Elk social media kanaal heeft andere kenmerken, eigenschappen en algoritmes waarin verschillende soorten video content passen. Hier een overzicht van de verschillende kanalen en de soorten content.

Facebook

Beste voor: Korte, informatieve of grappige video’s die zonder geluid ook werken.
Pro Tip: Upload het direct op Facebook, niet de link naar YouTube, voor het grootste bereik.
Kosten: Gratis, met de mogelijkheid tot betaalde advertenties voor een groot en gericht bereik.

Facebook heeft de laatste twee jaar enorm veel aandacht besteed aan video, en de ontwikkelingen staan zeker nog niet stil. Door op de hoogte te zijn van de manier waarop Facebook video gebruikt en promoot is het mogelijk om het meeste uit de video content te halen.

Een duidelijk voorbeeld hiervan is dat Facebook direct geüploade video content een algoritmisch voordeel geeft vergeleken met content gedeeld door een link naar een extern hosting platform, zoals bijvoorbeeld YouTube.

Bovendien speelt Facebook video’s die direct geüpload zijn automatisch af zonder geluid. Neem dit ook mee bij het maken van de content. De content moet visueel aantrekkelijk zijn en ook te begrijpen zijn zonder geluid (ondertiteling kan ook een mogelijkheid zijn). Korter is vaak ook beter, wat te begrijpen is als je bedenkt hoe Facebook gebruikt wordt. Gebruikers scrollen door de content en zijn daardoor vaker op zoek naar snelle, makkelijk verteerbare, ‘leuke’ content dan naar lange, diepgaande content.

De ontwikkelingen van Facebook video staan zeker nog niet stil. Facebook houdt zich veel bezig met Live Video, en geeft hieraan een enorm voordeel in haar algoritme. Live Video moet immers ook direct bekeken worden, anders verliest het zijn waarde. De live functie is erg geschikt voor het uitzenden van lezingen, evenementen of achter de schermen momenten op een authentieke manier. Ook ondersteunt Facebook 360 graden video’s, en is het mogelijk interactieve video’s direct op Facebook te delen. Bij deze video’s wordt de kijker gevraagd actief deel te nemen en is het mogelijk om aankopen in de video te doen, waarbij het platform niet eens meer verlaten hoeft te worden.

Voor de toekomst heeft Facebook nog meer videoplannen. Zo is al voor een kleine groep mensen een specifieke hub voor live en gearchiveerde video’s beschikbaar. Binnenkort is deze hub voor iedereen beschikbaar. Met deze hub wil Facebook video nog een prominentere plek geven. De nieuwe videohub komt in het midden van de menu-balk, waar nu nog de knop naar de messenger-app zit. Met de tab kunnen verschillende secties gekozen worden: ‘Live rondom de Wereld’, ‘Je Vrienden en Pagina’s’ en ‘Opgenomen Live’. Daarnaast is er ook een mogelijkheid om te kiezen per onderwerp, zoals bijvoorbeeld ‘Nieuws’, ‘Huis & Tuin’ of ‘TV & Films’.

Instagram

Beste voor: Visueel prachtige microvideo’s: teasers, achter de schermen video’s, video’s met een loop.
Video Lengte Limiet: Is recentelijk van 15 seconden naar 60 seconden gegaan.
Pro Tip: Een video is niets zonder de juiste hashtags.
Kosten: Gratis, met de mogelijkheid tot betaalde advertenties voor een groot en gericht bereik.

Instagram is in haar natuur helemaal gefocust op het visuele. Net als op Facebook spelen alle video’s automatisch in stilte af en is er een 60 seconden limiet. Dus visueel mooie, makkelijk verteerbare video’s die werken zonder geluid zijn ook het best.

Omdat het lastiger is om Instagram gebruikers op een specifieke link te laten klikken van een video (het is alleen mogelijk om een doorklikbare link te delen in een profiel, niet in elke post), is het beste om Instagram te gebruiken voor bredere ‘Brand Building’ content: Achter de schermen video’s, bloopers, simpele typografische video’s en directe berichten van werknemers die het bedrijf tot leven laten brengen. Het is ook mogelijk Instagram’s apps Hyperlapse en Boomerang te gebruiken om te spelen met de trend van super korte lopende video’s, of om gebruik maken van de populaire Cinemagraph app. Het is heel eenvoudig om een snelle Hyperlapse tour te maken door het kantoor en op Instagram te plaatsen bijvoorbeeld.

