Facebook 

 The Wall Street Journal onthulde dat Facebook contracten ondertekend heeft met 140 atleten, celebrities en media bedrijven om video’s te maken voor Facebook Live, wat YouTube laat vechten voor kijker en influencer aandacht.

Want voor het eerst laat Facebook ‘echte mensen’ evenementen aanbevelingen doen in 10 Amerikaanse steden. Hiervoor deed het bedrijf aanbevelingen van evenementen door middel van de interesses en vrienden van de gebruiker, wat niet echt behulpzaam is wanneer men zijn of haar comfort zone verlaten wil.

Curatoren zullen de top art shows, festivals, foodevents, muziek, sport, educatie en meer in de buurt verzorgen. Simpelweg is het een “dingen om in de stad te doen” gids, wat precies in de top van de lijst met opkomende evenementen te vinden is.

Bovendien krijgen “zeer betrokken evenement gebruikers” een push notificatie wanneer nieuwe evenementen verschijnen zodat ze kunnen beginnen met plannen van het uitgaan met hun vrienden.

Hoewel het een simpele manier is om dingen te vinden om te gaan doen voor de ietwat luie mens, zorgt het wel voor kritiek op de manier waarop Facebook evenementen kiest. Als een opmerking van oplettendheid, zegt Facebook dan ook dat ze geen politieke of religieuze evenementen zullen toevoegen. Waarschijnlijk een goed idee, na alle heisa die al geweest is over hun trending verhalen.

De functie wordt nu gelanceerd in Boston, Chicago, Dallas, Houston, Los Angeles, Miami, New York City, San Francisco, Seattle en D.C.. Het is voorlopig nog alleen voor iOS, maar waarschijnlijk komt Android zeer binnenkort. Wanneer de functie naar het buitenland zal komen is nog niet bekend.

YouTube

Een paar dagen na deze aankondiging van Facebook, kwam YouTube ook met ontwikkelingen op het gebied van live video. YouTube mag dan wel de eerste geweest zijn in de online video wereld, maar terwijl het digitale ecosysteem explodeert, loopt het online video platform achter op de nieuwste trend; live video.

Vorige week kondigde YouTube tijdens haar keynote op VidCon, de jaarlijkse conferentie voor online video makers, aan dat ze een grote stap hebben genomen om verder de concurrentie met Facebook en Twitter’s Periscoop aan te gaan. Kurt Wilms, de product leider van YouTube, herinnerde het publiek eraan dat YouTube al in het livestream spel zat voor haar concurrenten. “We’ve been offering livestreaming since before it was cool,” sprak hij.

Maar hoewel Wilms aantoonde dat twee grote evenementen in de laatste vijf jaar via YouTube gelivestreamed zijn, namelijk de Royal Wedding in 2011 en Felix Baumgartner’s “Space Jump” in 2012, is het een feit dat het grote online video platform achter geraakt is.

Wilms vertelde dat YouTube een livestream component toevoegt aan de mobiele app, wat het gemakkelijker moet maken voor ‘creators’ om live video te screamen, in de essentie werkt het op dezelfde manier als dat Periscoop en Facebook Live werken. “We hebben een capture knop gemaakt vorig jaar om ‘on the go’ creatie makkelijker dan ooit te maken, en binnenkort geeft het de optie om uit te zenden wat live gezien wordt,” zei Wilms.

AD4C3F7D-1231-4FBD-9A5F-DC4857B990A1

Wilms wees erop dat YouTube nog steeds een enorm publiek heeft wanneer er iets gelivestreamd wordt, hoewel het meestal voor geplande evenementen is, zoals een 360 graden livestream tijdens Coachella wat meer dan 21 miljoen kijkers had.

YouTube heeft extreem veel en loyale gebruikers aan haar zijde terwijl het haar live bereik uitgebreid. Maar om zeker te zijn, voegt het ook een mobiele notificatie toe om fans te waarschuwen wanneer hun favoriete maker aan het streamen is.

Tumblr

Yahoo’s Tumblr doet sinds deze week ook mee aan de live video race, maar hun doel is om naast apps als YouTube, YouNow en anderen te werken.

Bron: Adweek.com & thenextweb.com