Drie maanden na de lancering van de eerste batch ‘originele’ video’s, focust Spotify zich nog meer op originele programmering.

In mei onthulde Spotify 12 series inclusief “Landmark,” een documentaire serie over belangrijke momenten uit de muziekgeschiedenis, “Drawn & Recorded,” een geanimeerde show met vertellingen van Grammy winnaar T Bone Burnett en “Utimate/Ultimate,” een mockumentary serie over semi getalenteerde mensen die proberen de nieuwe EDM ster te worden. Tegelijkertijd waren deze eerste lading video’s aangekondigd als ‘de eerste fase’ van Spotify’s plannen met video, waarbij de focus op muziek ligt. Latere fases zouden de lineup uitbreiden om meer comedy en animatie series.

Originele video programmering is de grootste focus van Spotify, zo groot dat in de afgelopen maanden het bedrijf ervoor gekozen heeft om bepaalde video vergunningen met verschillende netwerken niet te vernieuwen.

Toen Spotify voor het eerst haar videoplannen aankondigde in mei 2015, zei het bedrijf dat de video sectie – die eindelijk afgelopen januari gelanceerd is – video clips zou laten zien van TV netwerken als ComedyCentral en ESPN net als van digitale publishers als Vice en Maker Studios. Die poging werd gestopt toen media partners noemde dat het aantal kijkers maar rond de ‘honderden’ of ‘duizenden’ per video lag.

“Wat Spotify heeft geleerd is dat Spotify fantastisch is als je een passief publiek hebt – wanneer het publiek niet naar video hoeft te kijken,” zei de Spotify content partner. “Een van de best presterende Spotify video’s waren TED Talks, omdat deze niet werkelijk bekeken hoeven te worden.”

Het laat zien dat het grootste probleem voor Spotify in de weg naar video het simpele feit is dat als muziek-streaming dienst de meeste gebruikers niet verwachten of willen dat er video gekeken kan worden. Maar het bedrijf, dat nog steeds geen winst maakt ondanks het feit dat ze 30 miljoen abonnees heeft en 100 miljoen gebruikers, moet groei aantonen – en net als andere platformen, gelooft ze dat video de manier is om dit te doen.

Spotify’s draai naar ‘originals’ begon met de initiële batch van 12 originele video’s. Om verder te gaan, zoekt het bedrijf meer ‘brand-defining’ originele content, zeggen bronnen. In principe betekent dit muziek shows rondom optredens, belangrijke en interessante momenten in de geschiedenis van muziek en hoe muziek zich mengt met het alledaagse leven.

In termen of vraag is Spotify nu aan het kijken om zes tot tien afleveringen per show te bestellen, met afleveringen tussen de 10 en 22 minuten. Het bedrijf is in staat om $20,000 tot $200,000 per aflevering te betalen per aflevering, afhankelijk van het talent, aflevering lengte en andere factoren, noemen bronnen.

Met een zo groot spectrum, concurreert Spotify met media bedrijven en platformen van verschillende grootte – terwijl zij niet in de buurt komen van de budgetten van bedrijven als Netflix, Hulu en Amazon.

Spotify’s eerste video’s zijn onderdeel van het proberen te bereiken van een groter stuk video land waar verschillende bedrijven vechten voor de aandachtsbogen van de mensen – en lucratieve advertentie opbrengsten – met video. Spotify’s meest belangrijke concurrent in abonnement muziek streaming, Apple Music, is ook bezig met een aantal originele series inclusief “Planet of the Apps,” een wedstrijd serie met Gwyneth Paltrow, and “Carpool Karaoke,” een spinoff van de populaire James Corden late night show.

De verschillende bedrijven gaan de concurrentie aan, en er is geen garantie dat over 5 jaar de verschillende bedrijven nog zullen bestaan.

Bron: Digiday.com