Vanaf vandaag begint Facebook met het testen van de mogelijkheid om live video’s te delen op Facebook. Eerder was dit alleen mogelijk via Facebook Mentions, een app die slechts door bekende personen gebruikt kan worden. Met het livestreamen gaat Facebook Twitter achterna, waar streaming apps als Meerkat en Periscope al grote hits zijn.

Livestreamen binnen video wordt steeds populairder, en ook Facebook wil mee met de trend. Daarom komt Facebook met Facebook Live Video. Het videostreamen speelde zich tot nu toe voornamelijk op Twitter af, de eigenaar van de apps Periscope en Meerkat. Periscope meldde afgelopen Augustus al dat zij in 4,5 maand meer dan tien miljoen gebruikers had.

Anders dan Twitter gaat Facebook geen gebruik maken van externe applicaties, maar maakt het livestreamen mogelijk via Facebook zelf. Dit zal zeker zorgen dat meer mensen de functie zullen proberen. Livestreamen via Twitter werd door grote merken al als marketingkans gezien. Taco Bell en MasterCard hebben er bijvoorbeeld al regelmatig gebruik van gemaakt.

Eerder sprak Ronald C. Pruett, hoofd adviseur van Roker Lab, een bedrijf dat zich volledig richt op het analyseren van livestreams via Periscope, over het fenomeen livestreamen: “Livestreamen is de missende link tussen televisie en sociale media. Het is eng omdat het dynamisch is, het is niet statisch maar bereikt wereldwijd publiek met een momentopname.”

Waar je ook bent, binnenkort is het voor iedereen mogelijk te delen wat je op dat moment meemaakt, waar je ook bent. Dat dit invloed gaat hebben op marketingconcepten en video content zal dan ook duidelijk zijn. Facebook beschrijft de functie als “de mogelijkheid om om de mensen om wie je geeft te laten zien wat je aan het doen bent – of je nou een nieuwe plek bezoekt, je favoriete recept kookt, of gewoon wat gedachtes wil delen. Waar je ook bent, live brengt je vrienden en familie naast je om samen te ervaring wat er bezig is.”

Om een live video te delen, klik je op status update en selecteer je het Live Video icoontje. Je kan een snelle beschrijving toevoegen en het publiek kiezen waarmee je de update wil delen voordat je live gaat. Tijdens het uitzenden zie je het aantal live kijkers, de namen van vrienden die instappen en een overzicht van de reacties. Wanneer je de uitzending stopt, wordt hij bewaard op je tijdlijn zoals elke andere video, die je kan verwijderen of kan bewaren voor je vrienden die het later kunnen bekijken.

Je komt de live video’s van je vrienden en publieke figuren tegen in de Nieuws Feed. Terwijl je een live video bekijkt, kan je de Abonneer knop aanblikken en notificaties ontvangen de volgende keer dat de livestreamer online gaat.

De streamingfunctie wordt nu getest bij een aantal mensen in de VS op iPhones, maar zal binnenkort voor het grote publiek beschikbaar zijn.