Mobiele TV Nederland begint dit jaar eindelijk met mobiele uitzendingen voor tablet en smartphone. Hiervoor gebruikt het Nederlandse bedrijf de frequenties voor DAB.

Mobiele TV Nederland van Ronald Haanstra presenteerde zijn plannen jaren geleden al op congressen, en heeft al sinds 2009 de uitzendvergunning van zogenoemde T-DMB gebruikte frequenties, maar die is niet benut.

Volgens TotaalTV zijn inmiddels testuitzendingen begonnen, waarbij ongecodeerd de publieke zenders Nederland 1, Nederland 3 en een compilatiekanaal onder de naam Het Beste van SBS worden aangeboden naast enkele radiozenders. Tegen betaling wordt straks ook Fox Sports aangeboden.

De organisatie is inmiddels uitgebreid: in het bestuur zit onder meer oud-deejay Erik de Zwart en in De Raad van Advies Laurens-Jan Brinkhorst
 en Gerrit-Jan Wolffensperger
.

Voor ontvangst op tablet en smartphone is een speciale connector nodig, de Tivizen. Zowel iOS als Android wordt ondersteund. Ook de Galaxy S DMB 5.0 van Samsung en de tablet Identity 301 van Enspert zijn geschikt voor de dienst. De commerciële lancering behelst in de eerste fase de Randstad, Maastricht en Eindhoven. Later volgt  een volledig landelijk – ook indoor – dekkend netwerk.

MTVNL wilde in 2009 ook speciaal ontwikkelde programma’s uitzenden, gericht op kijkers met een bovenmatige interesse voor mobiele televisie, zoals jongeren en forensen. Daar is nu weinig meer van terug te vinden.

Het is de vraag of er veel belangstelling voor zal zijn. KPN introduceerde in 2008 al eens mobiele televisie voor een beperkt aantal toestellen, maar de belangstelling viel tegen en KPN trok in juni 2011 de stekker uit MobielTV. Wel kan nog altijd Digitenne worden ontvangen op tablets met speciale antennes.

bron: Emerce