Online video is niet nieuw. Alweer zeven jaar geleden kocht Google het destijds piepjonge YouTube, dat intussen is uitgegroeid de tweede grootste zoekmachine na Google zelf. Toch zijn de ontwikkelingen op dit gebied in volle gang, met als meest recente voorbeeld Twitter’s nieuwe videosharingdienst Vine. Vorige week besteedde Social Media Club Den Haag uitgebreid aandacht aan dit onderwerp.

Dagboek van onze Helden & Dagboek Kunduz

Tijdens de SMC-avond vertelde Tim Vloothuis van Telegraaf Media over de case van Dagboek van onze Helden en Dagboek Kunduz. Beide dagboek-series zijn een prachtig voorbeeld van storytelling door middel van video. Volgens Forrester Research staat één minuut video gelijk aan 1,8 miljoen woorden – tel dus maar uit hoeveel woorden zijn verteld in de dagboek-afleveringen bij elkaar.

In 2010 liet de Telegraaf, in samenwerking met het ministerie van Defensie, 12 militairen in Uruzgan hun dagelijks leven filmen om zo het échte verhaal van onze helden in Afghanistan te vertellen. Door onze helden zelf te laten zien hoe het werk en leven in Afghanistan is, voelt de kijker bijna hoe het er daar aan toe gaat. De centrale vragen van deze serie waren van ook Wat is het verhaal van de mens achter de missie? en Wie zijn deze mannen en vrouwen?

Het filmmateriaal werd in Nederland gemonteerd en online gezet, met zowel hoogtepunten als dieptepunten. Wel heeft de Telegraaf altijd een ethische grens gesteld, waarbij het belangrijkste was dat ‘onze mensen nooit en te nimmer in gevaar zouden komen’. Een van de dieptepunten was de aflevering waarin het sneuvelen van mariniers Marc Harders en Jeroen Houweling in april 2010 (en Luc Janzen in mei 2010), waarna duidelijk te zien was dat dit voorval er bij iedereen flink inhakte. Naar aanleiding van onder andere deze aflevering kwam via social media en e-mail de vraag naar meer en langere afleveringen.

National Geographic

De serie werd zo populair dat National Geographic de Telegraaf benaderde voor een tv-serie over onze helden. Al snel bleek dat een aflevering voor een tv-programma maken heel anders is dan de productie van een 10-minuten durende online video. Het productieteam is flink aan de slag gegaan met het beeldmateriaal en in december 2010 en januari 2011 zijn er 6 afleveringen van Dagboek van Onze Helden op National Geographic uitgezonden. Het online initiatief werd ineens een ware televisie hit.

Vorig jaar vertrokken enkele politiemensen naar Afghanistan. Dit keer liet de Telegraaf 9 mensen in de missie hun verhaal vertellen, in samenwerking met de ministeries van Defensie, Veiligheid en Justitie en Buitenlandse Zaken. Voor Dagboek Kunduz lag de nadruk niet op de aanwezige militairen, maar ook op de politiemissie. Zo laat politietrainer Jos de bunker zien waar onze mensen in Kabul hebben geschuild toen er een aanslag op hun kamp was, maar we zien ook dat er in Afghanistan natuurlijk ruimte voor is voor het EK-oranje-gevoel (en dat op een kamp met Duitsers!).

In de evaluatie-aflevering komen de persoonlijke hoogte- en dieptepunten van de dagboekdeelnemers naar voren en zien we (letterlijk) wat de politiemissie zoal bereikt heeft. Bij het zien van deze afleveringen begrijp je waarom Forrester denkt dat 1 minuut film gelijk staat aan 1,8 miljoen woorden – deze verhalen kun je niet lezen, dit moet je zien.

Aanpak en resultaat

Volgens Tim is de kracht van beide dagboekseries dat mensen zelf hun verhaal vertellen, maar ook dat er hele diverse mensen zijn uitgekozen om hun leven te filmen. In de eerste serie wordt er gefilmd bijvoorbeeld door enerzijds stoere verkenner Mike en anderzijds Jessica, die soms misschien liever op een kinderdagverblijf zou werken dan op een bushmaster door Afghanistan te rijden. Het succes ligt ook bij het productieteam in Nederland, dat slim gebruik wist te maken van de actualiteit en tevens door het kijkgedrag te meten steeds betere programma’s kon samenstellen.

