Video Hosten

Om zo veel mogelijk uit je waardevolle video content te halen is het belangrijk om de video’s juist te hosten. Er zijn verschillende mogelijkheden zoals YouTube, Vimeo, Facebook en tegenwoordig ook bijvoorbeeld Twitter en Vessel.

Over het algemeen is het voordeel van het direct uploaden op social media is het grote bereik van de video. Klinkt goed, maar toch zijn niet alle kijkers waardevol. Niet iedereen die voorbij scrolt is onderdeel van de doelgroep, en niet iedereen zal daadwerkelijk de video bekijken. Een video direct op social media plaatsen is dus vooral van belang wanneer het nodig is een nieuw publiek te bereiken, geen specifiek publiek en wanneer de video niet ook op YouTube of Vimeo gezet wordt. Het gaat dan vaak om directe promo video’s om mensen te triggeren.

Het uploaden op kanalen zoals YouTube, Vimeo of Vessel is dat het ook intern zoekmachines heeft. Het publiek is al op zoek naar content en kan binnen de website gericht opzoek naar content over het onderwerp. Je staat dus dichter bij de doelgroep. Daarnaast zorgen de websites dat er suggesties aangegeven worden over hetzelfde onderwerp. Dit zorgt dat je makkelijker bij publiek komt dat al geïnteresseerd of zoekend is in het betreffende onderwerp. Bovendien indexeren de zoekmachines de video’s nog een keer extra (met YouTube uiteraard op nummer 1), wat bij social media niet gebeurt.

Hier nog een overzicht van de meestgebruikte tools:

YouTube

YouTube is de Koning van de online video wereld. Met meer dan 1 miljard unieke bezoekers per maand, en 6 miljard uur video dat bekeken wordt per maand – dat is ongeveer een uur per persoon op de wereld!

Voordelen van het plaatsen van een video op YouTube:

  • Iedereen kent YouTube. Het is gratis, makkelijk te embedden, en de kwaliteit is goed.
  • Kijkers gaan naar YouTube om video’s te kijken en hebben bijvoorbeeld het geluid al aan staan.
  • Google is de eigenaar van YouTube, waardoor je video sneller hogerop komt in Google zoekresultaten.
  • Je kunt bouwen aan een netwerk en interactie: mensen kunnen zich abonneren op je kanaal en reacties geven op video’s. Bovendien kun je video’s aan elkaar en websites linken, en je kunt advertenties op je video plaatsen om geld te verdienen met je video’s.
  • Er is geen limiet aan het plaatsen van video’s, maar de meeste video’s worden in lengte beperkt tot 15 minuten.
  • Je kunt je kanaal geheel personaliseren, met een persoonlijke banner, foto’s, playlists, kleuren, etc.

Nadelen van het plaatsen van een video op YouTube:

  • Doordat er massaal zoveel wordt geüpload, kan jouw video verdrinken in een zee van content. Er is veel concurrentie op YouTube.
  • YouTube is commercieel. Er zijn veel advertenties zichtbaar. Bovendien worden video’ automatisch gelinkt aan gerelateerde video’s, misschien zelfs aan video’s waar je liever niet mee geassocieerd wordt, bijvoorbeeld die van een concurrent.
  • Ongerelateerde en spammy reacties. Alhoewel YouTube een flinke slag heeft gemaakt in trolling door alle gebruikers te linken aan Google+ en een volle naam te laten gebruiken, komen er helaas nog regelmatig spam en ongerelateerde reacties voor.

Vimeo

Vimeo staat bekend om kwaliteitsproducties met weinig tot geen advertenties. Het draait op Vimeo, dus niet om geld verdienen en zoveel mogelijk views krijgen, maar om kwalitatief goede content met een community van professionals. Dit zijn veelal kunstenaars, filmmakers en muzikanten.

Voordelen van het plaatsen van een video op Vimeo:

  • Vimeo heeft een schone lay-out, vrij van interactieve linkjes en weinig advertenties. De focus is dus geheel op je video, niet op commercials of andere video’s eromheen.
  • Vimeo heeft over het algemeen een vriendelijk en professioneel publiek. Je vindt hier relatief weinig trolls en negatieve comments, die op YouTube helaas nog wel voorkomen.
  • Je kunt een wachtwoord op je video zetten, zodat alleen een bepaalde groep je video kan zien.
  • Je kunt je video link personaliseren zodat hij makkelijker te onthouden is.
  • Je kunt geld verdienen met de Tip Jar (waarbij kijkers je een fooi kunnen geven) en je video’s ook verhuren. Kijkers hoeven niet ingelogd zijn op Vimeo om je een fooi te geven.
  • Vimeo heeft minder content dan YouTube online staan, waardoor je content gemakkelijker te vinden in in de zoekmachine en bij de suggesties.

