De omzet van de Nederlandse ICT-sector stijgt dit jaar twee keer harder dan het wereldwijde gemiddelde. De omzet groeit in 2018 naar verwachting met 6% en met nog eens 5% in 2019. Dit blijkt uit de ‘Market Monitor ICT’ van Atradius, verschenen in juni van dit jaar. Maar! De ICT-sector kent ook vele uitdagingen. Zo is er een groeiend personeelstekort binnen de sector en moeten ICT-bedrijven voldoen aan allerlei wet- en regelgeving op het gebied van cybersecurity en privacy. Online video kan van grote waarde zijn voor een complexe sector als deze. We bespreken 3 manieren waarop online video succesvol toegepast kan worden binnen de ICT-sector, ICT-bedrijven en bedrijven met een ICT-afdeling.

Wat is ICT?
Informatietechnologie (IT), in Nederland en België vaak informatie- en communicatietechnologie (ICT) genoemd, is een vakgebied dat zich bezighoudt met informatiesystemen, telecommunicatie en computers.
Hieronder valt het ontwikkelen en beheren van systemen, netwerken, databases en websites.
(Wikipedia)

Recruitment

Een eerste manier waarop online video ICT-bedrijven kan ondersteunen is bij het aantrekken van personeel. Monsterboard meldt recentelijk dat de IT sector nog steeds kampt met grote personeelstekorten. De uitdaging om nieuwe werknemers te vinden wordt steeds groter voor ICT-werkgevers. Naast het aantrekken van meer vrouwelijke werknemers is het van belang je opvallend te presenteren. Online video zorgt ervoor dat je extra opvalt bij werkzoekenden in vergelijking met concurrenten. Een video zorgt er tevens voor dat de werkzoekende al een eerste indruk krijgt van de werkzaamheden, werkplek en werksfeer van een bedrijf.

 

 
ABN AMRO zet Augmented Reality in voor de werving van nieuw IT-talent met de introductie van The Lockdown: ’s werelds eerste mobile AR escape room.
Info Support brengt door middel van een ‘Bedrijfsmusical’ een ode aan de IT-er. Om haar personeel in het zonnetje te zetten én om nieuw talent aan te trekken.
In opdracht van QNH maakten we deze wervingsvideo waarin QNH medewerkers vertellen wat het inhoudt en wat ze leuk vinden aan werken bij QNH.
Defensie gebruikt een vrouw in haar recruitment video om ICT-ers aan te trekken. Er is een groot tekort an vrouwen in de ICT-sector.

Animatie

Een andere vorm van online video die van grote toevoeging kan zijn voor de ICT-sector, is animaties. Meer dan elke andere vorm van online video zijn animaties in staat complexe boodschappen en ICT-processen te versimpelen en uit te leggen. Animaties bieden tevens ongelimiteerde mogelijkheden qua vorm en stijl en zijn makkelijk te vertalen. Daarnaast is het ook erg gemakkelijk om de huisstijl van een bedrijf te verwerken in een animatie. Dit zorgt voor herkenbaarheid bij de kijker.

 

Capgemini en Oracle maakten gebruik van een stop-motion animatie om de ingewikkelde GDPR regelgeving inzichtelijk te maken voor hun klanten. Deze animatie is in meerdere talen beschikbaar.
In opdracht van T-Systems maakten we deze animatie om een nieuwe product te introduceren en uitleggen bij hun afnemers. Deze animatie is in meerdere talen opgeleverd.

Verbinding met de samenleving

Voor veel mensen is ICT een vaag begrip. Lang niet iedereen begrijpt wat ICT-bedrijven precies doen en welk belang dit heeft voor de maatschappij. Online video kan helpen om dit inzichtelijk te maken voor de samenleving. Op deze manier kun je als bedrijf de sympathie van burgers winnen en jongere generaties enthousiasmeren voor een toekomst in de ICT.

 
Google maakte een documentaireserie over “de magie die ontstaat wanneer technologie en menselijkheid samenkomen”.
Ook IBM deelt gerealiseerde projecten die impact hebben op de leefomgeving van mensen en dieren.

Overige toepassingen

Naast deze 3 uitgelichte toepassingen zijn er nog veel meer soorten online video’s die ingezet kunnen worden door de ICT-branche. Denk bijvoorbeeld aan evenementenvideo’s van een hackaton, testimonials van eindgebruikers en klanten, bedrijfsvideo’s, etc. Daarnaast zijn er tal van ontwikkelingen gaande op het gebied van AR, VR, robots, waar interessante videocontent over gemaakt kan worden. Willen jullie als ICT-bedrijf aan de slag met online video? Neem dan contact met ons op!