How-to video content is een van de meest bekeken formats online. Erg belangrijk dus voor bedrijven en merken om how-to video content als groot onderdeel van hun marketingstrategie te zien. Maar wát maakt nu een goede how-to video? Hoe val je op tussen al die andere how-to video’s op YouTube en andere sociale platformen? Wij geven vier tips om how-to video content te verbeteren.
How-to video’s worden ook vaak aangeduid als DIY (do it yourself) video’s of tutorials.
Volgens onderzoek van Google zijn how-to video’s het best bekeken genre op Youtube in de U.S. Cloud-based video creatie service Animoto kwam recentelijk ook met onderzoeksresultaten waaruit blijkt dat how-to video’s het best bekeken worden van alle branded video’s. Nederlandse onderzoeksresultaten van Ruigrok NetPanel gaven aan dat muziekvideo’s en bloopers het nog nét iets beter deden op YouTube het afgelopen jaar. Bij Nederlandse ‘millenials’ (22-36) staan tutorials echter wel op de tweede plaats met 41%.
1. Focus je video’s
Ten eerste is het belangrijk om het juiste onderwerp te kiezen voor je how-to video content. Het is beter je te focussen op één onderwerp waarin je je onderscheidt van je concurrenten dan over allerlei uiteenlopende onderwerpen video’s te laten maken. Kwaliteit gaat in dit geval boven kwantiteit. Wees daarnaast relevant. Denk aan de belangrijkste reden waarom klanten zich tot jouw merk wenden. Het antwoord op die vraag is een goed startpunt bij het beslissen waar je jouw how-to-video-inspanningen op wilt richten.
In opdracht van Etos maakten we deze ‘holiday hacks’ video waarin we laten zien hoe je bepaalde producten van Etos handig in kan zetten tijdens je vakantie.
Pampers kiest voor baby-gerelateerde tips om haar kijkers, naast van luiers, ook van andere relevante informatie te voorzien.
In opdracht van Beemster Kaas monteerden we een reeks simpele recepten die te bereiden zijn met Beemster Kaas.
In opdracht van NRC Media maakten we deze how-to video waarin het merk zich op de mobiele lezer richt.
2. Denk goed na over de vorm
Er zijn veel mogelijkheden wanneer je een how-to video laat maken. De vorm van de video moet nauw samenhangen met het doel en de doelgroep. Heb je bijvoorbeeld een zakelijke klant, dan wil je een ander soort video neerzetten dan wanneer je generatie Z wilt bereiken via IGTV. En, de opties zijn eindeloos. Je kunt kiezen voor een screenrecording, POV (point of view) shot, een bovenaanzicht geven, werken met een presentator, influencer of voice-over. Naast video kunnen animaties ook erg sterk werken bij het uitleggen van bepaalde processen, systemen of producten. Animaties hebben namelijk het vermogen om complexe zaken op een simpele en begrijpelijke manier uit te leggen.
3. Speel in op de contentkalender
Zoals bij tip 1 al genoemd; wees relevant. Dat betekent ook dat je mee moet gaan met wat er speelt in de samenleving en wat voor evenementen er op de kalender staan. Internationaal en nationaal, maar ook kleiner, binnen een bepaalde doelgroep bijvoorbeeld. Voor retail- en foodmerken werkt dit vaak wat makkelijker dan voor dienstverlenende bedrijven. Maar als verzekeraar of zakelijk dienstverlener zijn er ook tal van onderwerpen waarop je slim kan inspringen. Bijvoorbeeld als het weer tijd wordt om een nieuwe zorgverzekeraar te kiezen of tips om de kans op inbraak tijdens een vakantieperiode te verkleinen.
.
Albert Heijn springt op een komische manier in op Halloween met deze Allerhande receptvideo.
Hema laat zien hoe je met behulp van haar assortiment een Halloweenfeestje kunt aankleden.
De consumentenbond informeert consumenten met deze animatie over het eigen risico bij zorgverzekeringen in 2018.
KBC Bank en Verzekeringen geeft tips om inbraak te voorkomen wanneer je op vakantie bent.
4. Betrek je publiek erbij
De belangrijkste statistiek waarop je als bedrijf altijd gefocust zou moeten zijn, is betrokkenheid. Je moet je publiek bewegen, een band met ze creëren op de lange termijn. Met welke vragen zitten ze? Waarmee kan je ze helpen? Live video is een goede vorm om hier achter te komen. Op deze manier kunnen kijkers live vragen stellen aan bijvoorbeeld een expert of deskundige. Door dit soort live sessies kun je vervolgens weer onderwerpen destilleren voor uitgebreidere how-to content.
Over een andere boeg
Tot slot kun je er ook nog voor kiezen om het over een hele andere boeg te gooien. Omdat je eigenlijk een andere boodschap hebt dan iets uitleggen of om nóg beter op te vallen.
WNF gebruikt het populaire how-to genre juist om de kijker te laten zien dat sommige natuurproblemen niet gemakkelijk op te lossen zijn.
Google geeft tips om niet gehackt te worden, maar verpakt het op een grappige manier door het om te draaien.