Instagram is ook geschikt voor het uitzenden van korte teasers van langere video’s, om zo gebruikers aan te sporen om de volledige versie te bekijken. Het is tegenwoordig goed om met het videoproductiebedrijf vooraf te bespreken hoe de video in kortere clipjes gemaakt kan worden voor social media.

En het is nodig om hashtags vakkundig te benutten op Instagram voor maximaal bereik van de video’s. Onderzoek de hashtags van concurrenten en experimenteer met de hashtag finder tool in Instagram zelf (op of Iconsquare) om de meest populaire hashtags voor de video’s te vinden.

Sinds kort laat Instagram het aantal videoviews zien, om het plaatsen van video’s extra te stimuleren. Ook laat de applicatie sinds kort topvideo’s zien rondom een speciale gebeurtenis en promoot deze video’s bovenin de feed, wat lijkt op Snapchat. Daarnaast is het gebruik gemakkelijker gemaakt; het is tegenwoordig ook mogelijk om een video te maken door meerdere clips uit de camerarol te selecteren.

Ook is het mogelijk om op Instagram te adverteren met video’s, vergelijkbaar met Facebook. Er kan een losse video gedeeld worden, en sinds kort ook een carrousel met meerdere video’s of een combinatie van video’s en foto’s. Hierbij kunnen er call-to-action knoppen toegevoegd worden, zoals Shop Now, Install Now, Sign Up, Learn More. Dit is extra waardevol op Instagram doordat verder dus geen links bij de content gedeeld kunnen worden.

Twitter

Beste voor: Teasers voor de gehele video of naar website.
Video Lengte limiet: 30 seconden.
Pro Tip: Gebruik een video-antwoord om vragen of comments van fans te beantwoorden.
Kosten: Geen.

Twitter heeft video minder geïntegreerd op het platform dan de meeste andere sociale media kanalen, maar het kan nog steeds effectief zijn. Twitter heeft een 30 seconden lengte limiet, dus opnieuw, ‘teaser’ content is geschikt om volgers met een link naar de volledige versie of naar een website te sturen. Het feit dat de link naast de video te zien is betekent dat het gemakkelijker is dan op Instagram om Twittergebruikers naar een website te krijgen.

Twitter kan ook meer ad-hoc gebruikt worden, bijvoorbeeld door video-antwoorden te sturen als reactie op ontvangen tweets, misschien door de Social Media Manager. Dit is een verrassende persoonlijke touch dat meestal erg gewaardeerd wordt door volgers.

Ook is het belangrijk om een aantrekkelijke thumbnail afbeelding te kiezen die kijkers aanspoort de video te bekijken. Sommige kijkers hebben autoplay aanstaan, maar dit geldt niet voor iedereen. Het gebruiken van korte GIFjes is ook een goede optie dat gemakkelijker te produceren is dan custom video’s speciaal voor Twitter.

Iets waarin Twitter ook groot is, na het overkopen van Periscope, is live video. Ook hier is leuke content het uitzenden van lezingen, evenementen of achter de schermen momenten.

Twitter biedt al langer video-adverenties aan voor merken, maar zal binnenkort uitgebreidere targetmogelijkheden toevoegen. Zo kunnen adverteerders demografieën die ze willen bereiken targetten.

LinkedIn

Beste voor: Korte informatieve ‘how to’ content, testimonials, case studies.
Video Lengte Limiet: Geen (externe link).
Pro Tip: Schrijf korte LinkedIn blog posts bij de nieuwe video’s.
Kosten: Geen.

LinkedIn, met een bedrijfsnatuur, heeft nog geen grote haal gemaakt naar videocontent, maar dat betekent niet dat er geen videocontent gedeeld kan worden. Een video kan zelfs meer opvallen in de massa en verrassend werken. Video’s kunnen nu in de feed op LinkedIn afgespeeld worden, hoewel het niet met autoplay werkt.

