Spotify is niet langer alleen voor muziek. Het Zweedse bedrijf dat bekend is van het streamen van muziek wil een 24-uur entertainment bestemming worden, kondigden ze gister aan op een evenement in New York.
Spotify heeft inmiddels 25 miljard uur muziek beschikbaar en voegt nu videoclips en audioshows toe aan haar bibliotheek, inclusief nieuws, podcast en entertainment video. CEO Daniel Ek legde aan de menigte uit dat video content toevoegen ‘onvermijdelijk’ leek.
Vandaag introduceren we een nieuwe Spotify ervaring die meer toegankelijk, persoonlijk, en bruikbaar is dan wat dan ook in de muziek. Wij geloven dat het gebruikers de hele dag tevreden zal stellen en bij Spotify betrokken zal houden.” – Daniel Ek
De video wordt in verschillende vormen toegepast. Bijvoorbeeld gesprekken tussen artiesten en persoonlijkheden. Hier voorbeelden van een aantal video’s:
  • Amy Poehler’s Smart Girls, Dance Move of the Day (video): Een grappige manier voor de avonturier om hun dance party te beginnen.
  • Guest List (video): Ooit afgevraagd wat je favoriete muziekster in de douche zingt? Of wat ze gespeeld willen hebben op hun begrafenis? Tune in om erachter te komen.
  • Turntable (video):  Brengt chefkoks en musici samen voor een intiem optreden en maaltijd.

 

Als je in Amerika, England, Zweden of Duitsland woont heb je nu officieel een nieuwe vorm van entertainment. Andere landen mogen dit in de nabije toekomst verwachten.

Digiday vroeg een aantal media leidinggevende wat zij dachten over Spotify die de wereld van digitale video wil betreden, een wereld gedomineerd door YouTube, Facebook en Netflix – en hoe dat het bedrijf gaat beïnvloeden.

Keith Richman, president van Defy Media
Als een service dat duidelijk de mogelijkheid heeft laten zien om van nieuwe muziek, artiesten en inhoud aanbevelingen te sturen, heeft Spotify een hoop elementen dat ze in staat stelt een video-kijkend publiek te sturen en tevreden te stellen. De gebruikers die Spotify op hun desktop gebruiken, zullen het zeker niet als een uitdaging zien daar de video content te bekijken. Voor adverteerders zal het geen probleem zijn de nieuwe mogelijkheden te begrijpen. De grootste uitdaging zal zijn om content makers te laten zien dat er echte waarde voor hun in zit.

David Porter, CEO van 8tracks
De marges voor video zijn beter. Het is makkelijker mensen zo ver te krijgen om te laten betalen voor video-gebaseerde content, als ze een gebundeld aanbod hebben dat zowel muziek als video bevat. Het is waarschijnlijk gemakkelijker om een ​​aanzienlijk percentage van de gebruikers in te schrijven voor abonnementen. En de beste CPM’s zijn op video, dus zelfs het advertentie-gebaseerde deel van het video aanbod is gemakkelijker om winstgevend te maken. Het is slim positioneren in de aanloop naar de beursgang. Maar als je denkt aan Spotify, denk je aan on-demand streaming van muziek, niet eens aan radio. Dat is de directe associatie, en het is waarschijnlijk een uitdaging voor Spotify om betekend te worden als de thuis voor goede video. En hoe pas je zo veel verschillende dingen in een interface?

Peter Csathy, CEO van Manatt Digital Media
Geen enkele standalone muziek-streaming service is in staat geweest om winstgevend te zijn tot nu, en Spotify is geen uitzondering. Maar, om succesvol te zijn, moet Spotify zich focussen op haar krachten – haar muziekerfgoed, haar enorme abonnementenbestand – en die fundamenten gebruiken om andere manieren te vinden om zich te onderscheiden van de andere spelers in het gebied. Misschien is internationale content een groot onderdeel van dat verhaal. En

[muziek] artiesten kunnen een belangrijk verschil maken.

Jan Dawson, Head analytics bij Jackdaw Research
Muziek is een decadente zaak, maar het is uiterst klein in vergelijking tot de mogelijkheden binnen video, dus ik kan de aantrekkingskracht van Spotify om in de videowereld te betreden goed begrijpen. Maar Spotify heeft niet veel binnen de video, vooral als het wil concurreren met de grote honden in de markt. Zelfs het publiek is klein in video termen – 60 miljoen tegenover meer dan een miljard voor zowel YouTube als Facebook bijvoorbeeld. En haar publiek is er vooral voor de gratis aanbiedingen, wat betekent dat het er naar uit ziet dat  de video service ook advertentie gebaseerd wordt. Behalve dat Spotify bekend is als een bestaand merk in de muziek, zie ik niet wat Spotify op tafel brengt.

Bron: Digiday
Adweek