Nieuwe video mogelijkheden zijn slechts de eerste aankondigingen van de reeks aanpassingen die Pinterest de komende tijd doorvoert om haar e-commerce te verbeteren. Het platform mist nog de essentials voor echte social media strategieën toepasbaar door marketeers, zoals Facebook en Instagram dat wel al voor elkaar hebben.

Van alle social media platformen, lijkt Pinterest het meest natuurlijk met e-commerce samen te smelten: Haar voornamelijk vrouwelijke gebruikers gebruiken het platform voor shop inspiratie en voor het vinden van nieuwe producten. Een recentelijke enquête van Cowen ontdekte dat 55% van de Pinterest gebruikers het platform gebruikt met het doel om te winkelen, wat veel meer is dan de 12% voor Facebook en Instagram.

Maar Pinterest vecht terug tegen de perceptie dat het nooit echt voldeed aan de potentie van de e-commerce. Een onderzoek van ChannelAdvisor over social media van afgelopen September ontdekte dat Pinterest het wint in sales conversie van Facebook, Twitter en Instagram.

Nieuwe middelen, zoals de nu gelanceerde ingebouwde video player, zouden Pinterest moeten helpen haar e-commerce te verbeteren.  Het zes jaar oude platform heeft recentelijke nieuwe mogelijkheden gelanceerd om clicks om te zetten in aankopen. In Juni heeft het bedrijf het gebruik van de ‘Buyable Pin’ koop knoppen op haar site uitgebreid, een visuele zoektool gelanceerd en een winkelwagenoptie uitgebracht die gebruikers toestaat om aankopen te doen van meer dan één verkoper. Deze e-commerce opties brengen haar look en functionaliteit dichter bij dat van grote online marktplaatsen zoals Amazon, dan bij social media sites zoals Facebook.

Product manager Steve Davis onthulde het nieuws van de volledig geïntegreerde videospeler in een blog post, waarbij hij vertelt dat de nieuwe video player en andere verbeteringen – waaronder gepersonaliseerde video aanbevelingen – de komende maanden op Pinterest zullen verschijnen.

Davis schreef dat Pinterest video het afgelopen jaar in totaal met 60 procent heeft zien toenemen, vooral in de categorieën workouts, interieur/huis/decoratie en haar/beauty, en hij voegde toe dat Pinterest gebruikers twee keer vaker ideeën uitprobeerden die ze gevonden hadden op het sociale netwerk wanneer er video’s bijzaten.

Pinterest’s nieuwste ontwikkeling om de video mogelijkheden te verbeteren is net als andere social media platformen; iedereen wedt flink op video. Bijvoorbeeld Facebook, die recentelijk haar nieuws feed algoritme geüpdatet heeft om video nog meer te voorrang te geven en is bezig geweest met het promoten van nieuwe live video streaming mogelijkheden. Experts zien video als een middel dat enorme groeimogelijkheden voor sociale media bedrijven verschaft.