Mobile wordt snel het belangrijkste platform voor bezoekers en producenten van online video.

Gangnam Style van Psy is al een tijdje veruit de meest bekeken videoclip op Youtube met ruim 2 miljard views…op een totale wereldbevolking van ruim 7 miljard. Ok, er zijn er die deze clip misschien wel 50 keer gezien hebben, maar het blijft indrukwekkend. Van al deze views is meer dan 35% vertoond op een mobiel apparaat. 40% van alle YouTube traffic loopt inmiddels al via mobiele kanalen : 1 miljard views per dag, 6 miljard uur per maand en  dat is dan weer 20% van al (!) het mobiele verkeer. En het groeit nog iedere dag, dit jaar alweer +13% ten opzichte van 2013.

Waanzinnige statistieken, maar ook hier draait het weer om de juiste content op de juiste plek onder de beste condities. Dit wordt onderstreept door het feit dat na entertainment  (muziek clips en films) niet de duurbetaalde reclame clips de meest bekeken video’s op YouTube zijn maar eerder de duidelijk ‘authentieke’  film- en nieuws fragmenten van amateurs of reporters, die een juiste en eerlijk sentiment weergeven of die gewoon op de juiste tijd op de juiste plek waren. De Zapruder amateur film van de moord op J.F. Kennedy is waarschijnlijk wel het beroemdste voorbeeld van ‘citizen journalism’. In de USA maken de grote nieuwsgiganten ook al jaren dankbaar gebruik van amateurbeelden.

Op de vierde plek in de meest bekeken video’s (dus ver  boven Rihanna of Beonce !) aller tijden op YouTube staat bijvoorbeeld een amateuristisch filmpje van twee broertjes waarvan de een de ander in zijn vinger bijt: hilarisch en al meer dan 700 (!) miljoen keer bekeken. Nieuwsfragmenten over de tragische gebeurtenissen in het Midden-Oosten zorgen voor nieuwe records in de diverse YouTube channels. Temeer doordat de strijdende partijen aktief gebruik maken van dit medium om hun standpunten te communiceren met een escalatie van steeds weer meer schokkende beelden.

Iedere seconde wordt er ruim 1,5 uur aan nieuw materiaal aan YouTube toegevoegd en die komt ook in toenemende mate bij meer dan 30% van de mobiele YouTube bezoekers vandaan. Via de YouTube App, – site of door aanmelding bij een channel van een Multi-Channel Network (MCN) kan iedereen met een smartphone via het advertentie revenue-sharing model immers mee verdienen naarmate zijn/haar video vaker bekeken wordt. YouTube biedt met haar ecosysteem van MCN’s een aantrekkelijke omgeving met meer dan 6000 thematische Channels en een toegewijd publiek bestaande uit abonnees van deze Channels, zoals MakerStudio met 4,5 miljard views aan 340 miljoen abonnees en Vevo (muziek en TV video) met alleen in NL al ruim 3 miljoen abonnees in 22 Channels in de Top100 van YouTube, waarvan 50% via een mobiel apparaat.

Het mobiele beeldmateriaal is vandaag de dag zeker voldoende van kwaliteit: het is eerder een kwestie van verzamelen, screenen en redactie…Maar wie neemt de eerste stap om deze enorm berg aan informatie te verwerken en echt commercieel te exploiteren ?

Vanuit ons eigen land is Zoomin erg succesvol als wereldwijd nieuwsleverancier en MCN met ruim 34 channels, 308 miljoen views per maand en 400 nieuwe video’s in 16 talen per dag, bestaande uit de content van de eigen newsdesk aangevuld met materiaal van vooraf geaccrediteerde freelance reporters. De kwaliteit van het materiaal en berichtgeving staat voorop.  Maar natuurlijk neemt ook Zoomin de stap richting het mobiele kanaal met o.a. de Zive-app (live ‘onbewerkt’ videomateriaal) en concrete plannen om amateur beelden op te gaan nemen, ondesteund met o.a. technologie om ‘user generated content’  eerst automatisch te screenen. Andere content leveranciers zoals RTL  en Reuters nemen waarschijnlijk spoedig ook stappen in deze richting of hebben deze allang genomen.

Kortom:  mobiele gebruikers zorgen er niet alleen voor dat online video een van de meest effectieve en snelst groeiende media aan het worden is maar ze dragen ook nog eens bij aan de broodnodige explosie van beschikbare inventory. De belangrijkste reporters en producenten van morgen en hun publiek lopen waarschijnlijk gewoon naast u op straat..

Bron: Adfromatie.nl