Over de eerste helft van 2013 hebben Nederlandse televisiezenders een gezamenlijke omzet van 6 miljoen gerealiseerd op online video. Dat is groei van 20 procent. De nettobestedingen aan klassieke tv reclame daalden echter 5,6 procent naar 446 miljoen euro.

Dat blijkt uit het halfjaarrapport 2013 dat marketingcentrum voor televisiereclame SPOT vandaag heeft gepubliceerd over de eerste helft van 2013. De aanhoudende recessie heeft logischerwijs ook een effect op de bestedingen in de tv-reclamemarkt.

Ten opzichte van andere mediumtypen blijft de kracht van tv echter ongeëvenaard, stelt SPOT vast. Dit blijkt ook uit de netto omzetten voor de totale reclamemarkt die Nielsen onlangs over 2012 publiceerde.

Ondanks het ontbreken van grote sportevenementen is de kijktijd in de eerste helft van dit jaar gestegen naar 201 minuten per dag (doelgroep 6+, bron SKO). Vooral de maanden januari en mei kenden een hogere kijkdichtheid dan de zelfde maanden in 2012.

Het uitgesteld kijken (het bekijken van eerder opgenomen programma’s binnen zeven dagen) is in de eerste helft van 2013 gestegen van gemiddeld 6 naar 9 minuten per dag en droeg als enige bij aan de toegenomen kijktijd in de eerste helft van 2013. Het lineair (live) kijken bleef nagenoeg gelijk.

In de eerste helft van 2013 werd 396 miljoen euro uitgegeven aan spot advertising en vijftig miljoen aan non-spot advertising (sponsoring).

SPOT is optimistisch over 2014. Een aantrekkende economie in de voor Nederland belangrijke exportlanden zal de  economie, weliswaar trager dan verwacht, vlot trekken. De tv-bestedingen herstelde zich na de vorige crisis in 2009 ook sneller dan de economie zelf.

Bron: Emerce.nl