Een slechte video – één die slecht belicht is, waarbij de spreker amper te horen, waarin men afdwaalt en geen punt maakt – is erger dan helemaal geen video op een website (of op YouTube).

Hierbij tips om video’s te maken waar klanten over praten en op klikken.

  1. Weet wie de doelgroep is
    “Bedenk hoe de video de eindgebruiker, de consument, geholpen kan worden,” zegt John Sarkisian, CEO, SKLZ, een sporttraining fabrikant. In het geval van SKLZ, zijn how-to video’s, die laten zien hoe specifieke sport training producten gebruikt worden, zijn bedoeld om de klanten te representeren bij het gebruik van de producten. Dit bereik – of deze brand awareness – zorgde ervoor dat SKLZ meer schapruimte kreeg bij nationale sportartikel verkopers, wat leidde tot hogere sales.
  2. Maak scripts
    “Een script voor een video is als een plattegrond bij het bouwen van een huis,” zegt Edward Schlesinger, scenarioschrijver bij OnlineVideoScriptwriting.com. “Het zal doen inzien hoe het eindproduct eruit zal zien voordat men überhaupt begonnen is met het maken. Bovendien zijn veranderingen op papier veel gemakkelijker en goedkoper toe te passen dan wanneer het productieproces al begonnen is.”
  3. Zorg voor een duidelijke call to action.
    Wat wil je dat mensen doen nadat ze de video gekeken hebben? Ongeacht hoe kort de video is, maak duidelijk wat gewenst is dat mensen doen – zich online aanmelden, de site bezoeken, een winkel binnen komen. Mis niet de kans om potentiële klanten te converteren.
  4. Zorg voor een goede ruimte
    Denk goed na waar de video opgenomen moet worden. Bekijk vooraf met (iemand van) het videoproductie team naar de mogelijkheden, of plan hier extra tijd voor in. Zo is het erg belangrijk dat de locatie rustig is. Dus weg van machines, menigten en verkeersgeluiden. Hou bovendien in gedachten dat een goede microfoon belangrijk is, maar dat dit er ook voor zorgt dat al het achtergrond geluid (zoals pratende mensen, of schoenen op de vloer) gehoord wordt.
  5. Zorg voor goed licht
    Onderdeel van het punt hierboven; zorg dat er goed gebruik gemaakt wordt van licht. Plekken met grote open ramen zijn mooi, maar zorgen voor veel tegenlicht. Bovendien vormt licht de sfeer van de video. Bepaal of bespreek vooraf de mogelijkheden, zodat er anders voor extra licht gezorgd kan worden.
  6. Kies de juiste muziek
    “Iets wat veel mensen vergeten, maar een goede manier is om extra feeling aan een merk te geven is door muziek goed te integreren.” zegt Bryan Boettger, hoofd creatief bij The Buddy Group, een digitaal engagement bureau. Merken “zouden tenminste 5 procent van hun video budget aan professionele muziek moeten besteden” zegt hij.
Dat betekent echter niet dat de nieuwste muziek van The Who of One Direction aan de video moet worden toegevoegd; een nummer waar niemand ooit van gehoord heeft is prima – zelf beter – als het ervoor zorgt dat de muziek het bericht dat overgebracht moet worden ondersteunt. “Door het kiezen van de juiste muziek, krijgen merken de kans om niet alleen consumenten te betrekken, maar ook verrassend relevant over te komen wanneer ze met een artiest komen dat nog een groter publiek moet bereiken.
Juist in het huidige medialandschap is muziek belangrijk. Doordat sociale media als Facebook en Instagram (en soms Twitter) gebruik maken van autoplay zonder geluid, is het belangrijk dat video’s kunnen functioneren aan de hand van muziek, niet aan de hand van ingewikkelde gesproken teksten. Wanneer de kijker getriggerd is om de video te bekijken kan muziek de boodschap extra versterken.
  7. Regelmatig geldt: Less is more als het gaat over effecten
    Het vertellen van een verhaal is het eerste doel van de redacteur, blijf weg van ‘hippe’ effecten en focus op het overbrengen van een professioneel en gepolijst verhaal.
Echter, nieuwe trends als interactieve video en 360 graden mogelijkheden kunnen absoluut leuk zijn, mits het relevant is. Wanneer er met interactieve video een service beter aangeboden kan worden, bijvoorbeeld door bij de juiste video te komen aan de hand van een aantal vragen die in de video zelf zitten, is het een toevoeging. Maar maak nooit gebruik van effecten ‘omdat het nieuw en trending is’, vraag altijd om goed advies bij de partij waarmee de video’s gemaakt worden wanneer men nieuwe effecten wil toevoegen.
  8. Hou het kort
    Hoe lang video’s precies moeten zijn is afhankelijk van het medium waarop de video getoond wordt en aan de doelgroep. Jongeren kijken over het algemeen minder lang naar video’s dan ouderen. In principe geldt; korter is beter, ook omdat het verhaal vaak beter in essentie verteld wordt. Hou aan dat video’s het beste werken op verschillende media wanneer ze tussen de anderhalve en twee minuten zijn.
  9. Gebruik de klanten – vooral als ze bekend zijn of social media influencers zijn
    Zijn klanten gek op uw product of dienst? Vraag ze of ze in een video willen. Dit geldt zowel voor business to business als consument gerelateerde bedrijven. Testimonial video’s zorgen immers voor betrouwbaarheid; wat is er krachtiger dan een tevreden klant aan het woord? Hij of zij kan vertellen over de manier waarop gebruik gemaakt wordt van het product, en wat zijn ervaringen ermee zijn.
Hetzelfde geldt voor social media influencers, hoewel zij steeds vaker geld verdienen met het promoten van producten, is het wel mogelijk precies de doelgroep aan te spreken door te vragen of zij iets over het product of de dienst kunnen vertellen om zo een groter bereik te creëren.
  10. Maak gebruik van humor – indien het gepast is
    Om te adverteren met het feit dat voedsel vers is, en niet uit de magnetron komt, creëerde Moe’s Southwest Grill een entertainende video genaamd “Microwaves Ruin Everything.”
Deze video bereikte meer dan 1.5 miljoen kijkers op YouTube in slechts een week, waarbij het sneller viral ging dan iemand had kunnen voorzien. Vlak na het uitbrengen van de video, verhoogde de sales met 8,5 procent.
Grappige video’s worden vaker gedeeld, en kunnen merkwaardes duidelijk maar luchtig overbrengen. Zo wordt een salespraatje goed in een verhaal verpakt waardoor de boodschap nog beter overkomt en mensen het beter onthouden.
  11. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn
    Hoewel het goed is met een professioneel videoproductieteam te werken, is het niet nodig een Hollywood productie neer te zetten. Video’s met simpele en leuke ideeën en een duidelijke boodschap hoeft niet ingewikkeld gemaakt te worden. Koppel de content al aan een bestaande content/marketing kalender en maak een video over één van de onderwerpen die op de kalender staat. Bovendien zijn bijvoorbeeld korte straatinterviews, of een werknemer die over zijn expertise verteld al leuk om aan te bieden aan klanten, maar kosten weinig tijd en budget om te maken.
  12. Voeg een video sitemap toe aan een website
    Om zeker te zijn dat video’s geïndexeerd worden door Google is het goed om een video sitemap toe te voegen. Hoe dit ingesteld kan worden is te vinden op de Google’s webmaster tools pagina.

