Video wordt een steeds belangrijker middel voor bedrijven op social media. Lees hier waarom steeds meer bedrijven online video omarmen. Maar hoe kan je eenvoudig meer uit video halen? Hieronder volgen vier snelle tips om social media video beter in te zetten.

Houd het kort

Om video op social media optimaal in te zetten is het belangrijk te begrijpen hoe er naar gekeken wordt. Social media wordt tegenwoordig voor bijna 80% op mobiele apparaten bekeken. De mobiele gebruiker is vaak onderweg, heeft een korte spanningsboog en wil snelle en flitsende content. Als basisregel geldt dat er op social media meer mensen kijken naar een korte video dan naar een lange video. Maar dit gaat alleen om het aantal kijkers. Een tweede belangrijke factor is betrokkenheid, gemeten door te kijken naar hoe lang mensen kijken. Wanneer er wordt gekeken naar de meeste betrokkenheid gecombineerd met de meeste views, scoren video’s op Facebook het beste als ze onder de minuut blijven. Instagram staat bijvoorbeeld ook alleen video’s toe tot 60 seconden. Mocht er toch een langere video in worden gezet, kan er bijvoorbeeld speciaal voor social media een korte teaser gemaakt worden met een link naar de volledige video. Ook kan een video worden opgedeeld in meerdere afleveringen.

Gebruik ondertitels

De meeste social media platforms spelen video in eerste instantie geluidloos af. Sommige onderzoeken zeggen dat zelfs 85% van de video’s op Facebook zonder geluid afgespeeld worden. Om de boodschap van de video goed over te brengen, kunnen ondertitels toegevoegd worden. Zo kan zonder geluid toch de gehele video gevolgd worden. Een tip hierbij is om de kernboodschap van de video aan het begin te plaatsen. Wanneer aan het begin van een video ingespeeld wordt op de emotie, opgevolgd door de kernboodschap in beeld of ondertitels, wordt direct de aandacht van de kijker gegrepen en wordt de grootste groep kijkers met het doel van de video bereikt.

Upload de video lokaal

Om optimaal gebruik te maken van video op social media loont het om de video op het medium zelf te uploaden en niet te verwijzen naar de video op een extern medium als Youtube of Vimeo. In de eerste plaats zullen video’s die lokaal geplaatst zijn automatisch afspelen waarbij de grootste kans is dat de aandacht van de kijker gevangen wordt. En in de tweede plaats hebben de meeste social media waaronder Facebook, Instagram en ook Twitter een algoritme toegepast waarbij in de tijdlijn voorrang wordt gegeven aan lokale video ten opzichte van externe video.

Ga Live!

Naast dat er voorrang wordt gegeven aan lokaal geplaatste video’s, geeft Facebook in haar algoritme nu ook voorrang aan live video. Live video op Facebook biedt de mogelijkheid om gemiddeld drie keer zoveel kijkers te trekken als met een reguliere video. Live video geeft een kijkje achter de schermen en biedt de mogelijkheid live commentaar te geven om zo in directe interactie te komen met het merk. De grote aantrekkingskracht van live video komt vanuit het gevoel deel te maken van iets. Het geeft daarnaast een groot gevoel van relevantie van de content omdat het zich nu afspeelt, en het creëert spanning doordat de uitkomst nog niet vast ligt. Live video is bijvoorbeeld zeer geschikt voor productlanceringen of evenementen. Meer tips voor live video zijn hier te zien.