Eén van de grootste uitdagingen voor bedrijven en merken is het vinden van geschikt en voldoende personeel. Vooral in de IT- en logistieke sector, en  ook in de retailsector is er momenteel een groeiend tekort aan werknemers. Om je als bedrijf te onderscheiden van andere werkgevers is het van belang om op te vallen. Daarnaast willen potentiële werknemers een indruk krijgen van een bedrijf. Online video kan hier enorm bij helpen en draagt eraan bij dat het huidige personeel kan worden behouden.

Wij geven een overzicht van de huidige cijfers, vormen en trends van recruitment video.

Cijfers

Volgens het CBS heeft het aantal openstaande vacatures in het tweede kwartaal van 2018 een nieuw hoogtepunt bereikt. Eind juni waren het er 251 duizend, een toename van 16 duizend in het tweede kwartaal. Daarmee werd het vorige recordaantal van eind 2007 met 2 duizend overtroffen. Inmiddels groeit het aantal openstaande vacatures al vijf jaar elk kwartaal. Volgens onderzoek van Monsterboard waren werkzoekenden het afgelopen half jaar (januari tot en met juni 2018) het vaakst op zoek naar administratieve, logistieke en sales banen.

Verschillende vormen

Naast het soort werknemer dat je zoekt, de bedrijfstak en de specifieke vacature is het verstandig  goed te bedenken welke doelgroep je wilt benaderen. Leeftijd, interesses, het kanaal waar ze de video waarschijnlijk gaan zien en trends op het gebied van online video zijn hierbij belangrijk. Er zijn veel verschillende manieren waarop een recruitment video vorm kan krijgen. Je kunt ervoor kiezen om één werknemer te volgen of juist het héle bedrijf laten zien. Er kan gekozen worden voor een POV (point of view) perspectief, een documentairestijl of juist een creatieve, gestyleerde stijl. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos, dus bedenk van tevoren goed wat jouw vacature nodig heeft.

 .

In opdracht van Transavia maakte Clipforce deze POV video die laat zien wat een medewerker allemaal ziet en doet op een dag. Enterprise liet haar medewerkers op een creatieve manier aan het woord over werken bij het bedrijf. We volgden medewerkster Anneloes een werkdag in opdracht van Ricoh om een indruk te geven van haar werkzaamheden. In opdracht van Esri maakten we deze recruitment video die zowel personeel als het bedrijf op een creatieve manier in beeld brengt.

Sociale media

Wanneer je denkt aan sociale media en recruitment wordt waarschijnlijk gelijk gedacht aan LinkedIn. Hét platform voor bedrijven en werkzoekenden om elkaar te vinden. LinkedIn breidt haar mogelijkheden wat betreft video steeds meer uit, maar ook andere sociale platformen zijn geschikt om nieuw personeel te werven met behulp van video. Volgens onderzoek van social media recruiter Mr. Work werd Facebook in 2017 voor het eerst vaker ingezet voor het vinden van nieuwe werknemers dan werving & selectie bureaus. Het gebruik van Instagram voor recruitment doeleinden is volgens hetzelfde onderzoek meer dan verdubbeld in 2017, van 7& naar 18%.

Facebook Jobs, live video en ‘werken bij’ YouTube kanaal

Sinds afgelopen jaar is het in Nederland ook mogelijk om als bedrijf direct op Facebook een vacature te plaatsen. Kandidaten kunnen via een ‘solliciteer nu’ knop direct op een vacature reageren. De mogelijkheid om hier een video te plaatsen is helaas nog niet beschikbaar, maar zal waarschijnlijk niet lang uitblijven. Daarnaast is het als bedrijf verstandig om een aparte Facebookpagina en/of YouTube kanaal aan te maken om al je recruitment video’s op te delen. Ook kun je op deze plekken tegelijkertijd werken aan het behouden en betrekken van je bestaande personeel. Tot slot zijn er ook steeds meer bedrijven die gebruik maken van live video’s om personeel te werven. Het voordeel van live video is dat er meer interactie mogelijk is en het je een transparante uitstraling geeft als bedrijf.

In opdracht van QNH maakte Clipforce we een aantal recruitment video’s waaronder deze vierkante Instagram versie waarin enthousiaste werknemers aan het woord komen.


Werken bij de EU maakt slim gebruik van de Facebook live video functie om nieuwe trainees te informeren en werven.

Employer branding

Naast het aantrekken van nieuw personeel is het tevreden houden en betrekken van huidig personeel ook erg belangrijk. Uit het onderzoek van Mr. Work bleek dat het in 2018, naast potentiële werknemers, vooral om het versterken van de engagement van al zittende werknemers gaat. 56% van de ondervraagde bedrijven gaf aan zich het komende jaar te willen richten op het behouden van kwalitatief personeel. Een goed voorbeeld van een bedrijf dat actief en succesvol is op het gebied van employer branding is Albert Heijn. Het bedrijf heeft een apart YouTube kanaal, Facebookpagina, Instagram en Snapchat account om actief met haar medewerkers te communiceren en hen met elkaar te verbinden.

Info Support brengt door middel van een ‘Bedrijfsmusical’ een ode aan de IT-er. Om haar personeel in het zonnetje te zetten én om nieuw talent aan te trekken. Op het werken bij Albert Heijn Facebook kanaal zijn tientallen video’s te bekijken over werknemers van het bedrijf. 

Toekomst

Vorig jaar liep 4 van de 10 sollicitaties via de mobiele telefoon en met de jaarlijkse stijging van het gebruik van mobiele telefoons en de intentie van bedrijven om in te zetten op mobiel solliciteren zal dit alleen maar verder toenemen. Richt je dus ook op mobiele video’s! Ook zijn veel werknemers ergens begonnen als trainee of stagiair,  zorg ook dat je je op deze doelgroep richt, zij zijn de toekomst.

   
In opdracht van Stibbe maakte Clipforce deze promo voor trainees. Stibbe vraagt ze om mee te gaan naar Londen en kennis te maken met het bedrijf. ABN AMRO zet Augmented Reality in voor de werving van nieuw IT-talent met de introductie van The Lockdown: ‘s werelds eerste mobile AR escape room.

Kijk hier voor meer voorbeelden van recruitment video’s en neem voor het maken van een recruitment video contact met ons op!