Social Video

Social Media en Video

Dat video enorm groeit is al langer bekend, maar dat en hoe social media hier op inspeelt is wel even een momentje van aandacht waard. Het is de ‘primetime’ voor video in social media. Facebook, Twitter, Instagram en Snapchat passen allemaal het gebruik van video binnen hun platformen aan. Zoals we al eerder noemde, gaat Facebook de concurrentie aan met YouTube. Zij komen met een Video Page die lijkt op de YouTube Channel. Vertrouwd, bekend, dichter bij huis.. Daarnaast wil Facebook het voor bedrijven weer wat gemakkelijker maken. De Video Pagina moet dienen als een aantrekkelijke plek voor consumenten om bedrijven te ontmoeten.

Naast deze belangrijke verandering voor Social Video komt ook Twitter met iets nieuws. Met een interne Video player en het testen van ‘Promoted Videos’ wordt ook hier het gebruik van Social Video gestimuleerd. Instagram komt met video advertising, en ook Tumblr en Snapchat hebben nieuwe video advertentie producten. De onmisbare trend van de Social Network Sites is duidelijk video.

Verschillende onderzoeken voorspellen dat video in 2018 tussen de 80% en 90% van al het online dataverkeer zal zijn. De verschillende Social Media websites proberen dus een belangrijke rol te spelen in deze video ontwikkeling.

Toch trekken platformen als YouTube en streaming video sites nog steeds meer gebruikers aan op het internet dan dat sociale netwerken gebruikt worden voor het kijken van video. Dit heeft ook te maken met de totaal verschillende kijkervaring bij sociale netwerk en sites als YouTube en sites als Netflix. Een belangrijk onderscheidend gegeven is het gemak waarmee gebruikers de content kunnen delen en comments kunnen plaatsen. Met dit kenmerkende gebruik van video op social media, zorgt dit ervoor dat het ook interessant is voor marketeers om video toe te passen. Wanneer video content van gebruikers de sites zal domineren, kunnen advertentie video’s daar gemakkelijk tussen geplaatst worden. Met de inhoudelijke kracht die web video sowieso al heeft, is dit voor bedrijven een mooie ontwikkeling. Wat het voor social network sites weer een interessante manier maakt om geld te verdienen.

Waarom is het interessant gebruik te maken van Social Video?

Een voorbeeld hiervan in de ALS Ice Bucket Challenge. Niet alleen laten gebruikers graag zien dat ze graag aan de rest van de wereld laten zien dat ze ijskoud water over hunzelf gooien, ook gebruiken ze de Facebook elementen van delen en taggen als middel om anderen te motiveren om te kijken en om mee te doen. Het gemakkelijk verbreden van het bereik van de content maakt Social Media sites interessant voor iedereen. De informatie uit video’s wordt nu al vaker bekeken en onthouden dan lappen tekst, dit zal alleen maar versterkt worden door de groei van video’s.