Instagram lanceert deze week twee nieuwe videofeatures; live video en verdwijnende video. Het platform lanceert een eigen live videofeature, maar met een twist. Instagram, eigendom van Facebook, heeft aangekondigd live video voor Instagram Stories uit te rollen. Maar dit is niet een identieke kopie van al bestaande live streaming platforms. Het grote verschil met de grote spelers op de live markt zoals Facebook en Periscope is dat zodra de livestream eindigt, de video direct verdwijnt.

De functie wordt de komende week uitgerold en zal het mogelijk maken om tot een uur live video te streamen. Gebruikers kunnen ook vrienden een notificatie sturen dat ze live gaan met de optie om commentaar op de video aan of uit te zetten of commentaar bovenaan de stream te pinnen.

Live video op Instagram Stories maakt het mogelijk om direct contant te leggen met vrienden en volgers zegt Instagram in de aankondiging. “When you’re done, your story disappears from the app so you can feel more comfortable sharing anything, anytime.” Hiermee onderscheidt Instagram zich en brengt dit unieke punt expliciet onder de aandacht. De feature moet een laagdrempeligere methode zijn dan de live streaming mogelijkheden die op het moment op de markt zijn. Facebook en Periscope live video’s zijn na de stream (tijdelijk) nog terug te kijken. Instagram live video is niet zomaar tijdelijk, maar echt alleen live beschikbaar.

Daarnaast introduceert Instagram een tweede nieuwe functie; verdwijnende foto en video die direct naar vrienden en volgers gestuurd kunnen worden. In dit geval verdwijnt de video nadat hij bekeken is, en wordt een melding verstuurd wanneer een screenshot gemaakt wordt of op replay wordt geklikt.

Opvallend is dat Instagram eerder al kritiek ontving voor het stelen van features van Snapchat, maar dat met de verdwijnende foto- en videoberichten nog verder trekt. Dit is een eigenschap van Snapchat die de kern van de app vormt, foto’s en video van tijdelijke aard. Ook deze overeenkomst maakt nieuwsgierig naar hoe lang het nog duurt voor Snapchat een directe live video feature introduceert.