Welke interactieve elementen kun je toevoegen aan online video om een goede call to action te bereiken? De meeste van deze elementen zijn niet beschikbaar op video-platforms als YouTube of Vimeo, al helemaal niet zonder een betaalde account. Maar ze bestaan wel en kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren aan de conversie van online video op je eigen website.
Zeven mogelijke interactieve elementen waarmee je een call to action kunt toevoegen aan online video op je eigen website:
1. Branded player
Video’s op je eigen website kun je weergeven in een branded player, dus in de huisstijl van je organisatie. Het is zelfs mogelijk om deze branding over te nemen als de video embedded wordt weergegeven op andere sites. Zo heeft Bavaria een video player die op de eigen site geen logo weergeeft, maar dat wel doet als video’s worden overgenomen op andere sites.
Ook niet onbelangrijk aan een online video player is dat deze geschikt is voor alle devices en besturingssystemen. Het grootste voordeel van video-players is dat ze een hoop interactieve elementen mogelijk maken die video-platforms als YouTube of Vimeo niet bieden.
2. Suggesties
Wat veel mensen niet weten, is dat de kans groot is dat er, op platforms als YouTube, na je bedrijfsvideo een filmpje van je concurrent naar voren wordt geschoven als suggestie om verder te kijken.
Wie een video aanbiedt op zijn eigen website, kan natuurlijk zelf bepalen welke suggesties er worden gedaan. Het voordeel daarvan is niet alleen dat de kijker niet in de armen van een concurrent wordt gedreven, maar ook dat je de klant op een logische manier door een stroom van informatie kunt leiden – bijvoorbeeld van eerste kennismaking naar leadgeneratie. Je kunt die suggesties helemaal personaliseren, aan de hand van tags en gebruikersgegevens.
Bijvoorbeeld: een supermarkt produceert kookvideo’s, waarin de speciale producten uit de winkel worden gebruikt. Het is logisch om kijkers na het filmpje van het voorgerecht de suggestie te geven om de video van het hoofdgerecht en het bijbehorende nagerecht te bekijken.
3. Doorklikken
Weer even terug naar die kookvideo: hoe gemakkelijk zou het zijn om de producten die worden gebruikt tijdens het koken meteen door de kijker kunnen worden toegevoegd aan het winkelmandje? En wat betekent dat voor de conversie van een video?
Doorklikken is een van de meest simpele, maar doeltreffende manieren om een call to actionop te nemen in je corporate video. Linkjes kunnen op elk moment van de video worden toegevoegd en verwijzen naar een landing page, maar ook bijvoorbeeld een download van een rapport.
4. Formulieren
Een iets geavanceerdere vorm van interactie binnen een video is het integreren van formulieren. Door bijvoorbeeld aan het eind van een video een veld op te nemen waarin de kijker zijn gegevens kan achterlaten voor meer informatie, vergroot je de kans dat een video leidt tot een contactmoment.
Een uitgebreidere variant van formulieren in video’s wordt vaak toegepast binnen e-learning. Kijkers kunnen vooraf een formulier invullen dat hun kennisniveau toetst en na afloop krijgen ze opnieuw een vergelijkbare toets. Hiermee is eenvoudig te meten of ze iets van de video hebben opgestoken. En ook hier geldt dat de integratie van het formulier in het scherm de kans vergroot dat ze de gevraagde gegevens daadwerkelijk zullen invullen.
5. Interactie in live-video
Live-streaming wordt steeds vaker gebruikt voor interne communicatie: denk aan een bedrijfsupdate van de CEO vanuit het hoofdkantoor die via online video live wordt gedeeld met medewerkers over de hele wereld – zogeheten all-hands-video’s.
Ook hier kunnen interactieve elementen worden toegevoegd, zoals de mogelijkheid om vragen te stellen aan de presentator. Vaak worden deze video’s echter plenair bekeken, in een centrale locatie van een kantoor. Maar ook in dat geval is er een simpele oplossing om elke medewerker de kans te geven om vragen te stellen, via een webapplicatie op de smartphone of tablet.
6. Hoofdstukken
Met name voor de wat langere video’s kan het nuttig zijn om een indeling te maken in hoofdstukken. Kijkers kunnen zo gemakkelijker navigeren door de video en meteen doorklikken naar de onderdelen die voor hen relevant zijn. Dat is een wezenlijk andere manier van online video kijken dan passief het hele stuk afkijken en hopen dat de informatie die je zoekt ook voorbij komt. Kijkers krijgen zelf het heft in handen om die informatie die ze zoeken tot zich te nemen.
7. Social media
Dat je een video kunt delen via Twitter, Facebook en andere social media is inmiddels wel bekend; maar wat weinig mensen weten, is dat je ook een deel van een video kunt delen met je volgers. Dat geldt niet alleen voor video’s die zijn ingedeeld in hoofdstukken, maar ook voor doorlopende video’s.
Het voordeel: kijkers zullen eerder een video die ze op een specifiek moment kunnen laten beginnen. Denk aan een TEDx-presenatie, waar een inspirerende quote in voorkomt die je graag wilt delen: je kunt deze video dan delen vanaf het moment van de quote.
Video lijkt bij uitstek een middel om een boodschap over de bühne te krijgen (en is dat ook), maar daarbij wordt vaak uit het oog verloren wat het doel is – kijkers ertoe aanzetten om contact op te nemen, iets te leren of zelfs rechtstreeks een product te kopen. Aan video kun je alle soorten interactie toevoegen die ook geschikt zijn voor een platte website, alleen zijn we dat nog niet zo gewend. TV was immers ook alleen een zendmedium.
Maar zoals websites in de afgelopen jaren veel interactiever zijn geworden, zal dat ook opgaan voor online video, wat een grote bijdrage kan leveren aan de verdere groei en effectiviteit van het medium.
Bron: Emerce