We horen veel over de effectiviteit van video. Studie na studie heeft aangetoond dat mensen eerder een video advertentie onthouden als ze dit lezen op een mobiel apparaat, tablet of een desktop computer. Grote open online cursussen slagen op grote schaal doordat ze betrokkenheid mogelijkheid maken op een manier waarop tekstboeken dit niet kunnen.

YouTube berekent dat er 300 uur video content per minuut geupload wordt op het platform, waarbij de video’s miljarden keren bekeken worden. Dit terwijl de kranten in Amerika alleen maar minder lezers krijgen, volgens data van Pew Research Center. De groei van YouTube en de afname van traditionele publishers laat zien hoe meer interessere er is in visuele boven tekstuele informatie. Kaltura’s recente ontdekkingen toont aan dat video meer krachtige berichten bevat dan geschreven communicatie.

Maar waarom?Het antwoord ligt in de manier waarop onze hersenen ontworpen zijn om te lezen en informatie te verwerken:

Bewegende beelden zitten in ons DNA

Onze hersenen zijn tegenwoordig een stuk geraffineerder dan die van onze holbewoner voorgangers, maar in sommige opzichten hebben we hetzelfde gedrag en instincten. We zijn evolutioneel aangepast om snel te reageren om de combinatie van beeld, geluid en beweging. Ongeveer 90 procent van de informatie die onze hersenen oppikken is visueel, en de we verwerken visuele content 60 000 keer snellen dan dat we tekst kunnen verwerken. Daarom staat video toe visuele complexiteiten uit onze communicatie te krijgen en complexe ideeën aan elk aantal mensen, overal. 

In het grote plaatje van menselijke geschiedenis, is lezen een vrij recentelijke ontwikkeling. We zijn gebonden om dingen die bewegen aandacht te schenken en te begrijpen, en geluid toevoegen versterkt dat effect. 

Er is een emotionele connectie 

Als je wil dat mensen intellectueel betrokken raken, werken teksten goed. Je moet door een argument heen denken om je betrokken te voelen bij de tekst. Maar video betrekt ons op een meer visceraal level. Hoewel we zowel emotionele als intellectuele figuren zijn, zit emotie dieper. Het helpt ons ideeën en producten te verbinden door visuele verhaalvertellingen. We zijn gemaakt om video te waarderen op een manier waarop we tekst niet kunnen waarderen.

Als je wil dat mensen je bericht ook emotioneel begrijpen, kan video je daar krijgen. De emotionele connectie maakt video een ongelofelijk efficiënt communicatiemiddel.

Video’s worden persoonlijk 

Video is een zelfs nog effectiever en belangrijk middel wanneer we proberen het publiek op een persoonlijk level te betrekken. We zijn gebouw om gezichten te lezen. Pareidolia – onze psychologische neiging om een willekeurige stimulus te ervaren als belangrijk – is wat ervoor zorgt dat we gezichten in boomstammen, de maan en gesmolten kaas broodjes zien.

We houden ervan gezichten te zien, we willen gezichten zien en we zoeken er onbewust naar. Er is een reden waarom mensen “iemand in de ogen willen kijken”. Onze hersenen zijn gebouwd om vertrouwen vast te stellen door face-to-face contact, vandaar dat de “talking head” een integraal onderdeel is van vele corporale presentaties, politieke speeches, colleges, productpresentaties en zelfs video advertenties.

Wanneer iemand je iets vertelt, face-to-face, heeft het bericht een grotere impact dan wanneer je het leest. Door video kan je het essentiele, bijna in persoon menselijke contact namaken en dat met duizenden mensen tegelijkertijd. Video geeft ons de mogelijk tot “face-to-face” communicatie op een grotere schaal.

Of je nou iemand iets wil leren, verkopen, van jouw visie wil overtuigen of gewoon een band wil creëren, video is de manier.