LinkedIn is minder effectief voor het plaatsen van creatieve en branding video’s die kijkers moeten aanspreken, omdat de meeste gebruikers in een meer ‘professionele’ mindset zitten wanneer ze het platform gebruiken. Korte informatieve video’s met ‘how to’ content of tips zijn wel erg geschikt, net als klanttestimonials of case study video’s met klanten. Het is ook mogelijk om video’s te embedden in LinkedIn Blog Posts. Bijvoorbeeld om bij een nieuwe video een korte post te schrijven over de achtergrond, of bij een making of.

Video kan op drie manieren ingezet worden op LinkedIn:

  1. De eerste manier is om een video toe te voegen onder het overzicht van ervaringen. Onder elke aangegeven baan is een ‘Voeg Media Toe’ sectie te vinden waarbij documenten, foto’s, links, video’s of presentaties kunnen worden toegevoegd. Veel videoproductiespecialisten gebruiken dit gedeelte om een overzicht van hun werk te laten zien, maar het is ook een goede plek als eigenaar van een bedrijf om een overzicht te delen van de instantie.
  2. De tweede manier is het delen van Videolinks in statusupdates via een persoonlijk profiel. Dit is een goede manier om aandacht van mensen te krijgen en betrokkenheid te generen. Een videolink delen op LinkedIn is eenvoudig – plak de URL van de video in een status en wacht tot de video thumbnail en beschrijving is geladen. Wanneer het geladen is kan de URL weggehaald en vervangen worden door tekst om de video te beschrijven. Ook kan een video toegevoegd worden via de SlideShare applicatie op een persoonlijk profiel. Vervolgens kan de YouTube video worden toe gevoegd in de eerste slide van een presentatie.
  3. Als derde mogelijkheid kunnen video’s direct in een post gevoegd worden bij het plaatsen van lange. LinkedIn ondersteunt video’s van YouTube, SlideShare, TED, Getty, Vimeo en Lifestream in langere berichten.

YouTube

Beste voor: Langere, educatieve content, veel gestelde vragen, product demo’s, wekelijkse series
Video lente limiet: Geen
Pro Tip: Organiseer de video’s op het kanaal in duidelijk gedefinieerde afspeellijsten
Kosten: Geen. Mogelijkheid YouTube Red.

Over het algemeen komen mensen naar YouTube speciaal om een video te kijken, terwijl het op Facebook en Instagram meer incidenteel is, omdat die platformen ook gevuld zijn met tekst en afbeeldingen. Daarom is de spanningsboog van de kijker waarschijnlijk een stuk hoger op YouTube en is het mogelijk langere video’s te plaatsten.

YouTube is een goede plek om een ‘verzameling’ te bouwen van meer diepgaande content, zoals ‘hoe te gebruiken video’s’, video’s die veelgestelde vragen over een product beantwoorden, of om populaire onderwerpen uit de industrie te behandelen. Ook valt het te overwegen om regelmatig geplande content te creëren, zoals wekelijkse videoblogseries die kijkers aanmoedigen zich aan te melden voor de content en regelmatige updates te ontvangen.

YouTube is ook goed voor het opslaan van testimonials, brand/creatieve campagnes, interviews met executives, webinars en evenement video’s. Het overkoepelende idee is om een samenhangende plek te creëren waarin langere video’s bewaard worden, en het op te delen in goed te begrijpen subcategorieën (playlists) binnen het kanaal.

YouTube moet benaderd worden als een langzame en standvastige ophoping van video’s die behulpzaam en informatief zijn voor de doelgroep.

Verwacht niet dat het plaatsen van video’s op YouTube ze viral laten gaan. In plaats daarvan valt YouTube te zien als een langzame en stabiele verzameling van video’s. Als het doel is om video’s te produceren die direct voor veel conversie zorgen, is het beter om ze op andere plekken te hosten (zoals op de homepage naast de gewenste actie knoppen).

De laatste ontwikkelingen van YouTube liggen vooral bij de zijtak YouTube Red. Dit is een premiumdienst die afgelopen september gelanceerd is. Het laat exclusieve content zien, waarbij video’s opgeslagen kunnen worden om ze ook offline op de telefoon of tablet te bekijken. De dienst biedt daarnaast exclusieve content van shows en films van top YouTube talent. Op de betaalde dienst (9,99 dollar per maand en 12,99 dollar voor iOS) wordt geen reclame getoond. Hoewel het al een aantal maanden loopt, is er de laatste tijd weinig over vermeld.

