Video in e-mail: nu eindelijk wel e-mailmarketingtrend van het jaar?

Video in je e-mails opnemen kan in principe al langer en vrij gemakkelijk, maar brak nooit echt door als trend op het gebied van e-mailmarketing. Vanwege de opkomst van mobiel en het feit dat meer consumenten e-mails mobiel lezen, word het in 2014 nu wel een stuk interessanter om toe te passen, ook voor marketeers. Mobiele e-mailclients ondersteunen namelijk steeds vaker en steeds beter HTML5, wat de integratie van video in e-mail weer mogelijk maakt. Toch staan e-mailmarketeers er nog steeds vrij huiverig tegenover. Het meest terugkerende argument is de weergave van de video’s: velen vrezen dat ze niet goed worden weergegeven worden in de verschillende e-mailclients. In dit artikel laat ik graag zien met welke code je gemakkelijk video’s opneemt in je e-mails, wat die code doet en welke e-mailclients wel of niet video weergeven.

Waarom?

Waarom zou je video opnemen in mijn e-mails? Omdat het zorgt voor een betere klantbeleving en voor hogere conversies uit je e-mailcampagnes. Onderzoek heeft al aangetoond dat aanbodmails waarin gebruik wordt gemaakt van video ruim 278 procent meer ROI opleveren dan standaard e-mails. Daarnaast heeft het ook nog enkele andere voordelen:

  • Het is weer eens iets anders. Met video in e-mail trek je sneller de aandacht omdat je weer eens iets anders richting je doelgroep communiceert.
  • Je creëert een hogere betrokkenheid met je merk omdat de boodschap (indien goed opgezet) persoonlijker overkomt en inspeelt op de interesses en voorkeuren van je ontvangers.
  • Video’s kunnen ook zorgen voor een buzz. Met alle kanalen die een ontvanger vandaag de dag ter beschikking heeft, kan hij een video sneller delen, wat voor instant succes zorgt.
  • De mogelijkheden zijn onbeperkt. Video in e-mail zet je gemakkelijk in voor diverse doeleinden. Of het nu een e-mail is waarbij je de laatste updates uit ‘Utopia’ te zien krijgt of een trainingsvideo waarin je je software kort uitlegt. Of een leuke aanbiedingsvideo. Het kan allemaal.

Hoe?

Video in je e-mail opnemen is vrij gemakkelijk. Simpelweg een afbeelding toevoegen met daarachter een link naar je video en klaar. Maar het kan tegenwoordig een stuk mooier. En dat kan dankzij HTML5. Nog niet alle e-mailclients ondersteunen HTML5-video in e-mail, maar de clients die dat wel doen, ontvangen ruim 62 procent van alle e-mails (dat komt dan vooral dankzij Apple).

Video in e-mail opnemen wordt steeds makkelijker

Hoe werkt het?

Door gebruik te maken van de onderstaande HTML5-code ben je in staat je eigen video’s in je e-mails op te nemen. Zorg er daarbij dan wel voor dat je ook meteen een ‘fallback‘-afbeelding instelt. Deze wordt getoond als de e-mailclient nog niet in staat is de HTML5-video af te spelen.

HTML5 code om video in e-mail op te nemen

Let op: je kunt deze code hier downloaden als Word-bestand!

Met de bovenstaande code voeg je dus een HTML5-video toe aan je e-mail. Als de ontvangende e-mailclient nog niet in staat is de video af te spelen, zal deze de fallback-afbeelding tonen. Deze kan je dan alsnog linken naar de video of naar de webversie van je e-mail.

Hieronder vind je een duidelijk overzicht van de e-mailclients die wel HTML5-video ondersteunen en diegenen die zullen verwijzen naar de afbeelding.

Welke clients ondersteunen HTML5?

Bron: marketingfacts – emailonacid.com – Embedding HTML5 video in email

Video in e-mail zal in 2014 een belangrijke rol gaan spelen binnen e-mailmarketing. Test voor jezelf zeker eens of dit voor je organisatie interessant is. Mocht blijken dat je er nog niet klaar voor bent, dan kun je nog altijd kiezen voor het alternatief, zoals een afbeelding gebruiken die verwijst naar een aparte landingspagina waar de video staat.