Live video duikt plotseling overal op. Nadat we vorig jaar al via applicaties als Meerkat en Periscope live video leerden kennen op Twitter, zien we tegenwoordig ook op Facebook regelmatig live video voorbij komen. Websites met alleen maar live video content over een bepaald onderwerp, met name op gebied van sport en eten, vinden ook steeds meer hun weg in het medialandschap. Maar hoe zet je deze nieuwe video vorm effectief in voor je bedrijf?

De reden van de populariteit? Facebook zegt dat mensen maar liefst drie keer langer naar Live Video kijken dan naar ‘gewone’ video’s. Dit succes ligt volgens Zuckerberg in de kracht van de content: “Live video is een manier voor mensen om meer authentieke en intieme ervaringen uit hun leven te delen”. Ook wordt de populariteit van live video op Facebook verklaard door de voorkeur die er aan live video gegeven wordt in het algoritme.

Live video verschijnt bijna altijd bovenin de tijdlijn, want ook een platform dat alleen de ‘beste’ content laat zien, vindt live video relevant. De populariteit is ook in de zakelijke markt te zien: Maar liefst 44 procent van de bedrijven heeft het streamen van live video de afgelopen twaalf maanden geprobeerd, volgens Brandlive en 20 procent van de bedrijven is het van plan te komende maanden te gebruiken.

Hoewel live video streaming niet een nieuwe uitvinding is, bereikt het toch een nieuw hoogtepunt door de grote beschikbaarheid van slimme apparaten, gecombineerd met de integratie met veel gebruikte sociale media platformen. Apps zoals Meerkat zagen het afgelopen jaar een groei in gebruik. Samen met Meerkat kwam ook Periscope op, beide gekoppeld aan Twitter. Begrijpelijk, want Twitter is een platform dat altijd gebruik gemaakt heeft van berichtgeving in ‘realtime’. Toch kwam het geleidelijk ook op Facebook te voorschijn. En inmiddels is het voor alle gebruikers beschikbaar.

Ook Instagram probeert in de ‘live’ ervaring te stappen, al is het in een geheel andere vorm. De meer visueel ingestelde app biedt video ‘collecties’ aan; video’s en foto’s die door Instagram gebruikers samengesteld worden door het gebruik van een bepaalde hashtag op bijvoorbeeld een evenement. De functie is perfect voor het ontdekken van nieuwe en spannende content – maar de video’s zijn niet live.

Zelfs met alle concurrentie blijft YouTube de koning van de video content. In Maart 2015 herlanceerde het hosting platform haar live streaming functie, met vernieuwde focus op e-sports en gaming. Daarnaast wordt er gezegd dat de site een app aan het ontwikkelen is dat vergelijkbaar is aan Periscope.

Dit klinkt natuurlijk hartstikke mooi, een nieuwe contentvorm dat succesvol is en geprefereerd wordt door sociale media! Maar waar moet je rekening mee houden wanneer je zelf gebruik wil maken van live video? En op welke manier kan je het succesvol inzetten voor jouw bedrijf?

Allereerst een aantal voorbeelden van live video content.

Deel live een event

Door het delen van live events met je publiek kan het publiek zich meer verbonden voelen met je bedrijf of industrie. De truc is hier om niet alleen het evenement te laten zien, maar gebruikers er deel van uit te laten maken: Ontwikkel verhalen voor je kijkers. Als je slechts laat zien wat er gebeurt op een locatie, zijn kijkers sneller geneigd verveeld te raken en de stream uitschakelen. Kies er daarom voor om ze rond te leiden bij het evenement. Zorg dat je de ogen en oren van je publiek bent. Een extra mogelijkheid is ook de reacties mee te nemen; reageer erop of vraag wat ze willen zien of wie ze willen ontmoeten.

Host Interviews

Maak korte live interviews met werknemers en klanten om voor meer engagementte zorgen. Deze interviews laten alleen niet de menselijke kant van je bedrijf zien, maar bieden ook persoonlijke ideeën en meningen aan. Ook hierbij is het weer mogelijk de kijkers te betrekken door middel van de reacties die zij geven. Je kan kijkers om hun mening vragen, of het publiek vragen laten stellen.

Veel techsites, zoals Mashable, laten wekelijks discussies en evenementen zien over dezelfde onderwerpen in dezelfde stijl als verder op hun site te vinden is.

Laat zien hoe je een product ontwikkelt

Je publiek kan meestal niet zien hoe je product of dienst ontwikkeld wordt. Met live video kan je ze laten zien hoe een product vanaf het concept tot aan de laatste stappen gemaakt wordt. Het is een goede manier om je publiek een glimp te laten zien van wat er betrokken is bij het bouwen van je merk.

Geef een kijkje achter de schermen

Een andere manier om live streamen te gebruiken is door ze iets achter de schermen te laten zien wat ze anders nooit hadden kunnen zien. Het NBC news Los Angeles gaf bijvoorbeeld een rondleiding vlak voordat het 11 uur nieuws begon. Zo krijgt het publiek een leuk kijkje in de keuken van het bedrijf.

Product Training

De meeste mensen zijn gretige leerlingen wanneer ze de content interessant vinden. Gebruik dit in je voordeel door de plek te worden waar je publiek naartoe gaan voor een specifiek onderwerp. Dit kan natuurlijk ook in webinar vorm, waarbij de content zowel live aangeboden wordt als achteraf terug te kijken is. Of bespreek wekelijks live een bepaald onderwerp, waarbij de kijkers live vragen kunnen stellen.

Negen punten om mee te nemen wanneer je live stream wil overwegen.

Het streamen van live video’s voor je consumenten kan misschien leuk klinken – maar er komt natuurlijk wel wat bij kijken. Voordat je begint aan het uitvoeren van de strategie, is het eerste dat een bedrijf zou moeten doen het kijken naar hun doelstellingen om zeker te zijn dat deze tactiek past bij wat ze willen bereiken. Hier zijn een aantal vragen die je jezelf moet stellen voordat je live video streamen aan je digitale marketingcampagne toevoegt:

  • Wat probeer je te bereiken met video live streaming? Hoe is het verbonden met je bedrijfsdoelstellingen?
  • Wat is je doelgroep? Wat voor soort video kijken zij? Op welke platformen zijn zij actief?
  • Ga je zelf video’s streamen, of een bedrijf er voor inhuren?
  • Gaat het uitzenden budget kosten? En wanneer dit het geval is, hoeveel?
  • Waar ga je de content hosten? (mobiele app, sociale media, blog)? Wil je het bewaren dat het later teruggekeken kan worden?
  • Wat voor soort uitzending wil je ontwikkelen (bedrijfscultuur, achter de schermen, how to, etc.)?
  • Met welke resultaten is het een succesvolle live streaming campagne?
  • Hoe lang zal de campagne lopen?

Kortom, live video biedt eindeloze mogelijkheden om te verbinden met je publiek. Houd in gedachte dat je sommige ideeën kan combineren om iets unieks te creëren. Probeer verschillende soorten sessies uit om te kijken wat het best past bij jouw publiek.