Interactieve video creëert, nóg meer dan lineaire video, eindeloze mogelijkheden voor online marketing, creativiteit en het vertellen van verhalen. In dit artikel vertellen we de ins en outs van deze online video vorm. We bespreken verschillende interactieve video-platformen en geven voorbeelden van verschillende toepassingen.

Wat is interactieve video?

Interactieve video is een erg ruim begrip. Het zijn dynamische video’s waarbij de kijker een bepaalde mate van regie krijgt. Door zijn of haar keuzes kan de kijker bepalen wat er gebeurt. Dit kan zijn door bepaalde interactieve knoppen in te drukken die in een video zitten, maar ook bijvoorbeeld door het gebruik van Augmented Reality of 360 graden video’s. In dit artikel richten we ons op interactieve video’s waarin er sprake is van een interactieve structuur of een interactieve laag.

Interactieve structuur

Interactieve structuur, ook wel branching genoemd, zorgt ervoor, door middel van verschillende scenario’s, dat de kijker kan bepalen hoe het verhaal verloopt of welke content voor hem/haar relevant is. Er zijn verschillende doeleinden waarvoor deze vorm van interactieve video geschikt is. Bijvoorbeeld voorlichtingsvideo’s, FAQ’s of voor het aanprijzen van producten.

Voorlichting

In de twee onderstaande voorbeelden wordt er gebruik gemaakt van een POV (point of view) shot. Hierdoor krijgt de kijker nog meer het gevoel dat hij aangesproken wordt en de regie in handen heeft.

Beiden campagnes richten zich op voorlichting van verdrinkingsgevaar. The Royal National Lifeboat Institution (links) laat de kijker na elke video kiezen wat hij zou doen. Aan de hand van deze keuze wordt er een nieuwe video, en daarmee een nieuw stuk van het verhaal, afgespeeld. Het begint met een avondje in de kroeg en loopt, afhankelijk van de keuze’s die je als kijker maakt, goed of slecht af. Guy Cotton, een Franse fabrikant van outdoorkleding, verpakt haar boodschap in een videogame. De kijker moet met de muis te scrollen om boven water blijven, maar uiteindelijk zal hij/zij verdrinken.. De call to action die volgt is duidelijk: “Whenever you go out to sea, wear your life jacket.”

   

Productvideo’s

Naast voorlichtingsdoeleinden is deze vorm van interactieve video ook goed inzetbaar bij productvideo’s.

In deze video van Maybelline (klik!) kan de kijker kiezen van welke look hij/zij meer te weten wil komen en een tutorial wil zien. In dit andere voorbeeld van Maybelline (klik!) kan de video gepersonaliseerd worden naar eigen huidtype en soort karakter. Vervolgens krijgt de kijker tevens een tutorial te zien. Het enige wat jammer is, is dat de kijker niet op de producten in de video kan klikken om ze bijvoorbeeld gelijk aan te schaffen. Maar! Daar zijn interactieve lagen een oplossing voor.

FAQ

Tot slot kan deze vorm van interactie ook goed werken bij FAQ video’s:


In bovenstaand voorbeeld van een Amerikaanse tandartspraktijk wordt op een heldere manier de FAQ behandelt. De kijker kan kiezen uit meest gestelde vragen die vervolgens door medewerkers beantwoord worden. Video is een veel betere manier dan eindeloos veel tekst (met eventueel plaatjes), simpelweg omdat het duidelijker is en de aandacht veel makkelijker vastgehouden wordt. Omdat het zo efficiënt is, zullen ook minder consumenten een beroep doen op de klantenservice, wat weer een kostenbesparing oplevert.

Interactieve laag

Een andere optie is het plaatsen van een interactieve laag of interactieve onderdelen over video heen. Denk hierbij aan links naar webshops, online formulieren, knoppen om een stuk video over te slaan, velden om in te typen, ‘volgende’ knoppen, links naar sociale media kanalen en de mogelijkheid tot het uploaden of downloaden van foto’s, video’s of bestanden. Deze oplossing wordt vaak gekozen wanneer men een al bestaande video interactief wil maken. Het meest voorkomend hierbij zijn interactieve elementen die doorverwijzen naar een webshop, zoals in onderstaande video van Ted Baker:

Platformen

Voor het interactief maken, analyseren en beheren van video’s en is een platform nodig. Naarmate interactieve video populairder wordt verschijnen er steeds meer platformen die deze services aanbieden. Sommigen doen dit gratis, zoals bijvoorbeeld YouTube, maar voor de meeste dient men een maandelijks abonnement af te sluiten.

YouTube

Youtube stelt haar gebruikers kosteloos in staat interactieve elementen aan video’s toe te voegen. Nadeel is dat deze mogelijkheden beperkt zijn tot het promoten van een video of afspeellijst op YouTube, het promoten van abonneren op een eigen of een ander YouTube kanaal en linken naar een externe website. Deze laatste optie is alleen mogelijk wanneer een kanaal 1000 abonnees heeft en in de afgelopen twaalf maanden 4000 uur is bekeken. Eerder was het mogelijk om, door middel van clicks, naar een later moment in de video te zappen. Maar, waarschijnlijk door een wildgroei aan click-outs en het niet-functioneren op mobile, heeft YouTube besloten de feature te verwijderen.

Houd er rekening mee dat een videoplatform waarvoor betaald moet worden, vaak ook verplicht om video te hosten via dit zelfde platform. De interactieve video-elementen gaan namelijk verloren als deze video op YouTube host.

Betaalde platformen

De bekendste platformen zijn HapYak (partner BrightCove), VixyVideo, Wistia en Wirewax. Ze bieden allemaal gelijksoortige diensten aan waarin ze de storage, hosting, analyse en interactieve software aanbieden. Hier vind je een overzicht van de meeste en grootste interactieve video platformen, inclusief een prijsindicatie. (Klik!) Het is de moeite waard om te vergelijken welke van deze platformen goede mobiele ondersteuning bieden, 360 graden video’s en de mate van begeleiding bij het interactief maken van video’s. Wat voor een specifiek bedrijf of merk nodig is hangt natuurlijk af van zijn of haar kennis hierover en het doel en de doelgroep van de video’s.

Toekomst

Kinderen zijn de toekomst. En! Kinderen houden van interactiviteit. Een belangrijk publiek om aan te spreken dus met interactieve video. Bijvoorbeeld om de nieuwste film te promoten door middel van behind the scènes beelden:

Daarnaast is het ook belangrijk om op mobiele apparaten ondersteund te worden door een platform. De jongere generatie is hier namelijk te vinden en videogebruik op mobile devices groeit enorm. In 2021 zal 78 procent van al het mobiele dataverkeer uit video bestaan. Blijf innoveren! Onderstaande app, Snow Fox, bedacht bijvoorbeeld een manier van interactie met kinderen door middel van de microfoon op hun telefoon:

Bronnen: Adformatie, Marketingfacts