Mobiele Video

Mobiele video maakt al jaren een constante groei door, maar nu komt toch echt het punt waarbij het de ‘hype’ wordt waar hij jaren naar toe werkt. De bedragen die uitgegeven zijn aan mobiele video advertenties is in de VS sinds 2013 meer dan verdubbeld. Van 720 miljoen in 2013 tot 1,5 miljard in 2014, waarbij verwacht wordt dat in 2018 dit zal oplopen tot 6 miljard.

De groei van mobiele apparaten, breedbanddekking en 4G-diensten, de grootte van de schermen van het apparaat en video-verbruik op mobiele apparaten zijn de eerste voor de hand liggende redenen voor deze uitbereiding. Andere, minder voor de hand liggende redenen hebben betrekking op de manier waarop gebruikers video consumeren op mobiel. Meer en meer tijd van de mobiele gebruikers wordt doorgebracht in apps en toepassingen voor mobiel. (86 procent van de gebruikers’ mobiele tijd in 2014).

Een andere interessante motivatie is de democratische factor van hedendaagse videoproductie en distributie. Met alleen al smartphone videocamera’s kunnen prachtige video’s gemaakt worden. Dit zorgt voor de gewenning van het consumeren van video. Iedereen kan gemakkelijk meedoen aan het produceren van video op hoog niveau, al kiezen de meeste bedrijven ondanks deze gemakkelijk te bereiken kwaliteit toch voor premium content. De meeste video’s worden ingezet voor de ‘brand awareness’, waarbij de brands liever geassocieerd worden met hoogste kwaliteit video’s. Deze democratische trend produceert misschien wel een hoop extra ‘kat-loopt-op-piano video’s, maar het zorgt dus ook voor meer professioneel geproduceerde video content, op schaal, die bijdragen aan de groeiende vraag naar video content.

Je ziet dat steeds meer multi-channel netwerken ook afstappen van het gebruik van alleen YouTube en zich richten op nieuwe concurrerende platformen zoals Vessel, die al met name gefocust zijn op smartphones en tablets. Ook dit zal leiden tot een stijging in de mobiele inventaris.

Grote, klassieke uitgevers zoals Yahoo en AOL zien ook de mogelijkheden van video en steken aanzienlijke bedragen in het produceren van video content, ze gaan bijvoorbeeld verschillende partnerschappen aan en syndiceren video content (Yahoo’s BrightRoll acquisitie en diverse video content partnerships) en investeren in het bouwen van video infrastructuren (overname van Adap.TV, Facebook AOL’s ‘overname van LiveRail en RTL’s investeringen in SpotXchange). Ze begrijpen ook dat de aandacht van gebruikers verschuift naar mobiel, vooral om de applicaties. Zo proberen uitgevers de aandacht van gebruikers te krijgen door hunzelf te introduceren in mobiele omgevingen. Dit zal ongetwijfeld ook zorgen voor een mobiele-specifieke video-gebruikerservaring.

Facebook en Twitter zijn al grotendeels daar, in ieder geval in termen van in-app gebruikerservaring, de volledige focus op video advertising staat zeker als volgende op het programma. Sociale en communicatie-apps zoals Snapchat en Tango genereren al talloze video content en hebben zelf creatieve en relatief gebruiksvriendelijke manieren gevonden om dit ten gelde te maken.

Toegenomen standaardisatie rond dit medium, betere meetmogelijkheden (meestal rond de kijkstatistieken en zichtbare impressies, maar ook tv-specifieke statistieken, zoals GRP, dat een betrouwbare benchmark voor TV kopers verzorgt) zorgen allemaal voor verbetering van de kwaliteit van video advertenties.

Meer verfijnde, video-specifieke prijsmodellen zullen het nog makkelijker maken voor adverteerders om niet alleen hun ROI beter te berekenen, maar ook de risico’s voor de uitgever verschuiven, waardoor dit medium nog toegankelijker wordt. Kosten per duizend views (CPMV) zal zorgen dat brands alleen betalen als hun video advertentie daadwerkelijk door gebruikers wordt bekeken. Met kosten per voltooide view (CPCV) worden de risico’s voor adverteerders nog verder geminimaliseerd doordat er alleen betaald wordt voor een advertentie die helemaal bekeken is door de gebruikers.

Het mobiele gebruik groeit, en daarmee ook de mobiele mogelijkheden. Zou na deze lange tijd van stijging nu inderdaad de grote explosie plaatsvinden?