Om de series te promoten is gebruik gemaakt van een crossmediale aanpak. Uiteraard werden De Telegraaf en sites van De Telegraaf Media Groep hierbij gebruikt, maar ook YouTube en Facebook werden ingezet. Tim geeft als tip mee dat de Telegraaf een eigen video-omgeving heeft opgericht en daar parterchannels zoals YouTube en Facebook aan heeft gekoppeld.

Uiteindelijk heeft de Dagboek van Onze Helden serie 2.350.000 mensen bereikt en via National Geographic heeft de serie ook nog eens ruim 2 miljoen kijkers betrokken bij het verhaal. Het bereik van Dagboek Kunduz is op het moment 245.000 and counting. In totaal waren de series goed voor 34 online afleveringen, 3 miljoen views en 6 tv-afleveringen.

TMG Dagboek serie - organische groei

Organische groei van de Dagboek-video’s

 

Trends in online video

Dat een online videoserie is uitgegroeid tot een televisieserie is natuurlijk tekenend voor de ontwikkelingen in online video-land. En de Telegraaf experimenteert voorlopig verder met andere Dagboek-van-concepten. Maar er zijn nog meer trends in de online video wereld. Welke trends dit zijn, vertelde Rik de Fluiter van Moviebites aan de hand van feiten, cijfers en leuke voorbeelden.

Generation Now

De eerste trend die Rik aanhaalt is de Generation Now-trend. Via Twitter zijn mensen tegenwoordig op de hoogte van het laatste nieuws, voordat dit nieuws goed en wel van de ANP-telex uitrolt. Met Vinebrengt Twitter een extra mogelijkheid om het laatste nieuws in beknopt beeld te brengen. Het delen van content, en dus video, is uitermate belangrijk. In Nederland alleen al worden per minuut meer dan 1000 video’s gedeeld.

Screenagers

In het verlengde hiervan ligt dan ook de volgende trend: screenagers. Mensen hebben overal en altijd toegang tot een scherm. Naar aanleiding van onderstaand filmpje is deze trend wellicht zelfs samen te vatten als “Screenagers zijn mensen die zo opgaan in hun scherm dat ze op straat tegen lantaarnpalen en in fonteinen lopen.”

Video = traffic

Dat video tot traffic leidt, zien we deels terug in de hierboven beschreven Dagboek-cases van de Telegraaf. Volgens Forrester Research maken websites met video zelfs 53x meer kans om op de eerste pagina van Google te komen dan sites zonder video. De populariteit van video blijkt wel uit het feit dat 1 op de 4 bezoeken aan sociale netwerken naar YouTube gaat.

Broadcast yourself

De Nederlandse Nikkie timmert met NikkiTutorials goed aan de weg. Via haar YouTube-kanaal met 260.000+ subscribers en meer dan 37,6 miljoen views, legt zij uit wat de laatste make-uptrends zijn en hoe je make-up kunt aanbrengen net zoals de sterren dat doen. Met haar v-log (videoblog) heeft ze de aandacht Condé Nast’s Teen Vogue weten te trekken, is ze genomineerd voor de Holland Beauty Awards én wordt ze door grote make-up merken gesponsord om op video over hun make-up te vertellen. Niet slecht voor een zeventienjarige die wat filmpjes maakt. En wie kent het ultieme broadcast youself succesverhaal van Esmeé Denters niet? Wederom een Hollandse schone die succes heeft geboekt met online video!

Video = educational

Dat je van video iets kunt leren blijkt natuurlijk uit het voorbeeld van NikkieTutorials, maar grootgrutter Albert Heijn weet met het Allerhande YouTube-kanaal haar klanten wel heel goed te bedienen. Met handige tutorials over hoe je aardappelen moet bakken of een artisjok moet schillen. En er zijn zelfs tutorials over online video-solliciteren!

Dat online video big business is moge duidelijk zijn. Maar wist je dat volgens Forbes 1 op de 4 senior executives liever informatie via video krijgt dan via gewone tekst? En wist je dat dat door gebruik van video de kans op aanschaf met 65% stijgt? Webwinkel Joyus heeft haar hele site en businessmodel op dit gegeven gebaseerd.

De toekomst

Online video heeft de kracht om tot de emotie door te dringen. Dat zien we niet alleen aan de Dagboek-series van de Telegraaf, maar ook aan het koopgedrag, dat wordt beïnvloed door online video. De verwachting is dat video in de toekomst een nog sterkere beleving zal creëren, zoals deze trailer van Microsoft Research over een toekomstig product laat zien.

 

Source: Frankwatching

By Lieke Muller