7417451300_157e869587

Nederlanders zitten met de hoogste internetsnelheden op Netflix, iets meer dan 3 Mbps gemiddeld. Op thuismarkt Amerika scoort het bedrijf bedroevend. Alleen in Mexico en Ierland is het internet nog langzamer dan in Amerika.

Het is de eerste keer dat Nederland is opgenomen in de ISP Speed Index van de online videotheek en direct wordt de nummer een-positie bereikt. Dat is niet vreemd, aangezien de gemiddelde bandbreedte per huishouden hier tot de hoogste ter wereld behoren.

Netflix publiceert deze lijst regelmatig om de kwaliteit van binnenkomende verbindingen aan te geven. Voor consumenten kunnen dit soort historische overzichten een reden zijn om wel of niet voor een bepaalde internetprovider te kiezen.

In Nederland, bijvoorbeeld, zitten klanten van kabelbedrijf Caiway goed. Zij gebruiken Netflix gemiddeld met een doorvoersnelheid van 3,58 Mbps. Dat is een fractie minder dan Amerika’s topper Google Fiber. De internetprovider van Google, beschikbaar in vier steden en buurten, heeft gemiddeld 3,59 Mbps op de klok staan. Hoewel die Fiberlijnen aanzienlijk meer aankunnen, lijkt meer niet nodig vanwege de gebruikte compressietechnieken.

Deze cijfers laten ook zien dat Nederland noch de Scandinavische landen echte breedlanden zijn. Een gemiddelde van drie à vier megabit per seconde valt in het niets bij de tientallen Mbps die landelijk mogelijk zijn.

Foto: shardayyy (cc)