekdienst van YouTube gaat mogelijk gepaard met het verdwijnen van muziekvideo’s van artiesten als Adele, Artic Monkeys en Radiohead. YouTube-eigenaar Google dreigt de video’s op de gratis videodienst te blokkeren, omdat de onafhankelijke labels waarbij deze artiesten zijn aangesloten het namelijk niet eens zijn met de voorwaarden van de betaaldienst.

Google onderhandelt voor de komende muziekdienst met zowel grote als onafhankelijke platenlabels. De drie grote platenlabels, Sony, Universal en Warner, zijn akkoord met de voorwaarden, maar de kleinere onafhankelijke labels houden de boot tot nog toe af.

Volgens de onafhankelijke labels biedt Google zeer ongunstige voorwaarden aan. Een woordvoerder spreekt over een ernstig foutieve commerciële beslissing van Google. YouTube zegt met de dienst echter nieuwe inkomstenstromen te kunnen genereren voor de muziekindustrie.

Tegenover the Financial Times laat Robert Kyncl van YouTube weten dat video’s van de onafhankelijke labels binnen enkele dagen geblokkeerd kunnen worden, als de onderhandelingen spaak blijven lopen. Waarschijnlijk blijft het wel mogelijk om de video’s van de artiesten te bekijken via YouTube-kanalen zoals Vevo.

Bron: De Telegraaf