Elf jaar na de introductie van de hashtag (#) is het lastig om nog iemand te vinden die niet weet wat het is. Het begrip is inmiddels zo erkend dat het in 2010 is toegevoegd aan het Oxford English Dictionary, en aan het Scrabble-woordenboek in 2014 (#official). Ondanks dit alles, begrijpen veel mensen nog steeds niet hoe ze hashtags het beste kunnen gebruiken. Hashtags, eens het belteken van de telefoon, hebben nu een plaats op de meeste populaire sociale netwerken, waaronder Twitter, Facebook, YouTube, Instagram en Pinterest. De hashtag is waarschijnlijk het populairste middel om (video)inhoud te categoriseren op sociale media. Het maakt video’s vindbaar en helpt om meer mensen te bereiken die interesse zouden kunnen hebben in jouw video’s. Weten hoe hashtags gebruikt moeten worden, is van fundamenteel belang voor het succes van video’s op sociale media. Hier zijn enkele praktische tips om dat succes te bereiken.

Wees specifiek bij het gebruik van hashtags

Probeer met video content aan te sluiten bij een gepassioneerde community die interesse heeft in een specifiek thema. Hoe specifieker je kunt zijn met een hashtag, hoe gerichter de doelgroep zal zijn – en een gericht publiek betekent over het algemeen betere betrokkenheid. Als er geen hashtag voor het bedrijf is, kunnen er een of twee bestaande hashtags gebruikt worden die aansluiten bij de content. Stel dat een bedrijf bijvoorbeeld babyproducten verkoopt. In plaats van #ouders (ouders van kinderen van alle leeftijden) te gebruiken, kies je bijvoorbeeld voor #nieuwemoeder, #nieuwemama of #newmom. Deze hashtags slaan specifiek op moeders van pasgeborenen, de doelgroep.

Pas hashtags aan op het sociale netwerk dat je gebruikt

Hoewel hashtags op alle sociale netwerken hetzelfde fundamentele doel hebben, varieert het gebruik van hashtags nog steeds per netwerk. Op het foto- en video-sharingplatform Instagram zijn hashtags vaak gericht op de beschrijving van de inhoud. Dit staat op gespannen voet met Twitter, waar hashtags de neiging hebben meer gericht te zijn op een gespreksonderwerp, of een groep mensen. Onderzoek voordat je hashtags gebruikt de juiste manier om ze voor dat specifieke netwerk te gebruiken. De meeste netwerken hebben handleidingen voor hashtag-selectie en –gebruik. Neem ook de tijd om de meest populaire en meest relevante hashtags voor een specifiek onderwerp voor elk netwerk te ontdekken. Deze extra tijd die je hierin investeert zal zijn vruchten afwerpen.

Extra: Klik hier voor een uitgebreide hashtag-gids voor Instagram (The 2018 Instagram Hashtag Guide—How to Use Them and Get Results) gemaakt door HootSuite.


Zorg voor relevante, merkloze hashtags

Merkhashtags hoeven niet persé letterlijk een merknaam te vermelden, maar moeten het merk en waar het voor staat wel vertegenwoordigen. Ikea gebruikt bijvoorbeeld de hashtag #woonfrustratie om haar video’s hierover te promoten en in contact te komen met mensen die een woonfrustratie hebben. Wellicht kan het woonwarenhuis deze frustraties oplossen met haar assortiment en expertise. De korte teaser video’s op Instagram verwijzen naar de lange video’s op de website van Ikea. Slim, want dat creëert weer verkeer naar hun eigen website:

Soms zijn de beste merk-hashtags de eenvoudigste. En dat is zeker het geval met de Airbnb-campagne uit 2017 rond de hashtag #WeAccept. Deze populaire merkhashtag was een geweldige manier voor de gigant om het universele karakter van hun bedrijf te delen, terwijl ze hun steun betuigden voor een cruciaal ethisch probleem:

Merk-hashtags werken daarnaast ook erg goed om User Generated campagnes en wedstrijden te promoten. Steeds vaker maken grote merken gebruik van User Generated Content. Een organisatie die de klant echt betrekt bij het merk is KLM. Door berichten te plaatsen met de hashtag #MyKLMmoment maak je kans om te verschijnen op het Instagram account van één van de grootste Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Het account van KLM heeft momenteel 904.000 volgers verspreid over de hele wereld. Dus wil er nou geen ereplekje op de tijdlijn van dit account?

Maak hashtags niet te lang of te moeilijk

Over het algemeen moet het kort en krachtig gehouden worden als het om merk-hashtags gaat. Hoewel “#AvocadoToastLovers” zich op een zeer specifiek publiek kan richten, zal niemand de hashtag gebruiken omdat ze gewoon niet zoveel karakters willen typen. Je wilt ook niet proberen te lastig of ongebruikelijk te zijn (#avocadotoasterstrudel), omdat je wilt dat mensen op natuurlijke wijze naar een tag zoeken. Hashtags moeten dingen makkelijker vindbaar en mogelijk maken, maar lange, gecompliceerde hashtags kunnen zelfs moeilijker zijn. In dit geval ben je beter af met iets als #avocadotoast of zelfs #avotoast.

Gebruik niet meer hashtags dan woorden

Gebruikers van sociale media maken vaak ironisch of als grapje gebruik van een overdadig aantal hashtags. Veel Instagram-gebruikers hebben ook opgemerkt dat meer hashtags meer bereik en likes kunnen betekenen. Dus ze hebben hun foto’s overladen met zoveel hashtags als zijn toegestaan ​- naar verluidt 30. Het is niet verstandig om er 30 te gebruiken bij één bericht. Zelfs als dit voor volgers zorgt. Dit zijn vaak de verkeerde soort volger-spammers of mensen die alleen geïnteresseerd zijn om terug gevolgd te worden. Het verdunt over het algemeen de boodschap van een video. Focus in plaats daarvan op specifiek zijn, wat we hierboven al hebben uitgelegd.

Gebruik niet altijd hashtags

Hashtags dienen ervoor om inhoud vindbaar te maken voor een breed publiek. De waarheid is dat niet alles wat geproduceerd wordt in een categorie zal passen. Als de tweet, post of reactie geen nieuwe inhoud toevoegt aan het bredere gesprek, kunt je overwegen om de hashtag weg te laten. Als je eenvoudigweg een video van een ander repost, laat de hashtags dan weg. Plaats je zelf nieuwe video’s of animaties, gebruik dan absoluut een hashtag.

Lees meer over het gebruik van hashtags op Instagram, Facebook, Twitter en YouTube. (Klik op de naam van het platform om op de juiste pagina te komen).

Bron: Hootsuite