Het aantal telefoons met mobiel internet is begin dit jaar gestegen tot 10,5 miljoen. Nederlanders zijn aanmerkelijk meer data gaan verstoken via hun mobiel. Ze laten sms vallen als een baksteen.

Dat blijkt uit marktcijfers over het eerste kwartaal van 2013 die Autoriteit Consument & Markt vandaag publiceerde.

“Met 268.000 nieuwe aansluitingen in dit kwartaal komt de meeste groei op deze markt uit mobiele abonnementen met toegang tot internet. Het aantal abonnementen met mobiel breedband is gegroeid naar 10,5 miljoen. Er wordt 58 procent meer data gebruikt; 7,2 petabyte in het eerste kwartaal van 2013 ten opzichte van 4,6 petabyte in dezelfde periode het jaar ervoor.”

We zijn iets minder gaan bellen, minus 1 procent, en significant minder gaan sms’en. Het aantal berichten daalde met 36 procent, van 2,3 miljard naar 1,4 miljard. Dat is een probleem voor mobiele operators zijn verliezen steeds meer de greep op de mobiele beller. Enkel voor dataconnecties onderweg is de operator echt nodig. Alle andere diensten zijn ook bij over the top-spelers (OTT) te vinden en zijn staan daarom vaak als apps prominent op het openingsscherm van veel smartphones.