Big Tech firma’s timmeren al een aantal jaren aan de weg op het gebied van vertical video. Zo lanceerde Instagram in 2018 IGTV, wat de gebruiker motiveert om de mogelijkheden te verkennen op het gebied van vertical video.

En Snapchat ging nog een stapje verder met Snap Orginals, waarbij ze in samenwerking met vloggers, docu, komedie en drama- makers (influencers) de mobiele storytelling helpen vorm te geven. De inhoud van deze exclusieve shows zijn misschien niet origineel, maar de manier waarop het wordt verteld wel!

Ook Netflix heeft met dertig seconden voorvertoning verticaal een stap gemaakt met video voor de mobiel.

Opkomende trend
In het verre Oosten staan ze niet stil in de ontwikkeling op het gebied van vertical video. Vooral korte romantische komedies en drama’s zijn daar immens populair. Deze shows zijn door meerdere productiebedrijven speciaal ontworpen voor het mobiele scherm. Dit wordt helemaal duidelijk wanneer we inzoomen in de drie functies die alle producties delen;

1. Super korte afleveringen
Een aflevering van een verticale show duurt niet langer dan 2 tot 5 minuten.  Ze zijn geschreven om elk plot en/of punchline zo snel mogelijk te leveren. Een aflevering is als gevolg snel voorbij wat de kijker weer aanzet om meteen de volgende te bekijken. Dit is een slimme manier om de aandacht vast te houden.

2. Verticaal als genre
Net zoals televisie eigenschappen heeft die beter bij bepaalde inhoud passen dan speelfilms, heeft verticale mobiele video dat ook. Het ontwerp voor dit medium is bijvoorbeeld goed voor veel intense, snelle en persoonlijke momenten. Bovendien wordt er rekening gehouden bij het schrijven van het script met het aangeboren ritme van het medium.

3. Gefragmenteerde beeldtaal
De combinatie van gesplitste schermen, veeg bewegingen en snelkoppelingen domineren de beeldtaal. Hoewel de verticale mobiele video een zeer beperkte visuele ruimte heeft, compenseert het op deze manier door letterlijk een dubbele hoeveelheid visuele informatie in beeld te brengen die dynamisch worden ervaren.

Het scherm op je mobiel biedt een kleine surrealistisch toegang tot de inhoud. Kijkers worden hierdoor niet geheel onttrokken uit de echt wereld. Bovendien accepteren kijkers dat verticale mobiele visuele beeldtaal sneller, intenser en meer informatie bevat dan de echte wereld kan bieden.

Conclusie:  Verticale mobiele video is misschien geen nieuw medium. Desalniettemin beginnen videomakers over de hele wereld te ontdekken wat werkt en wat niet!

Bronnen:
The next web
WSJ video
Netflix
Snapchat