Vimeo

Beste voor: Kwalitatieve content, langere content, educatief.
Video Lengte limiet: Geen
Pro Tip: Richt een eigen videokanaal in met alle extra features.
Kosten: Gratis of voor extra features: Vimeo on demand voor 14 euro per maand.

Vimeo is een open platform dat toestaat video’s direct aan het publiek te verkopen. Feitelijk werkt het natuurlijk hetzelfde als YouTube. Het is mogelijk een video online te zetten en via Vimeo te streamen. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen. Net als YouTube wil Vimeo on Demand uiteindelijk dat de video’s zo veel mogelijk bekeken worden. Het verschil is dat Vimeo ervoor kiest dit juist te doen door zo veel mogelijk flexibiliteit en controle aan de maker te geven.

Het is mogelijk een videopagina te maken die volledig gecustomized kan worden; de inrichting, look en feel wordt geheel door de maker bepaald. Ook is het mogelijk om de video te streamen op bijvoorbeeld een website, waar alle Vimeofuncties gewoon toegepast worden. De maker kan namelijk zelf bepalen op welke manier hij geld verdient: er zijn zowel opties om te kopen, te huren maar ook abonnementopties kunnen toegevoegd worden. Zelfs binnen deze functies zijn de mogelijkheden flexibel; het is mogelijk losse afleveringen of video’s gratis of voor een aangepaste prijs aan te bieden. En dit alles kan bij het streamen dus ook meegenomen worden.

Er kan gebruik gemaakt worden van functies als ‘coming soon’, waar bijvoorbeeld ‘pre-order’ ook mogelijk is, en ‘VIP acces’.  ‘pre-order’ ook mogelijk is, en ‘VIP acces’.

Snapchat

Beste voor: Leuke, uitbundige, tijdelijke (verticale) content: achter de schermen, unieke evenementen, dag uit het leven etc.
Video Lengte limiet: 10 seconden (Story’s zijn 10 seconden video’s achter elkaar gezet die na 24 uur verdwijnen)
Pro Tip: Promoot je naam op andere social media kanalen zodat fans je kunnen vinden
Kosten: Gratis

Met meer dan 100 miljoen actieve gebruikers per maand is Snapchat de nieuwe trend in de marketingwereld, wat waarschijnlijk het gevoel geeft dat het erg belangrijk is om er gebruik van te maken. Maar de waarheid is, hoewel het geweldig is voor grote merken en bekende mensen, is het voor een klein tot middelgroot bedrijf erg lastig om er veel uit te halen. Als er toch besloten wordt om een Snapchatkanaal te beginnen, is het nodig om het bestaan van het kanaal sterk te promoten, omdat gebruikers de gebruikersnaam moeten invoeren om het account te kunnen vinden, omdat Snapchat nog geen goed zoekmiddel heeft om merken te vinden.

Dit betekent niet dat Snapchat genegeerd met worden. Het is een waanzinnig platform dat experimenteren aanmoedigt en beloont. Maar het is een steile leercurve en een hele wereld op zichzelf.

Over het algemeen zijn de belangrijkste dingen om in gedachte te houden bij Snapchat dat A) de video content verticaal gefilmd moet worden en B) in het moment geproduceerd moet worden, C) het na 10 seconden verdwijnt, behalve wanneer het aan de Story toegevoegd wordt, waar het na 24 uur zal verdwijnen. Snapchat gaat om direct reacties en emoties, omarmt humor en memes, en leeft in het moment.

Samenvattting

Hopelijk is het na het lezen van dit artikel duidelijk dat het belangrijk is dat Video altijd Social Ready is, en dat het afhankelijk is van het kanaal hoe en welke content het best tot zijn recht komt. Uiteindelijk is het belangrijkste dat niet vergeten mag worden dat deze kanalen sociaal en menselijk zijn. Gebruik ook minder gepolijste content waarbij het minder om sales draait (achter de schermen content, product demo video’s, werknemers die vragen beantwoorden etc.). Kijkers zijn gewend deze content te bekijken tussen content van hun familie en vrienden, en bedrijven moeten hiertussen passen.