Je kunt geen social netwerk of website bezoeken zonder video tegen te komen. Niet gek, omdat je met video veel kunt laten zien in relatief weinig tijd. Vooral Facebook lijkt een grote concurrent te worden van YouTube. De mogelijkheden om video’s te uploaden en het automatisch laten afspelen van video, hebben grote impact op de manier waarop we video bekijken. Video in combinatie met de enorme database met gebruikersinformatie en de functionaliteit van Facebook Ads, wordt voor adverteerders steeds interessanter. Sterker nog, de videoretargeting-opties van Facebook zijn goud waard.

Explosieve groei van (Facebook) video

Inmiddels bekijken Facebookgebruikers meer dan 4 miljard videostreams per dag. Vier keer meer dan een jaar geleden. Veel van de video’ s op Facebook worden bekeken en gedeeld via mobiele devices. Het aantal direct naar Facebook geüploade video’s is van 25 procent in 2014 opgelopen naar 70 procent nu. En juist deze native video’s zijn voor adverteerders zeer interessant, omdat Facebook de mogelijkheid biedt tot retargeting van de kijkers van de video.

Remarketing

Remarketing is het opnieuw benaderen van bezoekers van je website of blog. Door middel van cookies verzamel je informatie over het gedrag van je websitebezoekers en is het mogelijk om bijvoorbeeld in een website zoals nu.nl of buienradar.nl nogmaals een advertentie van je bedrijf te laten zien. Bij voorkeur een advertentie die past bij het vertoonde gedrag op jouw website.

Op het moment dat iemand op Wehkamp gaat kijken naar horloges, heeft hij al een aantal fases uit de buyer journey doorlopen en komt steeds dichterbij het koopmoment. Door retargeting kun je deze mensen een advertentie met horloges tonen. De conversie op dit soort advertenties is vaak hoger dan gewone algemene advertenties. Dat maakt retargeting een interessant instrument.

Remarketing met Facebook video

Maar hoe zit het dan op Facebook? Op welke wijze kun je video en advertenties met elkaar combineren? Ten eerste heeft Facebook ervoor gezorgd dat video een belangrijke plaats inneemt in het algoritme en dus sneller in het nieuwsoverzicht van gebruikers terechtkomt. Met de video retargetingfunctie van Facebook is het mogelijk om de mensen die naar je video hebben gekeken, te targeten als custom audience voor je Facebook-advertenties.

Deze doelgroep kun je verdelen in twee categorieën: De eerste bevat de mensen die minstens drie seconden hebben gekeken. De andere doelgroep heeft 95 procent van de video bekeken. Om van deze mogelijkheden gebruik te kunnen maken, moet je video minimaal 1000 keer bekeken worden in 24 uur. Om als view te worden geteld, moet de video minstens 3 seconden worden bekeken.

Drie redenen om Facebook videoretargeting te gebruiken

Misschien overbodig om te noemen, maar dit werkt alleen als je een video direct hebt geüpload naar Facebook en niet met YouTube-video’s. Waarom zou je de retargeting-optie in Facebook gebruiken?

1. Juiste publiek

Als je je advertenties toont aan mensen die je video hebben bekeken, maak je contact met mensen die eens zelf contact hebben gezocht met jouw merk. De eerdere engagement gaf al aan dat de videocontent hen bereikt heeft en dat ze deze hebben bekeken. Afhankelijk van het onderwerp van de video, weet je waarin deze mensen geïnteresseerd zijn. Gebruik deze informatie als je je advertenties gaat opstellen.

2. Relevante advertentiecontent

Als resultaat van bovenstaande is het op basis van de video makkelijker om relevante content te maken voor deze mensen. Wat goed werkt, is het maken van een branded image die herkenbare overeenkomsten heeft met de video die bekeken is.

3. Bereik vergroten

De mensen die je video bekijken helpen je ook om je totale bereik te vergroten. Op basis van het gedrag van kijkers van je video, is het ook mogelijk om look-a-like-audiences samen te stellen. Dit nieuwe publiek wijkt iets af van je bereikte doelgroep, maar zal zich waarschijnlijk in grote lijnen hetzelfde gedragen. Je kunt je bereik door het gebruik van look-a-like-audience relatief snel vergroten.

Camera, lights, action!

Om de voordelen van Facebook videoretargeting te gebruiken en je doelgroepen relevante advertenties te laten zien, moet je aan de slag met video. Natuurlijk wil je graag professioneel voor de dag komen en het inhuren van een specialist op dit gebied is zeker aan te raden. Toch kun je ook prima zelf zorgen voor unieke en relevante videocontent. Onderstaand vast een aantal ideeën voor videocontent om direct zelf mee aan de slag te gaan:

  1. Maak 15 seconden durende testimonials met klanten, medewerkers of ambassadeurs.
  2. Film een productdemonstratie. Dat kan natuurlijk door een accountmanager, maar misschien veel leuker als een klant laat zien hoe hij je product gebruikt.
  3. Maak een korte introductie van het bedrijf en vertel over de missie en visie.
  4. Maak een video bij een blogartikel. Bespreek de kernpunten uit een blog of geef juist aanvullende informatie.
  5. Film een interview met belangrijke personen van je organisatie.
  6. Maak leuke filmpjes bij je belangrijkste call-to-actions. (Bel ons, vraag een demo aan, vertel je vrienden, like onze Facebookpagina etc.)
  7. Kijk welke content veel gedeeld wordt of welk onderwerp ‘trending’ is. Kun je hier op inhaken? Doe dat dan eens met een video in plaats van een afbeelding.

Met leuke ideeën alleen ben je er natuurlijk nog niet. Je wil dat je video’s er ook goed uit zien. Check deze tien tools.

Tailor made

In dit digitale tijdperk produceren we met elkaar enorm veel content waarmee we onze (potentiële) klanten willen verleiden. Waar het om gaat, is dat je zorgt voor relevante content die opvalt en gezien wordt door je doelgroep, met als doel het realiseren van je campagnedoelstellingen. Door de extra functionaliteit op het gebied van video heeft Facebook adverteerders weer een tool gegeven om dichter bij de klant te komen. Voor Facebook zelf staat de gebruikerservaring bij alle aanpassingen altijd centraal, of zoals ze zelf aangeven: “it’s about giving users what they want and connecting them to the content that matters”.

Bron: Frankwatching