Maak je vast klaar om elke keer dat je Twitter opent een video advertentie te zien, totdat jij of Twitter opgeeft. Want autoplay video advertenties zijn zeer binnenkort onvermijdelijk, kondigde het sociale netwerk dinsdag aan.

Twitter brengt binnenkort een nieuwe functie uit, de zogenaamde ‘First View’; een video advertentie dat zich aan de bovenkant van de tijdlijn van de gebruiker bevindt en automatisch afspeelt elke keer dat de app of website geopend wordt. Merken kopen de plek voor 24 uur, waarbij de gebruikers niet om de advertentie heen kunnen.

Voor merken heeft deze advertentie functie een groot voordeel boven het kopen van een gepromote tweet, die kan verdrinken in de onoverzichtelijke zee van tweets, of een duur gepromoot ‘moment’, dat zich in een andere tab bevindt. First View biedt merken gegarandeerde zichtbaarheid en is dus voor Twitter een nieuwe bron van inkomsten.

“First View helpt marketeers een groot publiek te bereiken met het exclusieve bezit van Twitter’s meest waardevolle advertentie mogelijkheid voor een periode van 24 uur” zei Twitter in een verklaring.

Zo ziet het er uit in actie:

social video
Twitter noemt dat First View “in de komende maanden” alleen in de VS te zien is, voordat ze globaal uitbreiden.

Twitter lanceert de nieuwe advertentie functie precies een dag voor het vierde kwartaal en voordat de volledige inkomsten van 2015 onthuld worden. De laatste maanden op Wall Street waren dan ook erg wankelend voor Twitter. Gisterochtend bereikte de waarde van de aandelen nog een dieptepunt, met 14,60 dollar per aandeel. Hierdoor wordt het bedrijf op een totale waarde van $9,3 miljard geschat, laag vergeleken met November 2013, waarbij het bedrijf op een waarde van $14,3 miljard geschat werd.

Daarnaast spreken de gebruikers op het internet niet al te positief over Twitter, ook niet over deze nieuwe ontwikkeling. Al een aantal dagen wordt de hashtag #RIPTwitter gebruikt nadat een onbevestigd verslag aankondigde dat het bedrijf waarschijnlijk haar news feed zal aanpassen.

Het sociale netwerk zou gezegd hebben dat ze drastische productveranderingen zullen doorvoeren, waaronder het aanpassen van de iconische 140 tekens limiet en het introduceren van een algoritmische news feed vergelijkbaar met die van de veel grotere concurrent Facebook, om de honderden miljoenen gebruikers die Twitter uitgeprobeerd hebben maar vervolgens niet meer gebruiken omdat het te ingewikkeld en niet intuïtief genoeg is.