YouTube, Uitzending Gemist en Facebook zijn de populairste gratis sites/apps voor online video’s.
Negen van de tien Nederlanders tussen de 14-65 jaar die online video kijken doen dit op primetime, zowel doordeweeks als in het weekend. Met name jongeren kijken veel tussen 18.00 en 22.00 uur. Voor ruim de helft van de Nederlanders is het kijken naar online video op primetime een exclusieve activiteit. Vier van de tien combineren het met tv-kijken.
Online video is hiermee complementair aan het reguliere televisie kijken op primetime, zo concluderen Sanoma/SBS in een onderzoek dat ze lieten uitvoeren door Motivaction. De meeste online video’s worden thuis bekeken op pc of laptop en doorgaans alleen. Een kwart kijkt wel eens met partner en ongeveer één van de zeven met de kinderen.
YouTube
Is de meest bezochte gratis site/app voor online video’s, gevolgd door Uitzending Gemist en Facebook. De meest gebruikte betaalde online videodiensten zijn Netflix, RTLXL en UPC.
Mannen en jongeren
Gemiddeld kijkt men twaalf online video’s per week. De meeste worden helemaal afgekeken. Mannen kijken gemiddeld meer online video’s dan vrouwen, met name in de leeftijdscategorie 25-34 jaar. Ook geldt: hoe jonger men is, hoe meer men kijkt.
Humor, muziek, film
Er is een samenhang tussen waarom men kijkt en wat men kijkt. Filmpjes moeten vooral leuk en ontspannend zijn. De meeste video’s die men kijkt duren maximaal twintig minuten. Video’s die langer duren zijn film & animatie en sport. ‘Veelkijkers’ houden het meest van films, muziek en tv-series. Mensen die minder dan gemiddeld kijken, hebben meer interesse in lezen, koken en gezondheid.
Actie
Na het zien van een video gaat men vaak op zoek naar aanvullende informatie. Jongeren tot 34 jaar doen dit meer dan gemiddeld. Ook gaat men relatief vaak op zoek naar de prijs van een product. Voor mensen die productvideo’s kijken, is dit een belangrijke factor bij het aanschaffen. Een minderheid van de Nederlanders (10%) betaalt voor online video. Betalen voor een abonnement, pakket/bundel of ad hoc komt ongeveer even vaak voor. In de groep betalers vallen gemiddeld meer mannen en jongeren in de leeftijd 25-34 jaar. Zij zijn vaak kapitaalkrachtiger.
Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd in twee fasen. In het eerste deel is respondenten gevraagd om op een doordeweekse en een weekenddag alle bekeken online video’s in te voeren (daadwerkelijk gedrag). Het tweede deel van het onderzoek bestond uit vragen om het onderwerp online video verder uit te diepen (uitgevraagd gedrag). Aan het eerste deel van het onderzoek hebben 1.339 respondenten meegedaan. Zij hebben in totaal 4.274 online video’s ingevoerd. Van de 1.339 deelnemers hebben 1.083 respondenten het tweede deel van de vragenlijst ingevuld. Al het onderzoek is online afgenomen onder consumenten uit het StemPunt-panel van Motivaction in de leeftijd 14-65 jaar.
Bron: Adformatie.nl