De nieuwsbrief; een waardevolle troef in de wereld van online marketing. Gecombineerd met video stijgt deze waarde tot grote hoogte. Volgens Hubspot, gaan potentiele leads of klanten 1.8 keer sneller over tot aankoop na het zien van een video.

Hoe zit het met video in e-mailmarketing?

Alleen al het vermelden van het woord ‘video’ in een e-mail onderwerp kan de open-rate verhogen met 19%. Daarom een goede reden om video in e-mail op te nemen. Hoe zit dit in de praktijk?

Welke e-mailapplicaties ondersteunen video in e-mail?

E-mailapplicaties als Apple iOS, Apple Mail en de e-mailapplicatie van Samsung stellen ontvangers in staat stellen om video te afspelen binnen het e-mail programma zelf. Outlook en Gmail ondersteunen dit niet.

Clipforce geeft 3 alternatieven om video te kunnen integreren in e-mailcampagnes en nieuwsbrieven.

1. Video embedden met HTML5

Een video insluiten (“embedden”) met HTML5 zorgt in theorie voor de mooiste gebruikerservaring. De video kan direct in de e-mail worden afgespeeld. De ontvanger hoeft hiervoor niet zijn inbox te verlaten. Zoals eerder besproken is de ondersteuning van de e-mailapplicaties voor HTML5-embedded video e-mails nog niet al te best. Er even van uitgaand dat de meeste abonnees van een nieuwsbrief Outlook en Gmail gebruiken, maakt deze manier van video in e-mail ongeschikt.

2. Video als GIF animatie

ikea family email marketing gif nieuwsbrief

Je kunt videocontent omzetten naar een kortere versie, zoals een gif-animatie. Een gif-animatie bestaat uit een reeks afbeeldingen die na elkaar getoond worden. Dit levert een bewegend beeld op, maar bevat geen geluid. Een gif is eigenlijk een afbeelding, waardoor deze methode makkelijk te gebruiken is. Tevens wordt het breed ondersteund. TIP: zorg dat de animatie er op het eerste frame al goed uitziet.

Voordelen:

  • Brede ondersteuning in e-mailclients
  • Gemakkelijk te maken

Nadelen: 

  • Lagere beeldkwaliteit tegenover een video
  • Bestandsgrootte – houd rekening met mobiele gebruikers
  • Geen geluid

Cinemagraph

Populair de laatste tijd zijn de zogenaamde cinemagraphs. Dit zijn deels geanimeerde foto’s, waarbij de bewegingen nauwelijks opvallen. Er wordt in eerste instantie vaak langer gekeken omdat de beweging wel opvalt, maar subtiel. Hierdoor is een cinemagraph bij uitstek geschikt om aandacht te trekken en langer vast te houden.

cinemagraph

3. Video als link

De meest betrouwbare oplossing is het verwijzen naar de video met een link. Dit kan als tekstlink maar ook als afbeelding. Je linkt de lezer naar een externe locatie, bijvoorbeeld een pagina binnen de website van het bedrijf of rechtstreeks vanuit YouTube of Vimeo.

Er wordt hierbij een screenshot (still van de video) in de nieuwsbrief geïntegreerd. Dit beeld kan neutraal zijn of in de stijl van de video-player, met een afspeelknop of call-to-action-button (bijvoorbeeld ‘Bekijk nu hier’). Zodat de lezer in één oogopslag weet waar de link naar verwijst.

Call to action button clipforce e-mail videolink nieuwsbrief

Tip: Let er op dat de landing page van de website ook op mobiele eindapparaten goed weergegeven wordt, omdat tegenwoordig e-mails steeds vaker op smartphones geopend worden.

Het nadeel van deze manier is dat de video niet direct in de e-mail getoond wordt. Daardoor zal de ontvanger de e-mail moeten verlaten om de video te kunnen bekijken. De landing page van de website zal daarom bij de e-mail moeten passen en de ontvanger activeren. Dit kan ook een eigen YouTube of Vimeo kanaal zijn.

Voordelen:

  • Gemakkelijk in te zetten
  • Betrouwbaar

Nadelen: 

  • De lezer moet de e-mail verlaten om de video te zien


4. Hybride oplossing

Een “hybride” oplossing is het gebruik maken van een animated GIF als link om te verwijzen naar de landing page van de website. Of rechtstreeks naar een YouTube of Vimeo kanaal.

Wees creatief!

Video’s hebben potentie – ook in e-mailmarketing. Net zoals alle inhoud moeten video’s een meerwaarde zijn voor de nieuwsbrief. Ze moeten relevant zijn voor de ontvangers. Voor elk bedrijf gelden hiervoor andere regels.

Zolang het insluiten van “echte” video door e-mailapplicaties nog niet goed ondersteund wordt, zal er creatief moeten worden omgegaan met de mogelijkheden die de animated GIFs en videolinks bieden.

Wij zullen je op de hoogte houden van de ontwikkeling van video in e-mail marketing.

Bronnen:
Spotler
Newsletter2Go
Lupa Marketing