Eerder werd ‘vertical video’ vaak gezien als een amateuristische fout. De filmer vergeet zijn telefoon een kwartslag te kantelen waardoor er veel minder in beeld wordt gebracht dan wanneer je in ‘landscape modus’ filmt. Maar! Er is een verschuiving gaande. Uitgevers en marketeers veranderen hun perspectief op ‘vertical video’.

Explosieve groei ‘vertical videos’

Dit veranderende perspectief komt grotendeels door de explosieve groei in de consumptie van video via smartphones. Uit onderzoek blijkt dat het kijken van video’s’ in portrait mode de afgelopen 5 jaar met 600% is toegenomen en dat mobiele gebruikers hun scherm niet graag 90 graden kantelen. Waneer je een horizontale video op je verticale smartphone bekijkt zie je namelijk twee dikke zwarte balken aan de boven- en onderkant van het scherm.

Grotere impact ‘vertical video’ advertenties

De populariteit van Snapchat heeft een grote bijdrage geleverd aan de populariteit van ‘vertical video’. Het sociale platform debuteerde zijn verticale videoprogramma, Snap Ads, in de zomer van 2016. Snapchat beweert dat het 5 keer meer consumentenrespons heeft in vergelijking met klik-frequenties op de meeste mobiele advertenties. Op Snapchat nemen video’s het hele scherm in beslag. Gebruikers hoeven hun telefoon niet te draaien. Uit onderzoek van Snapchat blijkt dat de impact van advertenties die verticaal worden bekeken negen keer hoger is dan bij horizontale video – die slechts 25% van het scherm bedekt.

Nieuwe update YouTube

Snapchat was de eerste, maar Facebook en Instagram volgden snel. Facebook lanceerde verticale videoadvertenties in september 2016 en pas vorige maand startte Instagram advertenties in zijn Snapchat copycat-functie ‘verhalen’. YouTube was tot kort geleden de enige app waar je nog niet terecht kon met je ‘vertical video’. Althans, niet zonder dat er twee dikke zwarte balken verschenen, dit keer aan de zijkant van het scherm. YouTube kondigde onlangs een nieuwe update voor haar mobiele app aan die in de komende weken uitgerold wordt. De video player past zich voortaan aan naar het formaat van een video, of deze nu horizontaal, verticaal of vierkant is.

Kansen voor adverteerders en makers

Vertical video verovert dus steeds meer terrein op ‘horizontal video’. Niet alleen binnen mobiele video apps, maar ook op andere, meer traditioneel horizontale terreinen. Zo is er in Australië al een ‘vertical video filmfestival‘ en bestaat de eerste ‘verticale stock website’ ook al. Als de consumptie van video via smartphones blijft groeien zal de vraag naar goed uitgevoerde verticale content ook verder gaan groeien. Hier liggen dus weer een hoop kansen voor zowel adverteerders als makers!

 


Bronnen: One More Thing, Mobile Marketer, Subsign