Video’s hosten op een eigen YouTube kanaal, embedden in je website, posten op Facebook of een eigen videoplatform beginnen. Er zijn vele opties om videocontent te verspreiden, maar welke is nu de juiste? En wat levert de meeste views en traffic op? Naast YouTube links is native video de afgelopen jaren sterk toegenomen. In dit artikel bespreken we de verschillende opties om video’s te verspreiden en de voor-en nadelen van Native video.
Feiten en cijfers
Newcom Research & Consulting publiceerde in januari van dit jaar (2018) cijfers over de grootste (sociale video) platformen. Hieronder de top 5 aantal actieve gebruikers in Nederland:
- WhatsApp – 11,5 miljoen
- Facebook – 10,8 miljoen
- YouTube – 8 miljoen
- LinkedIn – 4,4 miljoen
- Instagram 4,1 miljoen
Op al deze platformen in het mogelijk om video’s native te delen. Native video is video die wordt geüpload naar of gemaakt op sociale netwerken en wordt afgespeeld in de feed, in tegenstelling tot links naar video’s die worden gehost op andere sites. Native video-indelingen zijn specifiek voor elk sociaal platform en zijn ontworpen om video-engagement (dat wil zeggen het aantal weergaven), ontdekking en distributie te maximaliseren. (Wikipedia)
Koploper WhatsApp en nummer 5, Instagram, vallen onder het grootse Facebook imperium. Dit is ook de reden dat bepaalde video features binnen de apps hetzelfde zijn en er een goede uitwisseling mogelijk is tussen video’s. Zo is het sinds kort mogelijk om je Instagram Stories te delen via WhatsApp. Op deze manier kunnen er nog meer mensen bereikt worden met video.
Facebook was een van de eerste platformen die zich richtte op Native video. 92% van de video’s die gepubliceerd worden op Facebook zijn Native video’s. Quintly* doet ieder jaar uitgebreid onderzoek naar Facebook video’s. Een greep uit hun laatste en belangrijkste ontdekkingen:
Facebook-native video’s ontvingen gemiddeld 530% meer reacties dan YouTube-video’s. De gemiddelde interactiesnelheid voor native video van Facebook was gemiddeld 168% hoger dan YouTube. De piek voor de geanalyseerde periode was in juli toen video’s met Facebook-native video een 304% hogere interactie hadden dan YouTube-video’s. Het meest gebruikte videoformaat qua berichten zijn Facebook-native video’s met een indrukwekkend aandeel van 89% (6.712.181 berichten). Het op een na meest gebruikte formaat is Youtube met 8% (574.240 berichten). Vimeo maakt slechts een fractie uit van 0,15% (11,549 berichten) terwijl alle andere video-indelingen 4% uitmaken (278,690 berichten).
*Quintly analyseerde voor dit onderzoek 187.000 Facebookpagina’s en meer dan 7,5 miljoen berichten werden gescreend in de periode van januari 2017 tot juli 2017.
Ondanks het afnemende succes van YouTube video’s op Facebook is het nog steeds een heel belangrijk videoplatform. YouTube heeft meer dan een miljard gebruikers wereldwijd. Dat is bijna een derde van alle mensen die internet gebruiken. Niet alleen vloggers, maar ook merken, artiesten, politieke partijen en televisiezenders hebben hun eigen YouTube kanaal waarop ze dagelijks video’s plaatsen. De doelgroep die ze willen bereiken is in dit geval de YouTube kijker, niet zozeer de Facebook bezoeker. Natuurlijk kan het wel zo zijn dat ze de video op beiden platformen verspreiden. In dat geval is er vaak wel sprake van twee versies van de video. Hier komen we later, in de conclusie, uitgebreider op terug.
Tot slot is LinkedIn de afgelopen tijd bezig geweest met een inhaalslag op het gebied van video en native video. Sinds augustus vorig jaar (2017) is het pas mogelijk om native video’s te plaatsen op het zakelijke platform. Onlangs, april 2018, rolde het tevens een native sponsored video functie uit. Hiermee kunnen bedrijven gerichter adverteren en in-feed extra informatie toevoegen aan hun video’s.
Voor- en nadelen
Er zitten voor- en nadelen aan ieder platform met native en niet-native video’s. Wanneer een video op YouTube of Facebook geplaatst wordt, is deze door iedereen, wereldwijd, te vinden, bekijken en eenvoudig met anderen te delen. Bovendien zien deze platformen er over het algemeen mooi en strak uit, zijn ze simpel in gebruik en kunnen ze op vrijwel elk scherm benaderd worden. Een groot nadeel echter van YouTube is dat het platform je niet in staat stelt de kijkers van je video nader te identificeren en te onderzoeken. Je leert zo niets over wie je kijkers zijn, wat ze leuk vinden en wat ze graag van je zien. Dit soort informatie is iets makkelijker te verkrijgen door platforms als Facebook en LinkedIn, mits kijkers de video liken of er een reactie op geven. LinkedIn geeft informatie over bij welk bedrijf kijkers van je video werken en wat voor functie ze daar hebben. Maar je bent in alle gevallen geen eigenaar van de data en niet in staat je kijkers direct te benaderen.
Een eigen video platform?
Dit laatste punt zorgt ervoor dat sommige merken en bedrijven ervoor kiezen een eigen, individueel videoplatform op te zetten om hun video’s te verspreiden. Zo begon Albert Heijn zijn eigen platform Appie Today, Linda startte LINDA.tv en een wat onbekender voorbeeld is het dierenvoeding bedrijf Prins Pet Foods, dat zijn eigen educatieve videoplatform Edupet en lifestyle videoplatform Lifestyle for Pets heeft opgezet. Voordeel van een eigen platform is dat alle kijkersinformatie in een eigen database verzameld wordt. Zo’n database is dus handig om je doelgroep te analyseren en direct te benaderen, maar je kunt ook potentiële sponsoren en partners inzicht geven in het kijkgedrag van hùn doelgroep.
Conclusie
Er zijn dus vele mogelijkheden als het gaat over het verspreiden van video’s. Wanneer ervoor gekozen wordt breed in te zetten en video’s via verschillende kanalen te verspreiden, doe dan goed onderzoek naar de verschillende resultaten en doelgroepen per kanaal. Maak ook verschillende versies van één video. Zodat elke video zo goed mogelijk bekeken word op ieder kanaal. Maak bijvoorbeeld vierkante video’s voor op Facebook, kortere versies voor op Instagram en een langere landscape (16:9) versie voor op YouTube en je eigen website. Informatie over je doelgroep en vanaf wat voor apparaat ze je content bekijken is hierbij ook van belang. Een verticale versie kan namelijk juist weer beter zijn op YouTube wanneer mensen kijken via de YouTube app op hun mobiele telefoon.