Nadelen van het plaatsen van een video op Vimeo:

  • Met een gratis account heb je een limiet aan het aantal video’s dat je kunt uploaden: 10 SD video’s per dag, of 1 HD video per week.
  • Omdat Vimeo niet compleet draait om advertenties, hebben ze een andere manier moeten vinden om winst te maken: betaalde abonnementen. Een business plan is 160 euro per jaar, en dat is inclusief: 20 Gigabite wekelijkse storage, onbeperkt HD plays, geen tijdslimieten of advertenties op je video’s, en uitgebreide statistieken.
  • Vimeo heeft een relatief kleiner publiek dan YouTube (130 miljoen versus 1 biljoen).

Facebook

Facebook heeft het afgelopen jaar veel geïnvesteerd in video. Zo kunnen paginabeheerders tegenwoordig uitgebreid videostatistieken bijhouden. Ook introduceerde Facebook vorig jaar het automatisch afspelen van video’s – wat gezorgd heeft voor een grote groei in videoweergaven.

Je kunt er voor kiezen om een YouTube- of Vimeo-link op je Facebook pagina te plaatsen, maar je kunt ook je video direct op Facebook zetten.

Voordelen van video direct op Facebook plaatsen:

  • De video wordt geëmbed, dus het hele schermpje is zichtbaar, en de video wordt ook automatisch meteen afgespeeld (tenzij de Facebook gebruiker deze functie heeft uitgezet). Als je een YouTube/Vimeo-linkje plaatst, zie je slechts een thumbnail en wordt de video niet geëmbed of automatisch afgespeeld.
  • Je Facebookvideo’s hebben meteen een klikbare link naar je pagina, waardoor je pagina’s zichtbaarheid potentieel groter wordt.
  • Je kunt Facebookfans taggen in de video. Daardoor komt je video ook op de pagina van je fans, heb je grotere kans dat hun vrienden de video zien, en zo gaat het balletje rollen (overigens kun je ook in een linkje naar YouTube/Vimeo-mensen taggen).
  • Facebook video’s kunnen geëmbed worden op je website of blog.
  • Hogere interactie op Facebook: volgens dit artikel op Socialbakers genereren Facebookvideo’s het dubbele aantal reacties dan YouTube links.

Nadelen van Facebook video:

  • Mensen die specifiek op zoek zijn naar een video, of een video willen kijken, zijn eerder geneigd om naar YouTube of Vimeo te gaan in plaats van Facebook.
  • Niet alle Facebookbezoekers zitten klaar om een video te kijken – even door een newsfeed scrollen en 2 seconden van een autoplay-video ‘zien’ is waarschijnlijk niet waar je op doelt.
  • Het zoeken op onderwerp naar een video is lastiger op Facebook dan op YouTube of Vimeo.
  • Als je ervoor kiest om je video direct te plaatsen op Facebook, in plaats van een linkje naar je YouTube- of Vimeo-video, dan verlies je in feite die views op YouTube of Vimeo. Als het je dus gaat om zoveel mogelijk views op 1 video, dan is dit af te raden.

YouTube, Vimeo, Facebook: in het kort

Maar, waar moet je nu voor kiezen? Plaats je je video op Vimeo of YouTube, en moet ‘ie dan ook nog apart op Facebook, of kun je daar gewoon een linkje plaatsen?

YouTube

Als het je doel is om zoveel mogelijk views voor je video’s te verzamelen, een kanaal met abonnees op te bouwen, en je regelmatig video’s plaatst en het niet erg vind als er commercials of gerelateerde video’s te zien zijn, dan is YouTube je grote vriend.

Vimeo

Als het je doel is om de kijker een goede, nette ervaring te geven, zonder klik-interactie, commercials en andere video’s, en je vindt het niet erg om te betalen voor grotere video’s, dan is Vimeo je beste optie. Wanneer je video een thema of onderwerp heeft dat interessant is voor publiek dat opzoek is naar een soortgelijke video of zoekwoord, dan is dit op vimeo gemakkelijker te bereiken dan op YouTube.

Facebook

Als het jouw doel is dat jouw video zoveel mogelijk mensen bereikt, waar dan ook, en je wil graag mensen taggen of je Facebookpagina promoten, dan kan het zeker lonend zijn om je video ook apart op Facebook te plaatsen.