Video’s zijn bedoeld om gedeeld te worden. En de gemakkelijkste manier om ze te plaatsen is op YouTube. Zorg voor een goed ingericht YouTube kanaal (lees hier meer) waar de video’s bewaard kunnen worden. Plaats relevante productvideo’s en testimonials bovendien ook op de website van het bedrijf. Voor een snel en groot bereik, zet dan de video eerst op Facebook. Om meer te lezen over welke video waar geplaatst moet worden voor het beste effect, kijk dan hier.

Uit onderzoek blijkt dat video tien keer meer reactie veroorzaakt dan traditionele marketing middelen en websites. Succesvolle videogebruikers zien hun websiteverkeer en conversie met 20 procent verbeterd worden door effectieve video marketing. Bovendien hebben studies al aangetoond dat wanneer mensen productvideo’s bekijken, ze eerder aankopen doen. Het percentage verschilt van bedrijf tot bedrijf, maar over het algemeen blijkt het te zorgen voor een verbetering van 40 tot 60 procent in het aantal conversies.

Bied vooral informatie aan dat waardevol of behulpzaam is voor klanten en doe dit op een unieke en interessante manier. Wanneer dit gedaan wordt, zullen klanten meer over de producten of diensten en het merk willen weten. Wanneer het bevalt wat ze zien, zal dit leiden tot meer aankopen.