Een homepagina is vaak de eerste ervaring die nieuwe potentiële klanten hebben met een bedrijf of merk. Daarom is het belangrijk om een gedenkwaardige eerste indruk achter te laten voordat bezoekers wegklikken om hun e-mail te controleren, terug te gaan naar een online shopping sessie of naar de sites van je belangrijkste concurrenten. Online video kan helpen bij deze eerste indruk. Wij zetten praktische do’s en don’ts op een rijtje voor het gebruik van video op je homepagina.
De Do’s
Maak je waardepropositie duidelijk
Wat doet je bedrijf precies? Welke pijnpunten lost het bedrijf op voor een klant? Geef snel antwoord op deze vragen zodat kijkers vanaf het begin gemakkelijk kunnen begrijpen wat ze aan je hebben. Gebruik een homepagina om de belangrijkste verkoopargumenten op een informele en informatieve manier kenbaar te maken. Spreek daarnaast in termen die resoneren met je doelgroep, wees duidelijk en gemoedelijk en kom snel ter zake.
Stickerleverancier Sticker Mule presenteert in de eerste 20 seconden haar kijkers al met drie verschillende voorbeelden hoe je hun service kunt gebruiken.
Ken je publiek
Voeg huisstijlkenmerken van een merk toe aan de video om een consistentie te creëren door de hele site. Door de doelgroep goed te kennen, kun je enkele belangrijke elementen van het merk of bedrijf kiezen waarvan je weet dat deze hen zullen aanspreken. Neem indien mogelijk ook een aantal van de mensen die daadwerkelijk bij het bedrijf werken op in de video. Wil je kijkers een beter begrip geven van wie en welke organisatorische structuur het bedrijf tot een succes maakt? Concentreer je dan liever op gevoelens dan op getallen.
In opdracht van RetailTrends maakten we een animatie die aansluit bij hun merkidentiteit. Zowel de kleuren van RetailTrends als het blad en de website zelf komen terug in deze animatie.
“Het magazine besteedt uitgebreid aandacht aan trends in de markt, retailstrategieën en grote interviews met binnen en buitenlandse spelers.” RetailTrends heeft een goed begrip van wat hun kernpubliek, professionals in retail en brands, echt belangrijk vinden.
Test met het automatisch afspelen van video’s
Automatisch afspelen of niet automatisch afspelen, dat is de vraag. Er bestaat hierover veel verdeeldheid. Sommige marketeers prijzen autoplay voor zijn directheid en effectiviteit. Anderen haten autoplay omdat het de kijker niet zelf laat bepalen, webpagina’s vertraagt en irritant kan zijn. Er is geen goed antwoord op deze vraag. In werkelijkheid is de enige manier om erachter te komen of het voor jouw merk werkt; test het! Hier zijn een paar manieren om autoplay te implementeren terwijl de negatieve effecten worden geminimaliseerd:
- Houd de video kort en krachtig.
- Laat niet te veel snelle beweging zien.
- Probeer een loop te gebruiken op een pagina die normaal gesproken statisch is.
- Maak je autoplay-video’s stil of zorg dat het geluid optioneel aan te zetten is.
Deze video, die automatisch afspeelt zonder geluid, op de homepagina van fietsenmerk VanMoof voldoet aan bovenstaande punten en is een goed voorbeeld van een autoplay-video die positief werkt.
Zet je video op de voorgrond en in het midden
Als je van plan bent een mooie video op je homepagina te plaatsen, verberg hem dan niet! Omdat webvideo zo’n sterke correlatie heeft met conversies (dit (klik!) rapport van EyeView Digital wees op een toename tussen 15-86%) moet je video centraal op de pagina staan.
Don’ts
Stel wel specifieke en geen te brede doelen
Doelen kunnen veranderen, maar ze moeten altijd specifiek zijn. Zoek eerst goed uit wat je wilt bereiken met de video op je homepagina en maak dat doel specifiek. Een eenvoudige maatstaf van succes kan bijvoorbeeld betrokkenheid zijn. Je wil ervoor zorgen dat de kijkers je video nuttig vinden, of op zijn minst interessant. Een hoge betrokkenheid suggereert dit. Je kunt de resultaten van deze video vervolgens gebruiken om nog boeiendere video’s te maken voor de rest van je website. Houd er rekening mee dat de video op je homepagina slechts één belangrijk onderdeel is van jouw algehele videostrategie.
Communiceer duidelijk en word niet te gedetailleerd
Je kunt in de verleiding komen om elk stukje informatie dat je hebt te communiceren in de video op je homepagina. Maar, word niet te gedetailleerd! Kijkers moeten snel een indruk krijgen van je product of dienst. Daarom raden we aan de lengte onder de 2 minuten te houden.
Na het bekijken van deze korte video, van Steve & Kate’s Camp, weet je nog steeds niet waar de kampen zich bevinden, wanneer het kamp plaatsvindt, of hoeveel het kost. Voor een homepagina-video is dat OK! Het is zelfs deze eenvoud die helpt de focus te houden op het meest fascinerende aspect van het zomerkamp – de kinderen:
Ouders zijn duidelijk het doelpubliek hier. Het laten zien hoe hun kinderen kunnen groeien en zich ontwikkelen na het bijwonen van Steve & Kate’s Camp is veel effectiever dan simpelweg een opsomming geven van elke activiteit waar het kind aan mee zou kunnen doen. Als kijkers deze meer gedetailleerde informatie nodig hebben, zijn er andere plaatsen op de site waar ze dit kunnen vinden.
Tekst blijft ook belangrijk, bespaar niet op goede copy
Niet elke persoon die je website bezoekt, bekijkt de startpagina-video, dus de bijbehorende tekst op de pagina moet ook de boodschap overbrengen. Bespaar dus zeker niet op copy wanneer je besluit om video in te zetten. Om tot goede SEO-resultaten te komen, hebt je zowel tekst als video op de pagina nodig.
Video moet helpen bij de navigatie op de site en deze niet in de weg staan
Een homepagina is de toegangspoort tot een website en is bedoeld om verdere interactie mogelijk te maken. De video die je op de homepagina gebruikt, zou moeten helpen bij de navigatie, en deze niet in de weg staan. Op dit punt is er dan ook veel discussie. Hoewel er geen betere manier is om de aandacht van je kijkers te trekken dan met een autoplaying- video, zijn er enkele risico’s. Sommige bezoekers gaan proberen de volumeregelaar van de videoplayer te vinden of worden gewoon afgeschrikt door de ervaring en verlaten de pagina. Een manier om te voorkomen dat je kijkers in de weg worden gezeten, is door de video te muten. Kijkers moeten dan actief klikken om audio te horen. Als je ooit worstelt met wat je moet doen, denk dan vooral aan de ervaring van de kijker. Leef je in en laat daar je beslissing door leiden.
Creëer een positieve gebruikerservaring
Video is slechts een van de vele elementen waaruit een succesvolle homepagina bestaat, maar misschien ook de reden waarom jouw website opvalt. Eerste indrukken zijn cruciaal, en een video maakt meteen een onvergetelijke indruk. Houd dus deze do’s en don’ts in gedachten en creëer een gebruikservaring die zowel winst voor je bedrijf als je toekomstige klanten is!
Bron + afbeelding: Wistia