Online videoadvertising wordt al jaren erkend als effectief middel om marketingdoelstellingen te bereiken. Uit onderzoek van IAB Europe blijkt nu dat online videoadvertising ook steeds meer erkend wordt als middel om merkbouw te realiseren en KPI’s als merkbekendheid en koopintentie te meten. De traditionele statistieken als clicks en views worden daarmee minder belangrijk.

Het onderzoek, gehouden onder 650 adverteerders, bureaus en uitgevers in 31 Europese landen, geeft inzicht in de acceptatie en ontwikkeling van online videoreclame. Uit het onderzoek blijkt dat bijna alle stakeholders een vorm van videostrategie toepassen. 90% van de ondervraagden geeft aan dat ze online videoreclame inzetten.

De desktop blijft het dominante medium. 27% van de adverteerders geeft aan dat tweederde of meer van het budget uitgaat naar desktop advertising. Slechts 2% geeft aan dat net zoveel budget uitgaat naar desktop als tablet, en 12% geeft evenveel uit aan mobiel als desktop. De verwachting hierbij is dat mobiel snel zal stijgen omdat de adverteerders hun doelgroep gedurende de hele dag willen kunnen bereiken, of op specifieke tijdstippen.

Opvallend is dat video steeds meer gezien wordt als middel in content marketing en storytelling. Hiermee verschuiven adverteerder hun focus van standaard statistieken naar merk KPI’s. Meer dan tweederde van de adverteerders (78%) en bureaus (84%) hanteert het verhogen van de merkbekendheid als doelstelling voor hun online videocampagne en tweederde gebruikt deze KPI als effectiviteitsmaatstaf om het resultaat van de campagne te evalueren. Opvallend is dat uitgevers nog steeds meer focussen op clicks.

Daarnaast toont het onderzoek aan dat cross-screen planning nog steeds de standaard is. 82% van de adverteerders en 88% van de bureaus geeft aan dat online video naast televisieadvertenties wordt ingezet. Maar hierbij is een trend te zien richting online video. Budgets van televisieadvertenties worden meer en meer uitgegeven aan online video.