Video is online overal aanwezig; op social media, op bedrijfswebsites, in advertenties. Maar video is niet alleen voor externe communicatie een sterk communicatiemiddel. Video wordt achter de schermen ook steeds meer gebruikt voor interne communicatie. In grote organisaties is het van belang dat het hele bedrijf op één lijn zit en op de hoogte blijft van alle veranderingen en ontwikkelingen. Interne communicatie door middel van video is een sterk middel om een boodschap over te brengen en medewerkers te betrekken.

Traditionele methodes van interne communicatie bevatten vaak vooral tekst, zoals nieuwsbrieven, emails, of memo’s. Maar in een tijdperk waarin de gemiddelde emailbox overloopt en personeel weinig tijd heeft, krijgt interne communicatie steeds minder aandacht en daarmee ook de kernboodschap. Video biedt de uitkomst.

Video biedt meer mogelijkheden dan tekst om personeel te betrekken, op een persoonlijke manier te communiceren en in een korte tijd een boodschap te communiceren. Uit onderzoek onder grote organisaties is gebleken dat 93% gelooft dat video een essentieel onderdeel is van internet communicatie.

Video biedt een aantal voordelen:

  • Ontvangers van interne video nemen vaker de volledige boodschap in zich op.
  • Video is effectiever omdat het in enkele seconde communiceert wat in tekst meerdere paragrafen inneemt.
  • Video maakt vele vergaderingen, hand-outs, emails en documenten overbodig.
  • Uit onderzoek blijkt dat er positiever gereageerd wordt op video omdat het persoonlijker voelt.
  • Educatieve boodschappen kunnen overgebracht worden zonder dure sessies en seminars.
  • Een video is altijd beschikbaar om te raadplegen, waar email snel verwijderd wordt.
  • Video kan op diverse apparaten geraadpleegd worden, van mobiel tot desktop tot tablet.
  • Video biedt de mogelijkheid om emotie over te brengen waardoor de kijker meer betrokken is.

Interne communicatie in de vorm van video kan op verschillende manieren ingezet worden. Een van deze vormen is een management video waarin een manager of CEO van een organisatie zich richt tot de medewerkers. Vaak bevatten deze video’s updates over ontwikkelingen, prestaties of aankomende evenementen, benadrukken ze het beleid van het bedrijf, worden veranderingen in de markt toegelicht of bevatten ze complimenten voor het goede werk. CEO video’s zijn een open, persoonlijke manier om een band te bouwen tussen het hogere management en de rest van de organisatie.

Een ander type interne video is gericht op het communiceren van veranderingen in het bedrijf. Het is belangrijk dat grote veranderingen toegelicht worden en in context worden geplaatst. Vaak gebeurt dit door middel van interviews. In dit type video worden processen eenvoudig en in korte tijd uitgelegd, die op papier pagina’s vol hadden ingenomen. Hierbij kunnen visuele middelen gebruikt worden als animatie, of tekst in beeld om het verhaal te ondersteunen.

Video is ook een ideaal middel om personeel te trainen en onderwijzen. Trainingen en cursussen kunnen in videovorm makkelijk verspreid worden en bekeken worden wanneer het uitkomt. Zo hoeven er geen vergaderingen en meetings georganiseerd te worden en kan het materiaal centraal beschikbaar worden gesteld en elk moment worden terug gekeken. Ook hier kan animatie veel toevoegen. Gegevens en processen kunnen visueel worden gemaakt en zijn op deze manier eenvoudig te begrijpen.

Tijdens een inwerkperiode komt er veel op nieuwe medewerkers af. Vaak is er weinig tijd om uitgebreid alle handboeken door te lezen, als die er al zijn. Een inwerkvideo is een uitstekende methode om werkwijze en bedrijfsidentiteit over te brengen op het nieuwe personeel. Maar ook is het bijvoorbeeld mogelijk om handleidingen van software in videovorm te maken, een tour door het bedrijf te geven, of informatie over bedrijfsregels en –processen te communiceren.

Video is door de enorme betrokkenheid die het creëert ook heel goed in het versterken van de moraal onder het personeel. Evenementen en uitjes vergroten de teamspirit en een videoverslag legt deze sfeer vast. Daarnaast vergroot het de openheid en betrokkenheid wanneer afdelingen zien wat er verder in het bedrijf speelt.